OOST-VLAANDEREN WINT VOOR DE 9DE keer het IRK

IRK 2018 (2)

 Omer Van Hoecke individuele winnaar

Bert Leyssens & Jill Suykens

Op een druilerige zaterdagmiddag vonden 87 scrabbelaars het geen weer om in de tuin te werken, dus trokken ze naar de Tuinbouwschool in Mechelen om met hun regio te strijden voor de titel van het 12de interregionaal kampioenschap. Heureka-voorzitter Jan Wouters trommelde 21 helpers op, waarvan de helft familie, voor een vlotte organisatie.

Na zijn verwelkoming, BEGAF spelleider Chantal zich met de eerste lettertrekking meteen op glad ijs, want die leverde al enkele onverwachte nulscores op (ook bij topspelers) aangezien personen niet kunnen bevangen. Zeker en (ON)VAST was de toon gezet voor wat een lastige partij zou blijken. Slechts 3 spelers deden HUNNE-BES(t) om de eerste scrabble van de partij op het bord te leggen, en na de ZWERM ODES moest Annemie De Waele haar partner lossen van het feilloze parcours. Laten we nog wat TRYOUTE(n), dacht het Gents duootje Rob Rondou en Nadine De Smet, alvorens huzaresk verdween in de KRUISZEE van Jan De Ridder en Stefaan Roels tezamen met 14 nulscores. Kuizers, kruizers, zurkels… geen van deze zijn bekend bij Vandale, NAGDE(n) de ongelukkigen. Wie de DIEKJES niet vond, bleek last te hebben van een ECADETJE van zijn/haar puntentotaal, maar de meesten konden de schade beperken met cadetje(s) of drachtje. Met deze 2 scrabbles werd de maximumscore aan de pauze op 564 gebracht. Het werd duidelijk dat er nog heel wat moest gebeuren om Oost-Vlaanderen de 9e titel nog te ontfutselen, ondanks de afwezigheid van enkele belangrijke topspelers. Individueel stond Jan De Ridder aan de leiding, de rest van de top 10 zat hem op de hielen.

De Mechelse “toertjes” waren Jan echter niet goed bekomen, want al meteen in de 11de beurt vond hij geen van de mogelijke scrabbles triplere, tripleer en trapleer. Marc Seghers verbaasde zichzelf echter met de solo SPORRELT. Omer Van Hoecke HINKEL(de) hier al naar de leiding, terwijl anderen geen FRANC meer dierven in te zetten op de overwinning en zich eerder richting de BODEM begaven. Annemie De Waele koos tactisch om in de beurt van hinkel de aanbouw kruiszeel links te laten liggen voor slechts 2 “winstpunten” op de rest, waardoor ze de hele zaal in de luren LEG(de) om 13 punten meer te scoren dan de 2e hoogste gevonden score. WA werken die wekkertjes op mijn HUIPEN, euhm heupen, dacht Dave De Schacht, die daarmee de 3de en laatste solo van de partij wist te scoren. Zo begon deze partij naar het einde te MOREN, waarna Jan De Ridder en Roland Van der Jeught op EEN-VLAK gelijk hadden: het spel was gespeeld!

IRK Mechelen 2018 (4) IRK Mechelen 2018 (5)   IRK Mechelen 2018 (6)

Een verwonderde Omer Van Hoecke mocht de individuele zege aan zijn palmares toevoegen.

IRK Mechelen 2018 (3)

Ook de andere Oost-Vlamingen hadden hun beste beentje voorgezet, waardoor zij de voorsprong van bij de pauze nog verder konden uitbreiden. Met 66 plaatspunten werd Oost-Vlaanderen verdiend winnaar van dit kampioenschap, voor West-Vlaanderen dat met 110 plaatspunten 1 puntje voor Antwerpen wist te blijven.

© 2015