Interland N - B 2017: Zijn we d'er toch weer ingetuind!  Interland N   B 201701

verslaggever: Bert van der Loo

Wekenlang werd de spanning in het Nederlands team en binnen het scrabblewereldje opgebouwd. We hadden de sterkste ploeg sinds jaren, we speelden thuis en het ging om de eerste zeven plaatsen in de eindrangschikking…zou het dan na al die jaren toch gaan gebeuren, zou het kunnen?

Het kon, maar het zou niet. Over de eerste vijf spelers gerekend had Nederland op de valreep 1 punt voorsprong maar de klasseringen van speler 6 en 7 gooiden roet in het eten. Op papier konden de eerste zeven wel tegen de beste zeven Belgen op maar dan mocht niemand een mindere dag hebben want de back-up bij de zuiderburen was nou eenmaal sterker. De Belgen, die bij lange na hun sterkste team niet hadden “opgesteld” grepen voor de 20e maal in successie de interland-trofee.

De eerste partij was de moeilijkste, scrabbles als EPINEUZE, FAIENCES, de negenmaal MORBIDEN en de enige computersolo HOEKBOOT waren niet evident. VOLTAGE werd al door iets meer spelers gemaakt en ook VERNAUWT mocht eigenlijk niet gemist worden. De kleinere zetten leverden vaak veel punten op zoals NOUGAT voor 54, DYNAME voor 48 (solo Jan de Kruiff) en LYSSA voor 72.

Ook Floris van Ouwerkerk soleerde nog met AFRAND en alhoewel de zege naar Floris ging met Jan de Ridder en Ronny Rutten als overige podiumklanten pakte Belgie toch een voorsprong van 26 plaatspunten en was het duidelijk dat Nederland alle zeilen bij zou moeten zetten in partij twee.

Na de lunch kwam het spel maar langzaam op gang met een zevental kleine zetjes en de eerste scrabble pas in beurt 8. TEGENROL was wel een solo van Marijke Treur maar er waren genoeg alternatieven om een alles-af te maken.

In de volgende beurt kwam nog DECIELEN op het bord, ik had wel van docielen gehoord maar deze moest ik helaas laten aan de concurrentie. De pauze werd bereikt met het minder gekende DAVVENE voor 45 en die had ik dan weer wel op mijn briefje staan.

Beurt 11 gaf de kans op een “educated guess”, een zouter kon best wel eens een beroep zijn en dan mocht een ZOUTSTER wellicht ook? Zo gezegd zo gedaan en ik mocht de maximale 94 punten bijschrijven en dat bleken voor mijn klassering belangrijke punten te zijn. Samen met Annemie Dewaele had ik nog een leuke duo-zet BANKIERDE, geplakt over meerdere losse letters en goed voor 46 punten. Daarna was het een kwestie van uitspelen en in de laatste zet beslist niet moffend leggen want dat woord was per 1 januari j.l. uit de woordenlijst gehaald.

Jan de Ridder haalde zijn gram (op…Floris?) door de tweede partij naar zich toe te trekken met ondergetekende op de tweede plaats en maestro Jan de Kruiff (die zichzelf als “vergane glorie” betitelt) pakte het brons.

De tweede partij won Belgie uiteindelijk ook zodat de eindstand van 161-134 uiteindelijk in de boeken kwam.

Beste zeven Nederlanders (plaatspunten over twee partijen):

Floris van Ouwerkerk(5)-Jan de Kruiff(9)-Jan Tiek(16)-Bert van der Loo(17)-Jos van Rooijen(35)-Henk Jongepier(36) en Tonny Dassen (43).

Beste zeven Belgen: Jan de Ridder(4)-Ronny Rutten(11)-Rob Rondou(21)-Jan Cornet(22)-Willy Lintermans(25)-Marc Stepman(25) en Bertrand de Bouvere(26).

N.B.: Henk Jongepier waarschuwt namens de OTC: "Tuin er niet in!"

© 2015