NTSV-Bekerwedstrijd in Tielt – 17 december 2022

Reekswinnaars:

Jan De Ridder, Roland Van Der Jeught, Kris De Beule, Godelieve Monden, Anita Baeten

clubwinnaar: Littera Tessenderlo 1 en regiowinnaar: Oost-Vlaanderen

Rudi Ailliet

BEKER202201

In Tielt werd op 17 december gestreden voor individuele bekerzeges, voor een clubtrofee en voor een regiotitel. Voor die jaarlijkse all-inwedstrijd schreven 99 scrabbelaars in maar infecties en virussen zorgden ervoor dat er slechts 89 van hen opdaagden. Zij sprokkelden 1027 punten bijeen en Jan De Ridder toonde zich met 1001 punten of 97,47 % de beste van het lot. De clubtrofee ging naar Littera Tessenderlo 1 dat zich in de nacontrole naast ’t Peirt Dendermonde 1 hees en door de individuele scores van de top-3 beter scoorde. De regiotitel ging naar Oost-Vlaanderen dat Antwerpen met duidelijk verschil achter zich liet.

NTSV-voorzitster Chantal Naessens leidde het spel en stuurde de denksporters op weg met TATDEYS waaruit YES gefilterd werd. De E van het drieletterwoord deed meteen dienst voor het vormen van de eerste scrabble: NESTHUIS. De zaal herstelde zich met SLEUF en DOXTEN van die eerste schok maar wie OERANGST (of STAROGEN) over het hoofd zag, was er weer aan voor de moeite. Van ENZEN, GEVOOS en GERIJMD leek het ge-woord weinigen bekend, net als de daaropvolgende scrabble BEKERMOS, maar elf andere alles-afmogelijkheden boden velen soelaas. De eerste helft werd afgerond met WADENDEN, meteen de vierde scrabble. De teller klom daarmee naar 539.

Met het eenvoudige WAZE trok de groep zich na een lekkere pauze weer op gang en joeg met KLOPTEN de max meteen 95 punten hogerop. DWEPE, FEP en VINDT leverden verrassend veel punten op. Menig denksporter weet nu ook dat FEPT niet op een scrabblebord mag. Tijd voor de volgende scrabble vond de spelleidster en liet IOTLNCE en een vrij liggende E het woord COTELINE vormen, een term uit de wereld van de wollen of katoenen meubelstoffen. De partij werd besloten met CARAVAN, CRUE en KUCHJE. Laatstgenoemd woord leverde zowaar nog 60 punten op! Boeken dicht, einde spel. De 19 beurten leverden 1027 punten op.

Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist) had geruime tijd de leiding in handen maar zag Jan De Ridder (Heureka Mechelen) dan tot op een paar puntjes naderen. Uiteindelijk spurtte de maneblusser naar de zege (algemeen en in reeks I) met 1001 punten en hield op de meet 18 punten over op zijn naaste belager. Stefaan Roels (Littera Tessenderlo) werd derde met 955 punten. Dit trio behaalde meer dan 90 % van de punten, 22 spelers stegen boven de 80 % uit. De reekswinnaars waren in reeks II Roland Van Der Jeugt (’t Peirt Dendermonde, 10de), in reeks III Kris De Beule (Fair Play Destelbergen, 12de), in reeks IV Godelieve Monden (Alles Af Antwerpen, 24ste) en in reeks V Anita Baeten (Littera Tessenderlo, 35ste).

De clubtitel leek voor ’t Peirt Dendermonde 1 maar uit de nacontrole bleek dat Gerda Van Mierlo (Littera Tessenderlo 1) een betwistbare nul gekregen had. Van de VAR kreeg zij toch haar punten en klom daardoor een stuk in de rangschikking. Samen met de plaatsstijging van Herman Theys (van plaats 24 naar plaats 23) bleek dat zowaar net genoeg om Littera Tessenderlo 1 op gelijke hoogte van ’t Peirt Dendermonde 1 te brengen. Omdat het totaal van de individuele scores dan gaan spelen, kwam de clubtitel in extremis nog in handen van de Limburgers. De bierpakketten worden nageleverd. Verder volgden Heureka Mechelen 1, Blanco Tielt 1 en ’t Peirt Dendermonde 2. Oost-Vlaanderen onderscheidde zich dan weer als beste regio voor Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg, Nederland en Vlaams-Brabant.

Vermelden we ten slotte voor de volledigheid dat voor de wedstrijd de kampioenen van het afgelopen speeljaar werden gehuldigd. Ook Bertrand De Bouvere en Marcel Verstraete werden in de bloemetjes gezet voor hun jarenlang gedreven engagement in en met de OTC die vanaf 1 januari 2023 het veld ruimt voor de Stichting Woordenschat.

Bertrand en Marcel

SOLISTEN PER REEKS:

BEURT 2: reeks V: Bernard Roose: HITSEN op G7/h

BEURT 3: reeks IV: Lien Coenen: SLEUF op D12/h

BEURT 5: reeks III: Kris De Beule en reeks IV: Godelieve Monden: OERANGST op A14/h

               reeks V: Nelly De Poortere: STAROGEN op G14/h

BEURT 9: reeks V: Antonia Nimmegeers: OMKEREN op E1/v

BEURT 11: reeks III: Rita Hofman en reeks IV: Joseph Vandaele: WAZE op K9/v

                 reeks V: Anita Baeten: WAUW op L8/h

BEURT 14: reeks IV: Godelieve Monden en reeks V: Antonia Nimmegeers: FEP op N6/v

BEURT 15: reeks V: Anita Baeten: VINDT op I13/h

BEURT 16: reeks V: Anita Baeten: OCEL op E2/v

BEURT 18: reeks V: Jean Donné: CRUE op L1/v

BEURT 19: reeks IV: Godelieve Monden: KUCHJE op J1/h