België wint 21ste interland

Interhei2018 (01)

Jan De Ridder individuele winnaar 1ste wedstrijd
Floris van Ouwerkerk individuele winnaar 2de wedstrijd
individuele eindwinnaar Floris van Ouwerkerk

verslag: Marc Stepman

Het clublokaal van Ypsilon Heist was het strijdtoneel voor de 21ste interland België - Nederland, net groot genoeg om 21 uitverkorenen van elk land een plaatsje te geven. Jammer genoeg kon de Nederlandse delegatie slechts 1 van de 2 zieke deelnemers vervangen waardoor haar ambitie om de Belgen eindelijk eens te kloppen, al wat verminderde. Jan Cornet had zijn versgewassen Rode Duivelstruitje aangetrokken om weerwerk te bieden aan de onvermijdelijke oranje attributen van Jan de Kruijff.

Omdat dit evenement tevens de start was van het jubileumjaar (Ypsilon Heist is opgericht op 19 mei 1994, straks 25 jaar geleden) was er in de lokale pers al over geschreven en was de schepen van cultuur, mevrouw Vandenbussche, bereid om een woordje te richten tot de strijdlustige taalvirtuozen en de eerste lettertrekking te doen.

Met de beamer werd de tekst van het Wilhelmus en de Brabançonne op het scherm geprojecteerd en werd er ontzettend mooi en ingetogen gezongen.

Het NTSV-bestuur zorgde voor wedstrijdleiding (Marc), de jurering (Chantal, Martine en Jan) en de versterking van het Belgische team (Ronny). De talrijke helpende handen van Ypsilon-leden en het mooie weer zorgden voor ideale omstandigheden voor het jaarlijkse duel der Lage Landen.

De gelegde woorden zal ik hier niet opsommen, die kan je vinden bij de uitslagen. De gemiste hogere zetten ook niet, want die waren er niet: de computer kon de 41 spelers nooit allemaal verslaan. In de eerste partij was er 3 keer een solo nodig om de computer te evenaren. Aan de lage percentages kan je zien dat het moeilijke partijen waren. Het is niet evident om woorden als CORNARD, METADYNETJES en JANNEVER te kennen.

interlandheist2018 (33) interlandheist2018 (34)

In beide wedstrijden was de Nederlandse ploeg een maatje te klein voor de Belgen, maar individueel was het een bikkelharde strijd tussen de grootmeesters Jan en Floris. Ze wonnen elk een wedstrijd en vonden 11 van de 12 scrabbles, maar Floris haalde het uiteindelijk door vaker de maximumscore te vinden.

De spanning voor het landenklassement was halfweg de eerste wedstrijd al verdwenen, maar de sfeer was goed. Er werd gezellig gekeuveld tussen de beurten door, ‘s middags werden de broodjes broederlijk naast elkaar genuttigd en tijdens de pauzes kon je genieten van de zon en een portie zuurstof, soms met een vleugje nicotine ...

Dankzij het harde werk van de juryleden verliep alles vlot. Ook de nieuwe software om het grote scrabblebord in digitale vorm met de beamer te kunnen projecteren, doorstond de eerste test, maar moet nog wat geperfectioneerd worden.

De dag werd afgesloten met de tombola en de prijsuitreiking. Hiervoor waren een ander gemeenteraadslid en een kandidaat-raadslid van Knokke-Heist aanwezig. De politici gingen maar al te graag op de foto met de prijswinnaars. De komende.verkiezingen zullen hiermee wel iets te maken hebben.

De top-10 van ieder land kreeg een handdoek met de veelzeggende tekst “Ik ️ scrabble”. Ik kan me inbeelden dat je met zo’n handdoek aan het Noordzeestrand ligt (of je ligstoel reserveert aan een zwembad of de zweetdruppeltjes van je voorhoofd veegt in de fitnessclub) en iemand je aanspreekt omdat ie thuis vroeger vaak scrabbelde, waarna je reclame kan maken voor het duplicaat scrabbelen en proberen een nieuw lid voor je club te winnen ....

© 2015