Zanggod Jan Cornet geeft concert van hoog niveau in Blankenberge

verslag: Bert van der Loo

B1 groepsfoto

We beginnen dit keer met een diepe buiging richting Bertrand de Bouvere en zijn Nadine Debue, die terzijde gestaan door die andere kanjers, Nana Van Den Bossche en Paul De Bosscher 44 scrabbleverslaafden waarvan sommigen met cleane partners, een weekend voorschotelden om de vingers bij af te likken. De tijd die zij hier in gestoken moeten hebben om dit alles tot praktisch in de perfectie te kunnen organiseren kan onmogelijk beperkt zijn gebleven. Wij spelers moeten ons realiseren hoe belangrijk zulke toppers zijn voor het uitoefenen van onze geliefde hobby, HULDE!!

B2 organisatiecomité

Zevenendertig (!) scrabbles, vele van hoge kwaliteit, werden de spelers, verspreid over drie dagen, toegediend om hun addictie tot hun volgende scrabblepartij onder controle te kunnen houden. Daarnaast mochten zij vier 15-letterwoorden proberen te vinden aan de hand van gedurende de wedstrijden bekend gemaakte letters, dit alles weergegeven via een beamer. Per wedstrijd was er een flesje wijn voor de winnaar en kon men, via solo`s, het winnen van een klassement (vrouwen vs mannen, NED-BEL, etc) of het raden van het 15-letterwoord extra roem vergaren en tevens was er een verloting van de vele prijzen na afloop van de laatste partij. Het evenement vond weer plaats in hotel Floreal alwaar het zeer goed toeven was en het eten naar mijn smaak uitstekend. Vooral de zalmmousse en biefstuk op zaterdag konden mij bekoren maar ook met speciale eetwensen van sommigen onder ons werd uitstekend rekening gehouden, klasse geregeld.

Nadat iedereen was gearriveerd en gesetteld op de kamers nam Bertrand het woord om de spelers, en van sommigen hun partners, voor te stellen en we hieven het glas op een mooi wedstrijdverloop. Er waren erbij die alle edities hadden meegemaakt, voor mij was het de tweede keer sinds 2010.

De eerste partij, op vrijdagavond, begon met de laagste zet van het weekend, ATTENT bracht slechts 22 puntjes op maar direct in beurt twee was het raak met BANDEERT voor 95 punten, nota bene een solo van uw verslaggever, zo ik ben genoemd! BORSTJES (110) was de 2e scrabbel en VAKE (34) en MU voor 32 de opmaat naar de derde scrabbel: AFSNOEPE voor 86, ook haalbaar voor velen.

B7 de sfeer zit er meteen goed in  B9

HETZE voor 48 miste ik en ook bij NEYS (42) in aanbouw met hetzes was ik niet attent, MOF voor 37 leidde naar de eerste solo voor Duplomaat, 8 puntjes snoepte hij ons af met WOKMENU (46). Bleek ik zowaar in de top drie te staan bij de pauze maar daar kwam snel een eind aan want TEHUIZEN voor 84 was aan mij niet besteed, mooi geplakt, chapeau voor de makers! Wellicht was ik zo geshockt dat ik bij GLADDERS (90) een nul had en bij CORVEEEN (86) ook…. Dan CODEC (iets m.b.t software) dat 45 punten opleverde en OPENGA (39) gevolgd door de zevende scrabble HEILIGEN waarmee 84 kon worden verdiend. Duplomaat vond het welletjes en snoepte met DELAI (38) nog eens 5 puntjes van de zaal af en met INATTENT (30) en KRAT voor 26 werd afgerond.

Verrassingen te over toen de eindstand was opgemaakt. Rita van de Ven (Littera) won met 952 op 1068 (89,14%), drie puntjes voor An Verbeke die werd gevolgd door de Jannen Cornet en de Kruiff. Maar zeker verbaasd waren we over de 10e plaats van de grote top-favoriet Floris van Ouwerkerk. Floris had de meeste maxen maar ook twee nullen en die tweede nul had toch grote invloed op zijn verdere kansen, de conculega`s stonden niet stil tenslotte… Voor mij was er een pleister op de wonde, ik vond het eerste 15-letterwoord SJABBESVIERSTER!

