CLUBFEEST in VOEREN van SC MUNSTER

Voerendag1 (1)

Het was alweer voor de derde keer dat de Munsterse scrabbleclub neerstreek in Hostellerie De Cantarel in Sint-Martens-Voeren.

De weerman had een bloedhete dag beloofd en bij die tropische temperaturen stelden de uitbaters voor om niet de ontbijtruimte maar de grote veranda (met heel veel frisse lucht) te gebruiken. Josiane, Nicole, Henri en Frany hadden de avond voordien alles netjes voorbereid, zodat hun clubmakkers 's morgens onmiddellijk konden starten met hun hobby.

Vanaf 9 uur druppelden de eerste deelnemers binnen. Odette moest jammer genoeg ziek afmelden, maar 21 leden tekenden present voor twee partijtjes scrabble, een lekker etentje en vooral om er een gezellig boeltje van te maken. Maar eerst werd onder een stralende zon het welkomsdrankje genoten. Elke deelnemer vond op zijn plaats een speciale bladwijzer, een stylo en een potje echte artisanale Voerense siroop.

Voerendag2 (1)

Stipt om 10 uur graaide Irene de eerste zeven blokjes uit het letterzakje. JUREE (een vrouwelijk lid van een jury) verscheen als eerste woord op het bord. Daarna vond Christel het een beetje KOUDJES (32°). Mieke vond dat de BEHAS wel uit mochten bij deze temperatuur. OMBOEKEN was de eerste scrabble, waarna Guy soleerde met GESNOEFD. Voor de pauze konden we nog tweemaal de zeven letterblokjes wegwerken: ZEVENDES en WAARSTEN. Guy had toen al de leiding stevig in handen.

Hervat werd met EX, BENCH en EXPORT. De scrabble HYPENDEN zorgde voor de afscheiding in de tussenstand. Guy maakte nog een VUIST en Freddy soleerde met ONWAARSTEN. Met KRIEN in beurt 21 werd deze partij afgesloten. Max 1014.

Guy 911, Nicole 867, Patricia 841 en beste B, Francine 661 was beste C.

Tijd voor de lunch! Op het schaduwrijke terras werd al dat lekkers geserveerd. De vrije tijd wordt normaal opgevuld met een stevige wandeling, doch dat zagen we bij deze hitte niet zitten. Maar geen nood, ontspanningsmogelijkheden te over: een partijtje kubb of Ingenious, lekker niksen op het terras of een kijkje nemen bij siroopboer Wiertz, aan de achterkant van de Commanderie in Sint-Pieters-Voeren. Daarvoor moesten we wel door de koeienwei en een beetje slalommen tussen de onvermijdelijke vlaaien. Ook dat was de moeite meer dan waard.

Voerendag3 (1)

We kregen er een erg interessante uitleg hoe de siroop, enkel van appelen en peren, zonder de minste toevoeging, wordt gestookt. Dit jaar zal de productie echter heel wat minder zijn omdat slechts 20% van de normale fruitoogst wordt verwacht.

Om 15 uur zaten we terug klaar voor een partij met 1 blanco blokje per trekking. De 18 beurten brachten zeven scrabbles op. Begonnen werd met CAPTEN, gevolgd door AFMAZEND. Na LUREX tekende Freddy voor de solo + scrabble ONGEZEGD. PANIEKE werd 'allesaf' nummer drie, waarna Guy de soloscrabble (en een onoverbrugbare voorsprong) GUAVETJE vormde. RUCHES kreeg tussendoor een waarde van 57 punten. Francine miste de scrabble SMEEKTEN omdat ze de verkeerde blanco(?) getrokken had. Dankzij SCHOONDE telde theo max na tien beurten 667 punten.

In de tweede helft scoorde Guy nog een solo met de plakker GIRO en moesten we wachten tot de 18de en laatste beurt om de zevende scrabble van de partij WIJNPERS te zien. Guy won met een voorsprong van 211 punten op Gaby (beste B). Nicole veroverde de derde plek met 725 punten. In de C-reeks mocht Bic juichen.

Het 'werk' zat er op. Het diner wordt meestal binnen opgediend, maar gastvrouw Marij bood ons aan om te verzamelen onder het door wijnranken overdekte terras. De jarigen Christel en Frany trakteerden op het aperitief. De rest van de avond kwam op rekening van de club.

De stemming was optimaal, ook omdat het weer en vooral de fantastische locatie het gevoel gaf in de Provence te zitten. Als dat nog niet genoeg was werd het Lentekriebelsmenu geserveerd, iets om duimen en vingers af te likken. Oordeel zelf:

Torentje van rosbief met pepermayonaise, parmezaanse kaas, rucola en pijnboompitten

Gebraad van Livar - Rose gebraden Livar (het malste en lekkerste stukje van het Limburgs kloostervarken), lentegroentjes, bospaddestoelen en truffels                                                                   of Forel op Voerense wijze of Zalm à la Cantarel

Palletje van zoetigheden - soesje, vanilleijs, slagroom, parfait en chocomousse

Een fris wijntje mocht natuurlijk niet ontbreken.

(U beseft nu wel dat het leven van een scrabbelaar niet gemakkelijk is.)

Ondertussen was het 21 uur geworden toen (een supertrotse) voorzitter Frany het woord nam om niet alleen de prijzen van het scrabblegebeuren uit te reiken maar vooral om een welgemeend dankwoord te richten aan iedere deelnemer en vooral aan de gastvrouw en het team van de Cantarel, die ons weer een onvergetelijke dag bezorgden.

Bic won de C-reeks

Patricia als beste B

Voerendag4 (1)

Beste A en algemeen winnaar: Guy

Stilaan was het tijd geworden om, met pijn in het hart, huiswaarts te keren omdat we nu weer een jaar moeten wachten op de volgende Munsterse Voerendag.

Voerendag5 (1)

Dankzij de de enig mooie kiekjes van fotograaf Vic zullen we ons deze dag nog lang herinneren.

Frany

En dat vond Francine ervan:

voerendag06 (1)

© 2015