26 mei 2018 – De dertiende Simmekesdag

Simmekes 2018 (7)

Ronny Rutten

Op 26 mei begaven 32 scrabbelaars zich naar Booischot voor de dertiende uitgave van de Simmekesdag. Samen met wedstrijdleidster Rita Schouteden en sorteerster Karin, de vriendin van Herman Theys, vulden zij het zaaltje van ’t Stationneke. Twee scrabblepartijen stonden op het menu, met tussendoor een wandeling in het Nete-bekken, en de nuttiging van lekkere food.

Simmekes 2018 (16)Litterane Miet Quintens vormde een soloscrabble en trad zo als eerste in de spotlights. Zij hing haar HANGNEST op H1 centraal en –uiteraard– verticaal naar beneden. Leuk dat dat bouwsel in mei een plaats kreeg op een scrabblebord. Miets creatie maakte onrechtstreeks de geboorte mogelijk van nog drie andere puntenrijke scrabbles: alleen Stefaan Roels, Erna Darcis en Hilde Machiels slaagden erin om zowel DETOXJES, BARSTTE, als LANDDUIN te vormen. Ook EXMAN en QUE waren weer een keertje van de partij. De plakker KLAAGT tilde de eindscore van de boeiende partij naar een absoluut niet-beklagenswaardig totaal van 1075 punten. Stefaan Roels (993 p.) won de wedstrijd met grote voorsprong. Jef Wuyts (926 p.) en Erna Darcis (915 p.) kregen de andere ereplaatsen toegewezen.

Na een lekkere soepmaaltijd dook het gros van de deelnemers het Netebekken in. Daar was geen huis of straat te bekennen, zelfs geen mens, noch een kat. Wel veel zon, water, libellen, watervogels, vierkontjeshooggras, veel ander groen, … en een visvijver met bijhorende kantine waar de dorst kon gelest worden. Het dagprogramma indachtig loodste Frans de deelnemers tijdig terug naar ’t Stationneke, waar ze ontvangen werden door de geur van een driegangenmenu.

De tweede partij was aanvankelijk niet vergelijkbaar met de eerste. Pas halfweg de wedstrijd werden de eerste mooie zetten genoteerd. Eerst lukte Rita Van de Ven met JEZUIET de mooiste solo van de dag. Eentje om duimen en vingers bij af te likken, ware het niet dat dat weinig appetijtelijk was, gezien de warmte die heerste en het zweet dat de handen klammig maakte. Aansluitend liet Frans Symons als enige de eerste scrabble van de partij optekenen, nl. OPADERT. Zeven beurten later trok de wedstrijdleidster twee blanco blokjes, een ‘Y’ en –jawel– ‘NEST’ uit het zakje. Dat leidde tot een broeinest van mogelijke scrabbles als KEYNOTES, ASYNDETA, TUINTYPES, PENALTYS, TYROSINES, SNEAKYST, DOYENTJES, GYMNASTE, DYNASTEN, … enz. Alleen het oog van Jan Cornet merkte het enigszins perverse KINKYSTE, goed voor 125 punten. Jan wipte zo naar de leiding. Frans Symons reageerde meteen met de solo NEXUS, maar kon daarmee niet verhinderen dat Jan (800 p.) de partij won. Frans (755 p.) eindigde als tweede, Stefaan (752 p.) als derde.

Tot slot van de zeer geslaagde dag proclameerde Frans ‘Simmeke’ Symons de totaalstand. De eindzege was voor Stefaan Roels, die andere kleppers als Jan Cornet en Frans Symons achter zich liet. Ook Jef Wuyts, Gerda Van Mierlo, Erna Darcis en Danny Crabbé behaalden een score van meer dan 80%. Proficiat!

Dank aan Frans Symons en Rita Schouteden voor het genomen initiatief, reeds 13 jaar op rij!

Simmekes 2018 (9)

De top tien in de totaalstand

  1. Stefaan Roels: 1745
  2. Jan Cornet: 1705
  3. Frans Symons: 1651
  4. Jef Wuyts: 1630
  5. Gerda Van MIerlo: 1605
  6. Erna Darcis: 1604
  7. Danny Crabbé: 1586
  8. Herman Theys: 1554
  9. Greet Lenaerts: 1536
  10. Ronny Rutten: 1535

 

foto's

© 2015