B10bis winnaar wedstrijd 1

Op zaterdagochtend stonden Twan en ik extra vroeg op, rond half zeven begon de kwalificatie voor de eerste formule-1 race van het seizoen, in Melbourne, dus minder slaap om Max (en Stoffel) aan het werk te zien in hun nieuwe bolides. En dan `s avonds ook nog zomertijd instellen…gaap…

Dan was het tijd voor de tweede partij: een ALLES AF. De Duplomaat werd op een bepaalde manier ingesteld en wij kregen een spervuur van scrabbles om de oren. Een pauze-max van 981, da`s niet normaal he? Ik som ze maar even op: GERIEMD-FONDUES-AFZONKEN-EXOOTJES-VERHULT-DANSKAMP (x9 v 185)- QUILTEN-TABOEEER-GEHAAKTE en WEGENDEN brachten Michel Verfaillie aan de leiding (884) voor Tina Verdonckt, Jan de Kruiff en Jan Cornet met 876 gezamenlijk op het vinkentouw. Hilde Machiels was met 854 ook nog kansrijk. Nog drie scrabbles na de pauze, maar de eerste was er eentje van Duplomaat. OPSTREVEN (86) kostte de zaal 20 punten. Met INLEGSOM (185) kwam nog maar eens een negenklapper op het bord en de dertiende scrabble leverde ook nog 87 punten op voor SAMENZIT. Vanwege WEBER (39) en COCU (25) kwamen Josip en Philip ter sprake (voor de voetbalkenners) en daarmee was de koek op en stokte de teller bij 1403 punten.

Kopgroep: Jan Cornet 1214, Floris van OUwerkerk 1161, Michel Verfaillie 1082, Hilde Machiels 1039 en Jan de Kruiff 1024. An Verbeke werd zesde en was samen met Jan Cornet de enige die 12 van de 13 scrabbles vond. Marjan Vinck van Alfabet Putte kreeg de handen op elkaar met het vinden van het 15-letterwoord ZWARTMASKERDUIF. De tussenstand in plaatspunten was nu: 1 Jan Cornet 4, 2 Jan de Kruiff en An Verbeke 8 en 4e Hilde Machiels en Floris van Ouwerkerk met 12…

B11bis winnaar Jan Cornet wedstrijd 2

Zaterdagmiddag bezochten we Brugge, per touringcar inclusief gezellige chauffeur, en ter plaatse werden wij door twee gidsen opgewacht die ons gedurende een leerzame wandeling door het prachtige middeleeuwse Brugge van alles vertelden over lang vervlogen tijden. We dronken nog een Brugse Zot in de plaatselijke “Brewery” waarna we de bus weer opzochten. Tijdens de busreis vertelden we onderling moppen, de chauffeur kende ook enkele erg leuke, en ook bij de maaltijden was het erg gezellig en kon iedereen het uitstekend met elkaar vinden. Met Maria Rozic van Everna, die ik alleen van naam kende, heb ik aan tafel leuk geconverseerd en met Kathy Deprez oefende ik het plat Amsterdams, zij zei dan met haar onmiskenbare Vlaamse tongval in vermeend Amsterdams “ach, krijg de kolere man” en ik verbeterde dan haar uitspraak, we lagen dubbel van het lachen!

B19 Brugge  B30 Brugge

De tijd vloog om, na het al besproken diner was het al snel weer tijd voor de derde partij van het weekend, gelukkig eindelijk weer een “gewone” partij.

GEREGEN was goed voor het zelfvertrouwen en leverde 80 punten op om mee te beginnen. We bouwden aan met VIDEOS voor 36 en raakten met QUOTAS de Q weer vlotjes kwijt. BRUUTST was 44 waard en legde een negenmaal open en Duplomaat pikte ons 4 puntjes af met de 4-x IEMETJE (52).

In beurt zes kwam ZEEDAGJE (74) als hoogste zet op het bord maar met egrazje en gazetje kon je ook al je letters kwijt, voor iets minder uiteraard. WOONWIJK (92) was een dure, de W kwam gunstig, maar 70 punten voor HUH (huh?) was ook niet te versmaden, een scrabblescore met drie blokjes!

Met DRALENDE (69) werd de pauze bereikt en Groningse Jos van Rooijen voerde de groep aan met 606 op een max van 628, 2e uw reporter met 603, 3e Jan de Kruiff 601, 4e Jos Leyssens 589 voor Tina Verdonckt met 582, dat kon dus nog alle kanten op want Jan C en Floris stonden dichtbij.

Bij de hervatting soleerde mijn clubgenote Prateeksha Bouma met ASZEEF (53) en achteraf bleken twee van de drie solo`s van het weekend dus door twee Arendsogen te zijn gemaakt, toch leuk! FETCH was goed voor 51 maar de kans op een negenmaal was verkeken. OPDRAVE voor 79 was geen probleem maar toen werd een flink groepje, waaronder ik zelf, getackeld door een meldster (= nul).

