Senioren komen na de koffiekoeken echt op dreef

Henk Jongepier KLOPT WILLY VAN LAETHEM IN BOEIENDE TITELSTRIJD

SENK1701

Monique Deprez beste B
Greta Markey beste C

verslaggever: Rudi Ailliet

Niet iedere scrabblepartij eindigt met drie keer alles af. Je moet het dan maar doen om in zulke spannende omstandigheden het hoofd koel te houden en woorden als ‘KNOPVORM’, ‘BEFFEND’ en ‘BENEDIJT’ te vinden of nauwelijks punten toe te geven. Henk Jongepier (De Wase Sint-Niklaas) had een topdag en moest in een spektakelwedstrijd met 6 scrabbles en 4 solo’s slechts 44 punten inleveren. Hij tikte aan met 980 op 1024 (of 95,70) %. Dat waren er 12 meer dan meervoudig kampioen Willy Van Laethem (’t Peirt Dendermonde). De bronzen stek was voor Michel Verfaillie (Fair Play Destelbergen) die met 911 punten toch ook een schitterende score liet noteren.

SENK1704De 72 senioren, onder hen ook ouderdomsdekens Marcel De Vlieger (Blanco Tielt) en Cecile Verstraete (Ypsilon Jette), staken stoer van wal met MACHO. Met SOUND en SHELL begon het bord aardig vreemdtalig te ogen maar daar bracht de scrabble DOMINEET (94) verandering in. Ook met DEMOTIES, DOLOMIET, MISDOET, MODESTIE en MODISTE konden hier aardig wat punten gesprokkeld worden. Wie de nieuwste woordjes instudeerde, kwam in de beurt met TEXTEN of GETEXT aan zijn trekken. Het laatstgenoemde woord kwam op het bord en meteen bleek PASSTE daar perfect aan te koppelen, goed voor 55 punten. Met QUEEN, VONK en QAT worstelde de partij zich naar de pauze toe. Henk Jongepier pakte uit met de solo KSAR en dat leverde hem halfweg de leiding op met 408 punten op 427 (95,55 %). Willy Van Laethem volgde op 2 puntjes en Michel Verfaillie op 9 eenheden. Iets verderop dienden Magda Lezy (Syllabe Izegem), Marcel Verstraete (Homerus Gent) en Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen) zich aan. Bij een smaakvolle versnapering werd vooral geklaagd over het vastlopende spel, waarbij 10 woorden samen’gekoekt’ zaten op de onderste helft van het bord.

Met ZEUR leek die trend zich voort te zetten maar toen achtte Jos Leyssen (Chipka Aalst) het ogenblik gekomen om de partij een heel andere richting uit te sturen. Waar de meesten zich opmaakten om met GEWURGD of GEGRUWD het spel voort te zetten, pakte de Aalstenaar uit met DWERGGRAS (88). Geen één zonder twee, dacht spelleider Joseph Vandaele en – ‘de zak goed geschud hebbende’ – plukte hij de letters voor YLIDETJE (107) uit de voorraad. Toen in beurt 14 het woord KNARREN voor amper 28 punten op het bord verscheen, steeg er groot rumoer op in de zaal want liefst 50 spelers wisten meteen dat ze een nulscore hadden opgelopen door op allerhande onbestaande scrabbles te gokken. Met zijn solo LEXICA toonde Willy Van Laethem dat hij de titel nog altijd binnen zijn bereik achtte. WANE als tussendoortje bleek de aanloop naar een spectaculaire finale met drie scrabbles op een rij. De 9 zetten na de pauze leverden net geen 600 punten op, een gemiddelde van liefst 66,3 punten per beurt, een pak meer dan de 42,7 uit de eerste helft van de partij.

SENK1702 SENK1703

Achter de eerder genoemde top-3 hield Magda Lezy mooi stand (885) voor Omer Van Hoecke (855) en Monique Deprez (eveneens 855) die als beste B-speler mocht gehuldigd worden. Marcel Verstraete (847), Tina Verdonckt (Blanco Tielt, 846) en Gerda Van Mierlo (Littera Tessenderlo, 819) maakten de top-10 vol. De beste C-speler was Greta Markey (Zeekant Oostende, 27ste met 705 punten).

© 2015