Scrabbletienkamp Chipka Aalst

groepsfoto tienkamp Chipka Aalst

Nadat jubilerend Chipka in maart uitpakte met een leuke gevarieerde taalquiz voor de taalliefhebbers, organiseerde ze op 11 en 12 juli een tienkamp voor de scrabblefans. Op zaterdagmorgen, dag 1 van de tienkamp, meldden zich 23 deelnemers aan, waaronder de 18 tienkampers (met de volledige top-5 uit de ranking) en één vijfkampster. Als opwarming kregen de spelers in de eerste ronde een traditioneel spelletje voorgeschoteld terwijl in de keuken de spaghettisaus voor zondag al werd klaargemaakt. Jan De Ridder won de partij met een score van 935 op 1030. Ondanks een lichte vertraging op het strakke tijdschema zorgden de Chipka-keukenprinsesjes vlot voor een gesmaakte friet-stoofvlees zodat de meerkampers al om 1 uur aan het zeer goed gevulde namiddagprogramma konden beginnen. Tijd voor een leuk blancospel waarbij men in elke zet 2 woorden mocht indienen. De taaljury had dubbel zoveel werk om alles te verbeteren, maar na 18 beurten en 8 scrabbles mocht Jan voor de tweede keer juichen met een knappe 1148 op 1157. Even pauzeren voor opdracht nr 3, een spurtnummer zijnde een turbospel (slechts 1’15” denktijd). 8 scrabbles werden getrokken, waarvan 5 op een rij. En voor de derde keer op rij ging de zege naar Jan met een score van 1032 op 1152. Zou hij ook het 4de spel winnen, een lettermanagementspel met 2’ denktijd? Met een score van 821 op 917 bleek dat Stefaan Roels de beste lettermanager was in dit spel, terwijl in de keuken de bestelde broodjes voor de spelers koortsachtig werden klaargemaakt. Na het verorberen van de hotdogs en/of belegde broodjes werd de laatste opdracht van dag 1 aangevat, een blancospel. Alweer werden er 8 scrabbles getrokken en stond er geen maat op scrabblegrootmeester Jan met een score van 1099 op 1140. Balans na dag 1: enkel Jan De Ridder (4x gewonnen, 1x tweede) en Bert Leyssens (3x tweede en 2x derde) waren telkens in de top-3 van de uitslag te vinden.

Zondagmorgen, 30 deelnemers daagden op. De 18 tienkampers kregen gezelschap van nog 9 vijfkamp(st)ers (waarvan 5 noorderburen die speciaal van Spa naar Overmere waren afgereisd) en enkele anderen. Spel nummer 6, een scheidingsscrabble, waarbij in elke beurt afwisselend 3 en 2 klinkers werden getrokken, werd gewonnen door Jan De Ridder, vijfde overwinning voor Jan.

Onze restaurantploeg slaagde er alweer in om in 10 minuutjes 40 spaghetti’s op te dienen zodat de spelers na de 45 minuten-pauze weer aan de slag konden gaan voor het 7de spel, de aanvulscrabble. Het was geen aantrekkelijk spel, maar toch alweer gewonnen door Jan De Ridder met een score van 755 op 800. Was Jan op weg naar negen overwinningen op 10? De overwinning van het 8ste spel, een turbo blancospelletje ging naar ... . Met een score van 895 op 1001 bleek deze keer Bert Leyssens de beste te zijn. Het 3de namiddagspel, een zakkenvullersspel (de niet gelegde blokjes gingen pas terug in de zak wanneer de zak geen geldige trekking meer bevatte) was een prachtig spel met 7 scrabbles en een maximumscore van 1207. Stefaan Roels, met een schitterende score van 1192, was niet alleen een prima lettermanager maar ook een uitstekende zakkenvuller. Vooraleer het slotspel te spelen genoten de deelnemers eerst nog van een kaasschotel. Het tienkampspel was een nachtmerrie voor iedereen want de spelers moesten zeer alert zijn en de jury diende vele zetten manueel te controleren. Met een score van 1096 op 1121 was Bert de winnaar van het laatste spel. Het gemiddeld theoretisch maximum over de 10 spelen bedroeg 1061 punten, werden er 55 scrabbles gelegd, waarvan 2 soloscrabbles (Riccardo en Jan) en 16 solo’s gemaakt.

scrabblebord tienkamp Chipka Aalstscrabbelaars Bert, Jan, Riccardo, Jan, Stefaan winnaars tienkamp

Tenslotte nog een woordje van dank aan Patrick omdat we dit evenement in zijn school mochten laten doorgaan en een dikke proficiat voor de helpers Yolande, Florida, Rita, Juliette, Rik en Karine voor het huzarenstukje dat zij presteerden om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

© 2015