Carboneras (Spanje) 2017 weer onvergetelijk

Bert van der Loo, 29 oktober 2017

Van 6 tot 21 oktober jl. was de min of meer vaste groep duplicate-fanaten weer afgereisd naar het mooie Carboneras aan de Andalusische kust. De volgende, in Carboneras min of meer "beruchte" spelers deden mee: Nana VdB-Paul de B- Jan C - Jeanine v L- Aty D - Gerritje v M- Jan T -Prateeksha B- Twan S- Michel V- An B en Bert vd L.

Onze vriendin Annemie Vander Straeten moest tot ons verdriet om medische redenen forfait geven maar wij hielden via de whatsapp-groep wel de hele vakantie contact met haar en zo was het toch een beetje alsof ze erbij was, maar missen deden we haar toch echt wel. Nadat de spelers vanuit Charleroi en Schiphol in het appartementencomplex El Galan II op 50 meter van het strand waren samengekomen was het eigenlijk al snel alsof we er nooit waren weggeweest. We voelen ons er allemaal erg thuis want Carboneras is een prachtig stadje en alles daar is inmiddels erg vertrouwd.

Carboneras01boulevard van Carboneras

Op 9 oktober speelden we de eerste partij waarbij in beurt 3 de eerste scrabble AZIMUTJE op het bord kwam. Nana maakte fraai de 1e soloscrabble met OVERNAAI.

Prateeksha soleerde met CREWS en Jan C in beurt 19 met de soloscrabble CAMPERDE. Michel pakte echter de 1e dagzege met Jan C als tweede en Nana derde.

De tweede partij begon met QUENA, we waren gelijk van de Q af. Dat feit hielp de partij toch niet al te veel want er vielen 20 beurten lang geen scrabbles te noteren, geen bijzondere woorden en ook geen solo's. Duplomaat verraste ons enkel met DEBUNKT en ik stond de hele partij op winst tot de voorlaatste beurt, toen MORSDODE op het bord kwam en Jan Tiek me het nakijken gaf. Uitslag: 1 Jan T, 2 uw reporter en 3 Prateeksha.

Partij drie was van een geheel andere orde; LIKROL-SMEDIG-HOUTRING-DEBUGT-ACME (solo Prateeksha)-DISLOQUE (Duplomaat)-ZEEWATERTJE en PENNOEN (Jan C) waren leuke zetten en Jan Cornet (spreek uit Cornè (!!)) won zijn eerste en bleef mij 8 punten voor met Jan T op de derde plek.

Ondertussen werd er uiteraard volop van de Spaanse zon, cava, tapas en het weer genoten maar dat zal de lezer toch niet verbazen?

Carboneras02lunch bij Cristobal

De vierde partij was, naar mijn mening althans, de mooiste van het "tornooi" met maar liefst acht scrabbles waaronder de negenklapper STEUNCEL (Duplo) voor 230 punten waarbij iedereen scheuten had voor 203 punten. De computer verraste ons met ZEEMGARE en GEKEENDE en NAROMEND maar niet met CAMAIEU (64-geen scrabble), KANTERE (solo voor mezelf), RONDLEGT, WITVISJE en OMDANST. De meeste mannen scoorden 57 punten met BLOWJOBS (puur toeval) en Michel soleerde ook nog met ENS (29).

Ik was die dag winnaar met 1218 op een max van 1316, ik klopte de beide Jannen royaal en was fier als een aap met vijf gouden ringen.

Tussendoor werden er natuurlijk ook andere dingen gedaan. Met een boot ging het gezelschap de Middellandse Zee op maar zonder mij want ik word al zeeziek in bad dus daar deed ik liever niet aan mee, maar men kwam flink verbrand en met big smiles weer aan (lager) wal terug dus dat was ook erg in de smaak gevallen. Zwemmen in zee uiteraard, naar het Pool-café, flaneren op de autovrije boulevard, héél veel cava drinken waarbij we luidkeels "platija" riepen, oftewel pladijs (schol) en veelvuldig naar "Felipe's tapasbar" waar we met omhelzingen werden begroet want we zijn inmiddels halve Carbonista's geworden.

