Dameskampioenschap 2017

DAMES1701

Dameskampioenes Susan Geens (niet op de foto) & Marianne Van Den Nest, Marianne tevens beste B
Antonia Nimmegeers beste C
Littera Tessenderlo beste club

verslaggever: Kristof Meere

Ergens begin februari, tijdens een maandagavondetentje bij de schoonouders, kwam de onvermijdelijke vraag van ieder jaar terug… zeg, Kristof, zou jij terug kunnen komen helpen op ons dameskampioenschap? En, natuurlijk, zoals het de ideale schoonzoon betaamt, kon ik niet anders dan volmondig "ja" te zeggen (uit vrees voor mijn nog op komst zijnde aperitief…)

Zo gezegd, zo gedaan. 's Morgens vroeg moest er natuurlijk eerst nog naar mijn andere hobby gegaan worden, namelijk de sport met de Fringilla Coelebs (herinner jullie nog ettelijke jaren geleden - tijdens een kerstquiz - en je weet over welk diertje het gaat…)

's Middags onze jongste spruit- Mats - gaan afzetten bij vrienden om in de namiddag daar rustig te voetballen en ons Jits prepareren om voor het eerst in haar jonge leven "haas" te spelen! Met beide vrouwen en mijn broer in de wagen (bedankt Koen om voor wat rust te zorgen in de auto) vertrokken we goedgemutst naar Destelbergen. Els een beetje zenuwachtig voor haar eerste partij sedert 1 mei 2016 en Jits zenuwachtig om voor het eerst haas te spelen.

Eenmaal daar aangekomen moet ik wel zeggen dat het een blij weerzien is met de "scrabbledames". Hoe weinig wij ook nog kunnen deelnemen aan het gebeuren, maar het weerzien is altijd heel hartelijk. De meeste mensen blijven op de hoogte van het reilen en zeilen door de alomtegenwoordige Omer en Nadine, maar toch zijn wij nog altijd van harte welkom in het scrabblewereldje en we kunnen maar hopen dat als onze kinderen wat groter en ouder zijn, dat we iets regelmatiger het taalspelletje kunnen spelen.

Na heel wat heen en weer gebabbel tussen de vrouwen (wat een lawaai…) werd het rond de klok van 14u wel stilletjes in de zaal. De opperste concentratie werd gezocht en bij enkele dames werd deze ook gevonden. Jits mocht van haar "Bompi" de eerste zeven letters trekken. Omer en Jits gaven hiermee het startsein van een heel intensieve scrabblenamiddag. Hersenen werden gepijnigd om met de letters combinaties als gemand, jeinend en burleske (ik had eerst in mijn gedachten dat de spelling anders diende te zijn, namelijk burlesque - maar dit heeft toch een iets andere betekenis… tja,( a dirty mind is a joy forever…) te maken! Na ieder belteken schoot onze trotse dochter recht uit haar stoel, liep ze heel elegant naar voor om dan als een volleerde "haas" alle briefjes op te halen.

DAMES1721

Na tien beurten was het tijd voor een welverdiende pauze. Lekkere koffiekoeken werden met veel gretigheid verorberd door het aanwezige publiek. Het gekakel ging terug luider en luider en kon alleen maar getemperd worden door Omer die het spel terug ging hervatten. Eerst werden de tien beste speelsters afgeroepen en mevrouw Marianne Van Den Nest stond op dat moment aan de leiding. Het gekakel van de dames werd weer stil gekronkel en gekraak in de hersenpannen nam weer de bovenhand. Omer toverde nog enkele mogelijke scrabblecombinaties uit zijn zakje met yenteken en piraten en Annemie De Waele versierde nog een leuk extraatje door als enige in de zaal oerscene te leggen.

Iets voor de klok van 17u waren de letters op en konden we vol spanning afwachten wie het 17e damestornooi op zijn naam ging schrijven. Omer en de rest van de jury zou ons nog even in spanning laten wachten, maar plots viel het verdict. Dit jaar konden wij de 17e en 18e winnaar van het tornooi noteren op de erelijst, want Marianne Van Den Nest werd nog bijgehaald door Suzanne Geens. Inderdaad, toeval of niet, maar beide dames wisten het spelletje af te sluiten met precies hetzelfde puntenaantal. Marianne werd daarbij ook nog beste b-speelster. Beste c-speelster werd Antonia Nimmegeers … en zoals op zoveel tornooien stond er in de clubrangschikking geen maat op Littera Tessenderlo. Met drie dames in de eerste tien waren zij ongenaakbaar.

DAMES1702  DAMES1703

Na het verplichte opruimwerk konden we moe maar tevreden huiswaarts keren. In de auto verraste Jits ons met de boude voorspelling dat ze volgend jaar geen "haas" zou zijn op het tornooi… Ze wil meespelen!!! Toen we dit de volgende dag meldden aan haar Bompi, groeide hij - zichtbaar trots op zijn kleindochter die misschien in zijn voetsporen zal treden - en beloofde hij plechtig haar inschrijvingsgeld te betalen voor het damestornooi op 1 mei 2018!!!

Hopelijk kunnen wij dan terug al de dames ontmoeten!

© 2015