NTSV-weekend Rodt: oergezellig samenzijn in een prachtig stukje België

Ardennenweekend9

hotel Zum Buchenberg

verslaggever: Bert van der Loo

Pluvius was de grote winnaar van het NTSV-weekend in Rodt. Echter, Pluvius kan niet scrabbelen...

Dat kan ene Floris van Ouwerkerk uit het Gelderse Twello wel. En hoe! Tegen Floris was geen kruid gewassen dit weekend, zelfs kleppers als Jan Cornet, Jos Leyssens, Jos van Rooijen en Bertrand de Bouvere konden tegen het duplicate-geweld van Floris niet op.

Nu was scrabble dan wel wat ons bindt maar het gezellig samenzijn met de scrabblevrienden- en vriendinnen in het vooruitzicht was toch wat 46 spelers, sommigen met aanhang, vanuit alle uithoeken van Vlaanderen (Oostende, Heist) en Nederland (Deventer, Groningen (!)) naar het prachtig gelegen en zeer rustige Rodt (spreek uit : rot) in de Duitstalige gebieden deed komen. En zij hadden daar alle reden toe, het was goed toeven in hotel Zum Buchenberg en we deden ons tegoed aan driegangenlunches en zelfs een zes-gangendiner. Dit laatste liep wel enigszins uit, waardoor de door NTSV-voorzitter Marc Stepman georganiseerde quiz moest worden ingekort tot drie ronden. Het team met Jan Cornet, Marianne Van Den Nest, Gerritje van Mourik van Steijn en Chantal Naessens had toen al veruit de meeste punten verdiend. Maar ik ben toch blij dat ik niet wist wie de eerste man was op de cover van de Playboy … Wat zij wonnen is me in de feestvreugde even ontschoten, wel moet ik ietwat beschaamd toegeven dat mijn team het enige was dat het beroep van FRAU DOETSCHE niet kon raden… hopelijk lukt het de lezer(es) wel.

Toen het op zaterdag tussen de buien door heel even droog was, is een flink aantal stoutmoedigen toch zo dapper geweest om via een zes kilometer lange wandeling naar het plaatselijke biermuseum te gaan. De kustwacht hoefde gelukkig net niet naar Rodt te komen, maar helemaal droog (to say the least ;-) ) hebben de wandelaars het niet gehouden. Jan Tiek en ik zagen het, vanwege het aanhoudende gezeik van Pluvius, niet zitten om mee te wandelen. Maar Prateeksha meldde ons vanuit het biermuseum dat zij last van haar teen had en of we haar konden halen. Zo gezegd zo gedaan en zo hebben we toch nog het biermuseum gezien en geproefd. Museum was een groot woord overigens, het was een biercafé met ontzettend veel lege flesjes van biermerken. Maar we lieten ons de McChouffe goed smaken want een Cornet leek me wat te zwaar…, laat staan een Nederlands bier als “Zware Hufter”... en de stemming zat er goed in, ook bij de voorzitter.

Ardennenweekend2Godendrank…

Goed, het scrabbelen dan, daarvoor waren we toch in eerste instantie bij elkaar gekomen. Op vrijdagavond stond een normale partij op het programma. Het werd een niet al te moeilijke partij want na een viertal kleine zetjes (duplomaat legde wel NAZIWET) was de scrabble SPEUREND voor 110 p. toch te doen voor de meeste spelers. NABERTJE (80 p.) had ik ooit eens geleerd zoals velen onder ons en als je Bert heet vergeet je die zeker niet. ZWETSJES (116 p.) was voor sommigen een weetje, voor anderen een gok maar je kon hier ook 100 p. scoren met zweetjes, zweitjes en zuwetjes. De beurt daarna had slechts een ENKELING (101 p.) geen scrabble en na FLOK (45 p.) en VOORHEB (46 p.) was het redelijk makkelijk uitspelen naar een voor mij zeer acceptabele 939 p. of 94,47%. De top-drie haalde ik er niet mee want Floris van Ouwerkerk (9736 p.), Jos van Rooijen (952 p.) en Jan Cornet (951 p.) deden beter.