Ook een aantal keren geweldig gegeten bij Maaike Bouma, de zus van Prateeksha die werkelijk gouden handjes in de keuken heeft, en een hele leuke meidenband gezien die eigen bewerkingen van The Beatles speelde. Ook voor een jazzavond werden kaarten gekocht maar plots zagen de mannen dat Atletico-Barcelona live bij Felipe's te zien was en Gerritje wist onze jazzkaartjes voor het theater weer te verkopen! De wedstrijd was grandioos, één van de beste van het jaar, wát een tempo, wat een inzet en bezieling, wát een klassespelers! Uitslag 1-1 maar 4-4 had ook gekund. 

Verder hield Paul wederom zijn inmiddels befaamde "Quiz met de mol". Verdeeld over twee avonden werden wij wijzer gemaakt over de Nederlandse en Belgische geschiedenis, over Elvis Presley, de EU en het Franse chanson en moesten wij tienletterwoorden zien te maken van de letters van de antwoorden: LLTTEEKJRI - RRTTCAEUIH – AAAEWRLSND en EEEETTMSRX, dat lukt u vast ook wel!

Zo weten de quizzers nu dat de Usipeti volledig werden uitgeroeid, dat Graceland is vernoemd naar Grace Toof, de dochter van de vorige eigenaar, dat de EU 28 landen telt en dat ik als kind verliefd was op Mireille Mathieu (was géén vraag).

Na twee onderdelen stond ik zowaar bovenaan maar het podium was uiteindelijk voor Nana (3e), Prateeksha(2e) en met An Buelens als winnares van de traditionele Indalo!

Carboneras03An Buelens, winnares van de jaarlijkse quiz

Verder met het scrabble dan; de vijfde partij was voor Jan C die opende met SPEKTOR, de enig mogelijke scrabble in beurt 1. Even later produceerde hij nóg een soloscrabble met HETAERE. Duplo maakte EMOETERS en GENOOIDE en de negenmaal ging er uit met WEGSLUIT voor 212 punten. Tweede was Jan T die nog soleerde met ERF, voor Prateeksha op plek 3.

De zesde partij begon met HUWENDE en de solo MUCINE van Michel. VOLGENS (83) en DOORZAGE voor 64 waren gekend maar NEERRUK was een soloscrabble van uw verslaggever, TJUIKTE (D) en NAE (solo JC) brachten ons naar de duo-scrabble FEMBOTJE van JC en Michel. Bij FIERDERE verloor ik de pedalen én de aansluiting, nadien soleerden nog Michel met GOUWE en Jan T met GEKUBD. Bij deze laatste zet bleek later een kleine verbetering mogelijk omdat abusievelijk een verkeerde letter was ingevoerd maar niemand maalde erom. Jan C won wederom met Nana en Michel op zilver en brons.        

Carboneras04Phil, de spektor

Partij zeven leverde mij direct nul op want vogue, daar mag geen s achter helaas en GUAVES kwam op het bord. In beurt 2 soleerde ik dan toch met ACTUM en omdat ik notensla zag voor 63 hoefde ik ONTNAGEL (80) niet per se te gokken. Nana kende het woord maar had jammerlijk een coördinaatfout en zag een solo aan haar neus voorbijgaan. GETONDE was een x4 voor 97 en ZEEMUIS 'n duplo waar zeemist veel werd gemaakt voor twee punten minder.

Dan vijf scrabbles op rij: GETAANDEN, VERKWIKT, BLOESDE , RIDDERIJ en MANSJERE en zo spraken we tóch weer over de grootmeester...

Met vier kleine zetten eindigde ook deze partij weer in een zege voor Jan Cornet met Michel als tweede en Jan T met drie plaatspunten.

Partij 8 gaf hetzelfde beeld. Ik kon soleren met IKBESEF en ik besefte direct toen ik hem zag dat het wel eens een solo kon zijn.

Verder geen echt interessante woorden of het moesten de scores van RUITTEN (105) en een beurt later PRUTSEN (106) zijn.

Weer Jan C op 1, Michel op 2 en Jan T op plek 3.

Zowel Jan Tiek als ik moesten toegeven dat de respectievelijk 1e en 3e plaats onhaalbaar waren geworden.