MISDEELT was de uitkomst voor 92, daarna had ik gelukkig wel het lucratieve LYCRA (85) en bij PONY (39) en KNAB verloor ik niet al teveel zodat ik met m`n partij tevreden was. Nog meer tevredenheid bij de enige twee die de kaap van 1000 rondden, Floris met 1007 en Michel met 1004.

B33 winnaar Floris van Ouwerkerk wedstrijd 3

Jos Leyssens was derde met 952 voor An Verbeke (weer zij!) met 937 en Jan Cornet met 931. Het 15-letterwoord GOTTERDAMMERUNG werd gevonden door Prateeksha Bouma, dus Arendsoog sprak weer een woordje mee!

De tussenstand was nu Jan Cornet met 9, An Verbeke met 12, Floris van Ouwerkerk met 13 en Jan de Kruiff met 15. An kreeg natuurlijk alle lof, die hadden we daar niet verwacht als zogenaamde “kenners”!

Die avond was er line-dancing en het was lekker levendig tijdens het nuttigen van onze slaapmutsjes, er werd gezellig nagebabbeld maar omdat ook de zomertijd zou ingaan maakte ik het niet te laat.

De volgende ochtend ging de wekker dus extra vroeg en Twan en ik keken hoe Max V. naar een zesde plaats reed en Stoffel V. naar een negende. Daarna was het inpakken, ontbijten, rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan want de finale-partij stond voor 9.15 uur gepland.

Een partij met minimaal 1 blanco zolang de voorraad strekte en we begonnen met VLEKTEN voor 82, daarna zag ik rompers en besloot niet trompers te gokken, gelukkig maar want TRAMPERS kwam voor 104 op het bord en er vielen vijf nullen voor o.a Michel voor trompers… in de volgende beurt lieten de meeste spelers alle hoop op een scrabble varen want met * C F N O S Y lijkt het op het eerste gezicht absoluut onmogelijk om een scrabble te maken…toch? Een kwartet spelers, Jan Cornet, Jan de Kruiff, Floris van Ouwerkerk en Jef Wuyts dacht daar anders over en het prachtige SYCOFANT (74) kwam op het bord.

BEWINDE was in aanbouw met sycofante goed voor 93 punten en daarna werd er met OPHESEN (116) verlengd tot sycofantes maar de N was ook toegestaan. Dan legde Jan Cornet, de drs. van het scrabble (Prof. Dr. is natuurlijk Jan de R.) een prachtige solo met DRANDUSJE (90). De Vandaal was nu echt op schot en wist dat hij dicht bij Floris moest blijven. Dat lukte hem overigens niet met AKELEIEN (140-9x), want die miste hij helaas, maar wel bij NARONDES (85), AFKETSEN (98) en de viermaal WELLICHT voor 92. Maar toen bleek dat ook een drandusje wel eens een foutje maakt. Oximoron was op zich leuk gezien maar moet met een Y geschreven worden en IMAX voor 58 kwam op het bord, nul voor Jan C, … spanning!!

VOYEUR (56) was een prachtig geplakte duo door Floris en Jos Leyssens, echt een heel schone zet. QUOOT leverde 37 op en bij * D G G N O Z wist ik het ook niet meer hoor.

Maar de echte toppers, Jan Cornet, en weer Floris en Jos L., legden doodleuk ZANGGOD voor 93 punten waarna met GEMSJE (39) en JE (26) een eind kwam aan dit scrabblegeweld. De partij werd met 170 (!!) punten voorsprong gewonnen door de kennelijk getergde Floris (1216 op 1283), gevolgd door de Jannen, Cornet met 1046 en de Kruiff met 1024. Prateeksha Bouma werd fraai vierde met 1008 punten en ook Jos Leyssens tikte precies 1000 punten aan en pakte een vijfde plaats. Jef Wuyts wist het 15-letterwoord AXMINSTERTAPIJT te vinden en ontving verdiend applaus.

Bij de verloting wonnen Ronny Rutten, Miet Quintens en Prateeksha Bouma een weekendverblijf in Floreal en gingen diverse leuke prijzen naar hun nieuwe, blije eigenaars. Ook kregen alle spelers media-marktkaarten en werd de op zaterdag gemaakte groepsfoto uitgedeeld aan alle aanwezigen.

Ik heb met ontzettend veel plezier aan dit weekend deelgenomen, ik heb, vind ik zelf, slecht gespeeld maar me uitstekend geamuseerd en ik had het absoluut niet willen missen!!

filmpje (met muziek)  (© Paul de Bosscher)

duplicate wedstrijd wedstrijdblad uitslag
alles-af wedstrijd wedstrijdblad uitslag
duplicate wedstrijd wedstrijdblad uitslag
blanco-wedstrijd wedstrijdblad uitslag
eindklassement

© 2015