Jan De Ridder wint scrabblerijke partij

Ronse 2017 (1)

triomf voor B-speler Hilde Machiels en C-speler Kristoff Sel
Littera Tessenderlo haalt de clubtrofee binnen

verslaggever: Paul De Bosscher

Met 116 waren ze afgezakt naar Merelbeke, waar voor de derde keer het tornooi van Quercus Ronse werd georganiseerd. Littera Tessenderlo, 't Peirt Dendermonde en Blanco Tielt stuurden de grootste delegaties.

Bij afwezigheid van de directeur van de school trok Leonel Van Elsuwé (nog steeds herstellend van een hersenbloeding) de eerste letters. De meesten vormden voor 34 punten HELERS, maar om begrijpelijke redenen werd door de jury voor HELSER gekozen.

De toon van een prachtige scrabblenamiddag werd in de tweede beurt reeds gezet met een x4, FLOERSEN voor 110 p., SOLFEREN was even goed, maar de jury wou voorkomen dat spelers hier te snel zouden aanbouwen met een D. Ook FRONSEL en FRONSELE werden gemaakt. Een zuchtje tussenin met RINKT voor 29 p. leidde ons naar een mooie zet met de Y, AGEKEY voor 66 punten, met de Y op x3 en het woord x2. Een agekey is een elektronisch slot op automaten, zodat die alleen maar te gebruiken zijn vanaf een bepaalde leeftijd.

Hiermee werd een zware reeks ingeleid. MEETDEK ( 86 p.), GEPUIMDE (107 p.) en AFSNOEPE (82 p.) verhoogden de maximumscore snel. Naast meetdek kon ook nog MEEDENKT, OMKLEEDT, TREKMADE. Veel nullen werden hier genoteerd met OMDEKTE. Naast gepuimde kon ook GEPUINDE, GEPLUISD, GESPUIDE, OPGELUID, wel niet allemaal met diezelfde punten. De spelleider wou nog al lachend meegeven dat er tussen gepuimde een L kon, maar doordat de micro het liet afweten, was het raadzaam om zijn stem nog wat te sparen.

Ronse 2017 (13)

Beurt 8 was een adempauze, hoewel 42 p. met OUWE en dan te ZWANSEN voor 93 p. in beurt 9. Andere scrabbles waren NAWASSEN, NAWASTEN, RUNNEWAS ,SNAUWEN, WANTSEN, WASKANEN.

De pauze werd bereikt met EPOCHEN, toch alweer 60 p. - een epoche is een belangrijke periode uit de geschiedenis. De maximumscore bedroeg nu al 709 punten. Jan De Ridder voerde het peloton aan met 665 p., gevolgd door Roland Van Der Jeught (655 p.) en Omer Van Hoecke (650 p.).

De eerste drie beurten na de pauze werden ingevuld door QATJES (60 p.), ONTVAAR (48 p.) en ZAVEL
(38 p.). In beurt 14 kwam de 6de scrabble van de partij, UITDRONK (86 p.) op het bord. Ook ONDERKIN, ONKRUID, ROTKIND, ZORGKIND en KROIDEN waren geldige scrabbles. Voor dat laatste woord deed ik veel opzoekwerk zonder resultaat. Erop lijkend in Van Dale is KROYEN maar kroyen komt niet voor in de SWL, misschien kan iemand dit mysterie wel oplossen. Verschillende spelers vormden ook DIKOREN, met een "dikke" nul als resultaat. Dikoor staat synoniem voor bof, en heeft dus geen meervoud.

Het Engelse BACK ( 33 p.) en het meest gelegde woord in scrabbelend Nederlands EX dreven ons naar de laatste scrabble DUNNIGEN ( 67 p.), een van de vele -igwoorden, die je moet durven maken natuurlijk. Nog 7 letters over voor de laatste beurt, goed om met een Joods woord dat niet-Jood betekent te eindigen, GOJIM.

1108 was de maximumscore met een beurtgemiddelde van 61 punten. Er werden 7 scrabbles gelegd die door de eerste 3 spelers gevonden werden.

Ronse 2017 (2)   Ronse 2017 (3)

Hilde Machiels van Littera Tessenderlo eindigde als vijfde en was beste B-speler, met 990 p., 86,73 %.

Kristoff Sel van Alfabet Putte, was opnieuw de beste C-speler. Hij werd 24ste met 878 p. , 79,24 %.

De top 10 werd gevormd door Marc Stepman (10), Dirk Van den Herrewegen (9), Dave De Schacht (8), Willy Lintermans (7), Henk Jongepier (6), Hilde Machiels (5), Bert Van Der Loo (4). Op de derde plaats kwam Annemie De Waele van Heureka Mechelen, met juist 1000 p. of 90,25 %. Frans Symons van Littera Tessenderlo eindigde op een 2e plaats met 1032 p. of 93,13 %. En op de eerste plaats, na zijn nog niet verteerde nul op het tornooi van St-Niklaas, JAN DE RIDDER, Heureka Mechelen, met 1051 p. of 94,86 %.

Ronse 2017 (4)

Fair play Destelbergen (3de) en 't Peirt Dendermonde (2de) konden de clubbeker voor Littera Tessenderlo niet verhinderen die 3 spelers in de top 10 wist te noteren (Frans Symons, Hilde Machiels en Willy Lintermans).

Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben, in elk geval blikken de inrichters terug op een geslaagde IC en hopelijk zien we jullie volgend jaar terug!

© 2015