Wij maakten ook nog een uitstapje naar het plaatsje Sorbas, sommigen dachten dat we Grieks gingen eten maar het was authentiek Spaans. Daarna verkenden we het stadje en dronken er een koffie tegenover het stadhuis. Ook het gehucht Gavares werd bezocht alwaar we ook heerlijk aten en een viertal dapperen de terugreis van zo'n tien kilometer te voet aflegden. Een van de hoogtepunten van die wandeling konden de per auto terugreizenden nog meemaken. Na ongeveer tweehonderd meter trof men een heuse kameleon op de weg aan die met zachte dwang richting het veilige struikgewas werd gedirigeerd en daar op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

Het bijzondere diertje deed me denken aan de solo "roltong" die ik ooit op een interclub wist te maken.

Carboneras05de kameleon

Op veertien dagen hadden we anderhalve dag waarop enkele kleine buitjes vielen maar de temperatuur zakte nauwelijks en verder hadden we echt tópweer.

De negende partij begon met QUORN (56) en JUNKS (28) met het niet moeilijke INSECTEN als eerste scrabble voor 92.

SYENIET moest je kennen anders zie je hem niet en ZEEWET bracht 73 punten op.

Jan Cornet onderstreepte nog maar eens zijn suprematie met de solo NEWCOMER (114) waar anderen het op wonderen hielden voor flink wat minder.

Duplo pakte ons bij de neus met RIETZOMP (69) maar we aten lekker mee met het lucratieve muze voor 63 punten.

MULE plakte ook goed voor 75 punten en tegen het eind konden we o.a. gassend maken voor 90 punten maar Duplo had vijf punten meer met LENSGAL.

Ik speelde eindelijk weer eens secuur en kon mijn tweede dagzege pakken met de beide Jannen op twee en drie.

Omdat Michel drie plaatspunten moest toegeven gloorde er weer hoop maar de volgende morgen bij aanvang van partij tien bleek ik de scherpte te missen en begon met nul voor druize (niet in swl).

Tegen beter weten in legde ik een s achter fep om mijn koelhuis kwijt te kunnen en gedaan was het met eventuele aspiraties.

Nadien kwamen nog de scrabbles RANTENDE (89), RAKIETJE (95), DUOTONEN(73), BIJLOPE (75) en GEHOERD voor 107 punten op het bord. 

Leuk ook dat sommige spelers opmerkten dat dat met AE*KITJ de naam van één der spelers te maken viel en dat men daar een geldig anagram van leggen kon.

Vooral de laatste scrabble GEHOERD zorgde voor flink wat discussie maar voor mij is het simpel, hij staat er in dus ik krijg punten. De rest laat ik graag aan de OTC en als ie volgend jaar niét meer mag moet ik me daar weer aan aanpassen.

Jan Tiek pakte zijn tweede dagzege in deze laatste tornooi-partij met Jan C op zilver en Michel op brons. Op donderdag aten we bij Maaike de lekkerste biefstuk die je maar kunt bedenken, compleet met champignon- en pepersaus, die we bij de Spanjaard toch gemist hadden. Traditioneel werd daar ook de prijsuitreiking gedaan en werden Twan en Jeanine van Lancker nog in het zonnetje gezet vanwege hun verdiensten voor de groep als jury en moeder-overste-aan-de ontbijttafel. Er werd gezellig nagekeuveld onder het genot van een likeurtje met koffie.

De volgende dag vlogen de Vlamingen + Aty terug en keerde de rust terug in Carboneras ;-)

Carboneras06top drie Carboneras 2017 v.l.n.r. Jan Tiek (2), Jan Cornet (1), Michel Verfaillie (3)

Carboneras07de complete selectie onder de heerlijke Spaanse zon

Carboneras08scrabbelen voor onze appartemeneten (rechts op 50 meter strand en zee)

Carboneras09het is er geweldig!...

De OTC-uitleg over GEHOERD.

Bij het lemma staat weliswaar “alleen in de verbinding hoeren en snoeren” (zie TR 2.3.g), maar in dat artikel staat ook: “tenzij het EGWN 15 bij het lemma ook andere vormen vermeldt”. Welnu, bij het lemma is een schermpje met woordvormen opgenomen, waar de vervoegingen in staan (dus ook heeft gehoerd), zodat dit woord in de SWL is (en blijft) opgenomen.

Met dank aan Henk Jongepier voor de eindredactie, de uitleg over gehoerd en de spektor.

© 2015