CHIPKA'S TWEEDE TAALQUIZ 2018

 Chipkataalquiz2018 (1)  Chipkataalquiz2018 (2)  Chipkataalquiz2018 (3)

 het podium

verslaggever: Jos Leyssens

19 ploegen hadden zich ingeschreven voor het tweede avondje creatief Chipka-taalplezier met als thema ‘BEESTIG’. De taalquiz bestond uit 26 verschillende opdrachten zoals o.a. dierendroedels, te land, ter zee of in de lucht, dierenlingo, woordslang, paardensprong, dierenkarakters enz... gespreid over 2 ronden van uiteraard 13 opdrachten. De meeste teams waren argwanend toen ze alweer een voorraad lettertjes op hun tafel vonden. De eerste taalquiz indachtig begonnen ze al meteen ijverig nodeloos woordjes te vormen, tot groot jolijt van de Chipkaters.

Quizmaster Jan voelde zich als een visje in het water en wist elke opdracht te animeren. Gaandeweg de quiz werd het voor de taaljury snel duidelijk dat DOMINION (de ploeg met o.a. Marc De Smit en Alex De Prest), tevens ook de winnaar van de eerste editie de te kloppen ploeg zou worden, ondanks het feit dat in de eerste ronde de ploeg PANDY LOST HET OP (Jan De Ridder, Jan Cornet, Annemie De Waele en Susan Geens) soleerden in de opdrachten ANAGRAMMEN en TE LAND, TER ZEE OF IN DE LUCHT.
Aan de pauze leidde DOMINION met een score van 152 op 169, gevolgd door PANDY LOST HET OP (145), YPSILON (141) de ploeg van Bertrand en Bruno De Bouvere, Rudi Franckaert en Lien, op de hielen gevolgd door de ploeg van Rob Rondou (DE CRYPTOFIELEN) met 140 punten.

De tweede ronde werd ingezet met de opdracht DIERENFUSIES. De gevraagde fusie van de volgende 3 ‘dieren’ KAT + FRET + POS leverde vele leuke maar foute antwoorden op. Kunt u de juiste 2 woorden vinden? En als slotvraag van de quizavond mocht men gedurende 5 minuten met de volgende 20 woorden een zo lang mogelijke correcte grammaticale zin proberen te maken: ALS, ALS, BERGEN, DE, EEN, HEBBEN, HET, HOE, IN, MOLLEN, MOT, MUIS, NIET, RATTEN, SLANGEN, STIL, VANGEN, ZE, ZE, ZO.
Probeer het ook eens.

DOMINION wist zijn 7 punten voorsprong te bewaren op PANDY LOST HET OP. Met een score van 315 punten op 338 werden zij de winnaar van onze tweede taalquiz. Voor de derde plaats heeft de taaljury gedurende de hele quiz haasje-over gezien van een viertal ploegen, maar uiteindelijk waren het de ploegen YPSILON en DE BLAUWBILGORGEL die ex-aequo op de derde plaats eindigden met 289 punten. De schiftingsvraag moest uiteindelijk aanduiden welk team de derde prijs in ontvangst mocht nemen. Hiervoor dienden alle ploegen vooraf aan te geven hoeveel afbeeldingen uit de dierenwereld bij de oplossingen van de vragen zouden getoond worden op het grote scherm.

Het verbaasde ons dan ook niet dat 3 ploegen er rotsvast van overtuigd waren dat er 169 (13 x 13) zouden getoond worden. YPSILON rekende op 96 afbeeldingen en DE BLAUWBILGORGEL dacht aan 115 stuks, waardoor zij de derde prijs in ontvangst mochten nemen, aangezien wij uitleg gaven bij 243 dierenfoto’s.
Alle deelnemers mochten tevens een bloemetje mee naar huis nemen want dat hadden zij echt verdiend!

Chipkataalquiz2018 (4)

foto's >

© 2015