TITTELENDE JAN ZET ALSNOG DE TITTELS OP DE I IC AALST (2)

Tina Verdonckt beste B - Antoin Meerschaert beste C
't Peirt Dendermonde triomfeert bij de clubs

verslaggever: Jos Leyssens

125 deelnemers zakten af naar Lede voor de 23ste interclub van CHIPKA AALST voor alweer een memorabele partij. En voor het eerst in de NTSV-geschiedenis was er ééntje bij van Swentibold Born! Welkom Renate Verheijen!

duiiveltjeTraditiegetrouw mocht de jarige uit de zaal de eerste 7 blokjes (RONAZEE) uit het letterzakje van spelleider Jan toveren. Dit jaar viel de eer aan de speler op stoel nummer 58 (toeval?), zijnde Ronny Rutten. De jury opteerde om ZONERE op het bord te leggen. Nadien volgde in beurt 2 METS en in beurt 3 versloeg Duplomaat de zaal met 3 puntjes. Op het bord kwam DAKT i.p.v. DAKRAT. In de vierde speelbeurt werd een eerste schifting doorgevoerd. 18 spelers lieten zich verleiden om de scrabble GESCHOOI te leggen en kwamen van een kale reis thuis. Sensatie in beurt 5: trekking LE*T*TE. 33 verschillende scrabbles gevonden door 116 (van de 125) spelers. Zowaar een record! Topzet 104 punten en 3 spelers, onder wie ook topfavoriet Jan De Ridder opteerden voor het woord TITTELEN te leggen een kregen hiervoor een nulscore! TITTEL betekent o.a. puntje, streepje, stipje en heeft als meervoud TITTELS! Zou Jan er nog in slagen om de tittels op de i te zetten? Wie in beurt 6 er niet aan dacht dat je SCHOOIE kon verlengen tot SCHOOIER kon de enige mogelijke scrabble AFBORGE dan ook niet kwijt! Na NEEF en LILAS werd voor de tweede keer het blancoblokje uit de zak gehaald. Resultaat: *EDEUZU. Slechts 3 spelers twijfelden niet om een scrabble te leggen: Marc Seghers en Tina Verdonckt kozen voor DUBIEUZE maar Jan De Ridder soleerde met DOUTEUZE. Met VANGS werd de pauze bereikt, tijd voor de traditionele rijsttaartjes.

Theo Max aan de pauze bedroeg 571 punten en nog geen Jan De Ridder in de top-10.

Bruno De Bouvere van Ypsilon Heist leidde het peloton en was de enige speler die de kaap van 500 punten overschreed met 504 punten, dicht op de hielen gezeten door Roland Van Der Jeught (492) en Willy Van Laethem (491) van ’t Peirt Dendermonde. Was Bruno op weg naar een unieke overwinning want ooit won zijn grootvader ook onze interclub?

Na de pauze was het wachten tot de alom bekende Chipka-beurt 13 waarin 117 spelers één van de 8 mogelijke topzetten vonden. In de jurykamer werd geopteerd om GEPRIJKT te leggen om alzo een klinker te sparen. Het spel kabbelde met OME en ENDEN naar beurt 16, een beurt waarin voor de tweede maal 2 blancoblokjes werden getrokken. Resultaat 21 nullen met o.a. zeer mooi geziene ludieke woorden zoals OERVINK en KANOVERF, en Bruno die hier geen scrabble vond.

Nadien volgde CARD voor 96 punten en in beurt 18 zette Jan De Ridder de tittel op de i, want enkel hij en Antoin Meerschaert vonden de topzet HOUWMESJE. Het spel werd beeindigd met END en QUID.

Oververdiend won Jan De Ridder alsnog met 27 punten voorsprong op Willy Van Laethem en 28 punten op Bruno De Bouvere! Een nulscore op 104 punten en nog winnen, wie had dat gedacht? Tina Verdonckt en Antoin Meerschaert werden gelauwerd als beste B en beste C. 4 clubs, Ypsilon Heist, Littera Tessenderlo, Blanco Tielt en ’t Peirt Dendermonde streden voor het clubklassement. Uiteindelijk won ’t Peirt Dendermonde de snoepmand met 3 luttele plaatspunten voorsprong dank zij Willy Van Laethem (2), Roland Van der Jeught (4) en Marc Seghers (19). Zij konden nog net Blanco Tielt met Tina Verdonckt (7), Dave De Schacht (10) en Bart Verbeke (11) verslaan!

 IC AALST (3)  IC AALST (4)  IC AALST (5)

En tenslotte Jef Wuyts zal deze interclub ook niet gauw vergeten want het gebeurt ook niet snel dat iemand meer dan 13 jaar 13 weken 13 dagen moet wachten om nog eens een top tien in een interclub te halen, en dat het dan net gebeurt bij een club met nummer 13!

IC AALST (6)

© 2015