39ste PAASINTERCLUB IN TIELT

BRUNO DE BOUVERE ONKLOPBAAR, LITTERA TESSENDERLO BESTE CLUB

Rudi Ailliet

Hopelijk wordt dit geen traditie maar voor het tweede opeenvolgende jaar belden een pak spelers in de laatste week af voor de Paasinterclub in Tielt. Vorig jaar zorgde vooral corona ervoor dat er van de 102 ingeschrevenen slechts 91 opdaagden. Nu werden slechts 99 van de 114 voorziene tafels ingenomen. Nu was dat in hoofdzaak te wijten aan de afwezigheid van twee Nederlandse clubs die de afscheidsdienst van de pas overleden Wytze Groen (72) wensten te volgen of bij te wonen. Eerder in maart overleed ook NTSV-ouderdomsdeken Cécile Verstraete (98). De interclub in Tielt begon dan ook op passende wijze met een moment van stilte als aandenken aan deze twee trouwe denksporters die in Tielt nagenoeg altijd op post waren, niet alleen voor de interclubs maar ook voor de Seniorenkampioenschappen.

NTSV-voorzitter en Blanco-secretaris Chantal Naessens verwelkomde de scrabbelaars en dankte Tielts voorzitter Joseph Vandaele voor 38 jaar dienst als spelleider, een taak die hij op de laatste bestuursvergadering had doorgegeven in ruil voor deelname aan de wedstrijd. Zij stuurde de woordpuzzelaars met één medeklinker en zes klinkers op pad en drie minuten denktijd leverde UDU op, een Nigeriaans percussie-instrument. De tweede beurt zorgde voor de eerste alles-af maar het woord DUNNIGER bracht de computers danig in de war dat het geduld in de zaal even op de proef moest gesteld worden. Met LASTENS werden in de derde beurt alweer alle letters gebruikt en steeg de max naar 200. Het Engelse WAVES lag goed in de markt, wat niet kon gezegd worden van GEGASTE. PENNY lag dan weer voor het grijpen maar voor DEMIS moest er al wat meer gepuzzeld worden. HUK viel perfect onder UDU en toen haalden de meeste spelers opgelucht adem want VOORDIEN was een scrabble die niet mocht gemist worden. En toen achtte Bruno De Bouvere zijn moment de gloire gekomen. Net voor de pauze gebruikte hij EKPEERF en de R van DUNNIGER om op de 15-lijn voor 110 punten REEPKERF te creëren. Dat bleek een insnijding in de baard van een sleutel te zijn. Daarmee nam de winnaar van de Paasscrabble 2022 een ernstige optie op de verlenging van zijn titel.

Tijdens de pauze kon iedereen genieten van een lekker stuk taart en een deugddoend drankje om vervolgens met BLONDS en HEL rustig aan de tweede speelhelft te beginnen. In beurt 13 boden de getrokken letters verschillende mogelijkheden om de score aan te dikken: OERZOET, ZEROOTJE, ZOETROZE en ZOOGSTER bleven echter qua puntenwaarde onder ZOORSTE dat wel het bord haalde. Wie thuis is in de wereld van bandenslijtage en van grenssloten kon met CAMBER en ZWETJE zijn puntentotaal mooi aanzwengelen. COX was een plichtnummer maar van ZANGEREN hadden er niet zoveel gehoord, wel van ZANDEREN en ZONDAREN. Met eenvoudige woorden als STEMT, AF en PIJK werd de partij afgerond, hoewel de kever JANKNIK de max nog hogerop had kunnen voeren. Nu stopte de teller op 1053 punten.

Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist) hield vlot stand en won de Paasscrabble 2023 met 1007 punten of 95,63 %, en dat was liefst 76 punten meer dan Jan De Ridder (Heureka Mechelen). Danny Crabbé (Alfabet Putte) werd 3de met 910 punten. De paasmanden en bijhorende waardebonnen gingen naar Bruno De Bouvere (I), Guido Laurent (II, ’t Peirt Dendermonde, 861), Johan Vanluchene (IV, Blanco Tielt, 832), Roland Van Der Jeught (III, ’t Peirt Dendermonde, 737) en Marcel Verstraete (V, Homerus Gent, 661).

Drie clubs zorgden met samen 37 spelers voor meer dan een derde van de zaalbezetting en in volgorde van aantal vormden zij ook het erepodium wat de clubuitslag betreft: Littera Tessenderlo (14 spelers) won met 20 plaatspunten voor ’t Peirt Dendermonde (13 spelers) met 25 plaatspunten en Ypsilon Heist (10 spelers) met 30 plaatspunten. Frans Symons, Herman Theys en Jef Wuyts kregen de beker van de Stad Tielt, de wisselbeker van Blanco Tielt en een lekkere biermand mee naar huis.

Volgende afspraak in Tielt op zaterdag 16 september 2023 voor het (uitgestelde) Seniorenkampioenschap.

top-10