YPSILON HEIST GAAT MET WISSELTROFEE NAAR ZEE

Tielt1701

Jan De Ridder domineert puntenrijke Paasscrabble

Bart Verbeke beste B - Kristoff Sel beste C

verslaggever: Rudi Ailliet

Door omstandigheden diende Blanco Tielt voor de 35ste editie van zijn interclub paaszaterdag te verlaten en het NTSV-legioen op 1 april naar de Europahal te inviteren. De scrabbelaars lieten het niet aan hun hart komen en meldden zich met z’n 140 present. Blanco Tielt zorgde voor vroegtijdige paassfeer met eieren, hazen en manden met chocoladen lekkers. Na 13 zetten had spelleider Joseph Vandaele al 8 scrabbles uit het letterzakje getoverd. Uiteindelijk stopte de teller op 1194 punten en daarvan verzamelde Jan De Ridder (Heureka Mechelen) er 1160, goed voor een klinkende overwinning. Dirk Van Den Herreweghen (’t Peirt Dendermonde) en Bertrand De Bouvere (Ypsilon Heist) finishten op resp. 40 en 43 punten. Laatstgenoemde mocht bovendien samen met Rudi Franckaert (4de met 1074 p.) en Herman Vanackere (21ste met 980 p.) jubelen voor de cluboverwinning.

Schepen Simon Bekaert kwam de afvaardigingen van 25 Vlaamse en Nederlandse clubs verwelkomen en stuurde hen op weg met TPGBNAK wat als max 26 punten met BANKT (of KNAPT) opleverde. Het was een rustige inzet van een partij die daarna ontplofte met een spervuur van scrabbles. Achtereenvolgens kwamen BEDWELMD, CLEVERST, de maal-9 EINDIGST (ook TIJDSEIN paste op de twee rode vakjes maar bracht iets minder punten op), UITZENDE en de maal-4 ONTIJKTE op het bord. Even vermelden dat in de maal-9-zet liefst 23 verschillende scrabbles gevonden werden en daarnaast werden op de computer nog eens 32 andere woorden ingetikt. RAAFJE en WAXEN leken simpele vondsten maar bleken toch beide goed voor meer dan 50 punten. Met GEHUURDE (of HUUGDEN) kwam de 6de alles-af voor de pauze eraan en met SHAVEN (47) was de zaal aan koffie en koeken toe. Dat er massa’s stof tot napraten was, stond buiten kijf. De jury diende tot halfweg slechts 55 nulscores uit te delen. Bijzonder merkwaardig was wel dat midden al dat woordpuzzelgeweld twee spelers 817 op 817 lieten noteren: Jan De Ridder en Juliette Van Pottelbergh (Chipka Aalst) reden een vlekkeloze rit en ook de rest van de top-10 rondde vlotjes de kaap van 90 procent.

Spelleider en zaal gingen na de onderbreking op hun elan door en joegen de score met SYNCOPE (ook CYANOSE werd gelegd) stilaan richting duizend. De spelers konden even ontspannen met WEPS of WESP en brachten vervolgens met NORMALER – de 8ste en laatste alles-af - de max op 1004. GEKIJF leverde warempel nog 67 op en toen was het uitbollen geblazen met NAZEI, NON, END en QUOTE.

In de voorste gelederen was er flink wat veranderd in de tweede wedstrijdhelft. Frans Symons (Littera Tessenderlo) en Wytze Groen (Lettergreep Amersfoort) verdwenen uit de top-10. Hun plaatsen werden ingenomen door Danny Crabbé (Verba Rotselaar, 9de met 1043 p.) en Stefaan Roels (Littera Tessenderlo, 6de met 1067 p.). De andere acht hielden stand. Jan De Ridder schudde de tegenstand van zich af en hield Dirk Van Den Herrewegen, Bertrand De Bouvere en Rudi Franckaert duidelijk achter zich. Bart Verbeke (Blanco Tielt) werd mooi 5de met 1068 p. en meteen ook beste B-speler, Juliette Van Pottelbergh viel met 1061 p. naar een toch respectabele rang 7 terug , Dave De Schacht (Blanco Tielt) werd 8ste met 1060 p. en Jan Cornet (Vandalen Schoten) 10de met 1041 punten. Beste C-speler was Kristoff Sel (Alfabet Putte) met 972 punten.

Tielt1702 Tielt1704

De strijd om de clubbeker was uitermate spannend. Vier clubs eindigden binnen de 9 plaatspunten. Het was Ypsilon Heist dat aan het langste eind trok met 29 pp. en dus met stadsbeker, stadsmedailles en wisseltrofee naar zee mocht. Blanco Tielt werd 2de met 32 pp., ’t Peirt Dendermonde 3de met 36 pp. en Littera Tessenderlo 4de met 38 plaatspunten.

    Tielt1705

© 2015