Partij twee op zaterdag was een blanco-partij waarbij bij iedere trekking minstens één blanco zat. Toch waren de eerste drie zetten umsonst, alleen niet voor degenen zoals ik die afspuwde gokten want die kregen nul op het rekest en dat terwijl we toch nergens om gevraagd hadden… Floris KEUZELDE (74 p.) gezellig met zijn medespelers en daarvoor mocht hij naar voren komen bij spelleidsters Martine en Chantal om een kleinigheid in ontvangst te nemen. De computer leerde de zaal OVONDES, ovale rond punten… eeehh, ronde punten… of in gewoon Nederlands rotondes… Enfin, daarna kwam, met behulp van 2 blanco`s de 9-maal OKTOBERS voor 167 p. op het bord waar ook isobaren mogelijk was en een aantal lager scorende negenklappers. SPIDEREN (92) was mooi gevonden maar de computer verraste ons weer met de 10-letter 4x-klapper VOLSCHONEN (134 p.).

Jan Tiek soleerde met GUNMAN (40 p.) en Floris van Ouwerkerk deed het nog eens dunnetjes over met AUTITEAM (86 p.).

Floris van Ouwerkerk, de enige speler die Jan de Ridder, al was het maar kort, ooit verdrong van de 1e plaats op de NTSV-ranking, trok met 1096 p. of 91,87% wederom de zegekar en Jan Cornet met 1004 p. en Jan Tiek met 991 p. waren “best of the rest”.

 Ardennen10

De speelzaal in hotel Zum Buchenberg.

De derde partij, op zondagochtend was een zogenaamde “alles-af” waarbij de computer dermate was ingesteld dat er steeds een scrabble zou komen. Het begon met KROIEND (78 p.), die hebben de interclubgang(st)ers onlangs geleerd en dat kwam mij nu ook van pas. GEMEERD (110 p.) en ZINKVERF (78 p.) had ik wel maar PIKETTEN voor 71 p. niet en toen ik daarna nul had terwijl HENRYTJE voor 110 p. verscheen, dacht ik dat het gedaan was met m`n kansen. LOOCHENE (62 p.) miste ik ook al, also, also, also… maar VAZALLEN voor 212 p. had ik en toen ik gokte op DREEFJE (120 p. - DROEFJE werd gelegd) in aanbouw met piketten zat ik weer helemaal in de race. Bij OMSTUWE had ik slechts 48 p. maar ik had reidans (VISDAGEN), SLUWERS (113 p.) en dukaten (UPDATEN-99 p.) waarna de moeilijkste beurt volgde met ACNOS**. Er was nog een slimmerik (Jan Cornet) die inclosa legde voor 86 p. maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat Jos Leyssens fraai soleerde met ACCOUNTS (100). Toen was het gedaan met de scrabbles en na 2x 54 p. voor HEX en QUINE konden de kruitdampen langzaam wegtrekken waarna bleek dat het Bertrand de Bouvere gelukt was om Floris van Ouwerkerk te kloppen met mezelf op de bronzen plek.

Bij de prijsuitreiking waren o.a twee weekendjes in hotel Zum Buchenberg (helft gratis) te winnen maar de computer bepaalde dat zowel Marc Voet als Rita Van de Ven een gratis helft wonnen dus dat was hilariteit alom. Het was ondanks het Rodt-weer dus een zeer gezellig weekend en de eindstand was als volgt in plaatspunten: Floris 4 p. - Jan Cornet 12 p. – Bertrand de Bouvere 14 p. – Jos van Rooijen 20 p. – Bert van der Loo 22 p. – Prateeksha Bouma 27 p. – Marianne Van Den Nest en Jef Wuyts 30 p. – Marc Seghers 37 p. – Jos Leyssens en Luc Moelants 38 p.

Ardennenweekend1

Jan Cornet, NTSV-eindwinnaar

Ardennenweekend3

Marc Voet en Rita Van de Ven wonnen elk een weekendverblijf in het hotel

Ardennenweekend7

Ronny Rutten won een pakket streekprodukten

Ardennenweekend8

Floris van Ouwerkerk, winnaar duplicate wedstrijd

Ardennenweekend4

Jan Cornet, tweede blanco-wedstrijd*

Ardennenweekend6

Bertrand De Bouvere, winnaar alles-af-wedstrijd

* Floris won deze wedstrijd maar omdat hij al een winnaarspakket had, ging dit pakket naar de tweede in de uitslag.

fotoreportage

Uitslagen

eindklassement
 duplicate-wedstrijd  individuele uitslag uitgebreid wedstrijdoverzicht
blanco-wedstrijd individuele uitslag uitgebreid wedstrijdoverzicht
 alles-af-wedstrijd individuele uitslag  uitgebreid wedstrijdoverzicht
  

© 2015