Scrabbleweekend Rijs 3 t/m 5 november 2017

Jan E M de Kruiff, Lettergreep Amersfoort Nederland

scrabbleweekend Rijs 201701Dit scrabbleweekend in de Nederlandse provincie Friesland werd voor de 9e keer georganiseerd en geniet een prima reputatie. Er was zelfs belangstelling van Vlaamse zijde: twee spelers hadden de lange reis naar Rijs ondernomen, te weten Nana Van Den Bossche en Paul De Bosscher! De sfeer onder de deelnemers was ook nu weer uitstekend. Het was goed toeven in het gastvrije hotel Gaasterland in Rijs gedurende het 1e novemberweekend van 2017. De slaapfaciliteiten zijn zeer toereikend. Het eten is niet exclusief, maar heeft een ‘’prima kwaliteits/prijsverhouding’’. Alle waar naar zijn geld!

De speelzaal is erg geschikt voor denksporters. Het was organisator/enig jurylid Twan Swenker weer gelukt om 19 scrabble-enthousiastelingen bij elkaar te krijgen. Die zouden elkaar bekampen tijdens 4 aantrekkelijke duplicatescrabblepartijen, verdeeld over de 3 dagen. Zaterdagmiddag werd benut voor een wandeling in de mooie herfstomgeving of voor een autotrip naar een dorp in zuidwest Friesland. De fietsen bleven in de stalling, omdat het weerbericht niet erg gunstig was. Maar het viel achteraf nogal mee. De zon ‘’zakte’’ bij het Mirnser Klif op zijn mooist ‘’in’’ het IJsselmeer, waarbij fraaie jakobsladders zichtbaar waren. Begin november valt het op hoe vroeg de duisternis invalt. Na afloop van het scrabble’’geweld’’ vertoefden onze deelnemers in de recreatiezaal. Er werd dit jaar opvallend weinig gekaart e.d., maar des te meer gekletst onder het genot van een drankje! Onderwijl hielden wij een oogje op Donna, het lieve ‘’scrabblehondje’’ van deelneemster Gerritje van Mourik uit Amsterdam (zie groepsfoto).

De deelnemers vormden een sterke spelersgroep, want de computer wist zelden meer punten af te snoepen. Als ‘vanouds’ leverde Twan een topprestatie door zijn kundige en snelle jureerwerk. Hij werd na afloop dan ook onder applaus voor zijn inspanningen beloond door lettertrekker van dienst Aad de Vette, die namens alle deelnemers een fles whisky overhandigde. Twan had tijdens de prijsuitreiking voor alle deelnemers een originele attentie verzonnen.

Eindrangschikking Vlamingen en de Top 3.scrabbleweekend Rijs 201702

8e         Paul  De Bosscher                29 plaatspunten

7e         Nana  Van Den Bossche        29 pp

3e         Bert van der Loo                 22 pp

2e         Jan de Kruiff                        8 pp

1e         Floris van Ouwerkerk             6 pp

Nana smaakte het genoegen om de 3e partij te winnen. Haar zege werd door de aanwezigen enthousiast begroet door de jaren-60-popklassieker van Steam - ‘’Nananana hey hey hey goodbye’’ - aan te heffen…, maar onze smaakmaakster MOEST natuurlijk blijven!

Zoals het ‘’hoort’’, kunnen Paul en Nana niet zonder elkaar. Zie de eindrangschikking! Volgens verwachting werd Floris van Ouwerkerk uit Twello de winnaar over 4 matchen. Maar hij kreeg de zege niet cadeau: uw verslaggever werd bijna ‘’op de meet’’ geklopt. Jan beging gedurende het weekend nogal wat scrabbleslordigheden en miste een unieke mogelijkheid om Floris’ scrabblehegemonie voor eenmaal te doorbreken. Floris bewees in de slotfase zijn meerwaarde met een mooie soloscrabble en door een surplus aan woordkennis: hij demonstreerde het hoogste spelpeil over het gehele tornooi. Hij ging naar huis met een fraaie beker - een koffiemok met toepasselijke tekst.

Welbewust liet uw reporter onze woordvondsten in dit verslag achterwege. Dit om belangstellenden de mogelijkheid te bieden om de 4 partijen na te spelen.

Na afloop waren we het roerend met elkaar eens: wij zien nu al uit naar de 2e lustrumeditie van het Gaasterlandscrabbleweekend!

De wedstrijden

1ste partij wedstrijdoverzicht rangschikking uitgebreide rangschikking wedstrijd naspelen
2de partij wedstrijdoverzicht rangschikking uitgebreide rangschikking wedstrijd naspelen
3de partij wedstrijdoverzicht rangschikking uitgebreide rangschikking wedstrijd naspelen
4de partij wedstrijdoverzicht rangschikking uitgebreide rangschikking wedstrijd naspelen

einduitslag

© 2015