Hoe aardrijkskunde een interclub kan beïnvloeden

PD201702

Joseph Vandaele beste B-speler, Conny De Rouck beste C-speler

Fair Play Destelbergen wint clubtrofee

Guido Laurent

De voorzitter van scrabbleclub ’t Peirt had zijn horloge gelijkgezet op zijn Zwitserse koekoeksklok, legde een sneetje Zwitserse kaas tussen zijn boterham en hoopte dat het al 21 uur was.

Toen de koekoeksklok negen keer “koekoek” riep, vertrok hij met zijn echtgenote naar Overmere. Onderweg werd duidelijk dat het weekend was : traagrijders, hardrijders, auto’s zonder knipperlichten, een Volvo zonder stoplichten. Bijna was de 26ste IC te Overmere niet doorgegaan bij gebrek aan een voorzitter en/of penningmeesteres.

Met de talrijke hulp van leden en niet-leden was om 10.45 u de zaal perfect in orde om 126 deelnemers aan de IC te ontvangen. Om elf uur riep de voorzitter , met Zwitserse precisie, “test test” in de microfoon, en hij besloot dat het in orde was.

In tegenstelling tot andere jaren was het een miezerige dag, en kwam de zon pas in de namiddag om het hoekje kijken. Maar toen waren de kaarten al geschud, en werd het duidelijk dat de IC te Overmere weer zou uitdraaien op een Jannen-festival. Van de vier aanwezige Jannen eindigde de helft in de top twee. Nogmaals kunnen we hier de vraag stellen waarom niet meer ouders hun jongens Jan noemen. Uiteraard schept dat problemen als er meer dan één jongen in het gezin is. Daarentegen, ik ken een nieuw samengesteld gezin waar ze drie Kevins hebben.

In de derde ronde was het prijs : slechts twee personen zagen in de trekking de scrabble AMETROPE. U raadt het : twee van de vier Jannen hadden dit. Ametropie is een afwijking van het normale zicht. Dus gewoon bij- of verziendheid. Zeventig procent van de scrabbelaars draagt een bril en twee mannen met normaal zicht vinden dit woord. Raar.

PD201734  PD201738

Bij de laatste ronde in de eerste speelhelft kwam GEMURFT op het bord. Opmerkelijk : meerdere spelers, waaronder enkele klasbakken, dachten dat dit woord geschrapt was uit de SWL. Waar een herziening van de SWL al niet toe kan leiden.

Van de 12de tot de 17de beurt kwam meermaals de letter Z op het bord. En kwam aan het licht dat de voorzitter van scrabbleclub ’t Peirt deze letter aankondigt met ZWITSERLAND in plaats van ZWEDEN.

Blijkbaar , afgeleid van zijn kille grijns, heeft de voorzitter iets met Zweden. Het viel dan ook op dat hij met uiterste tegenzin na de 16de beurt moest afroepen dat de gevonden hoogste zet ZWEED was. Wellicht herinnerde hij zich de dag dat hij met uiterste Zwitserse precisie een zweed in de muur wou slaan en met Zwitserse precisie op zijn linkermiddenvinger klopte.

Hazen, zo bleek uit de 17de beurt, schijnt een werkwoord te zijn. En het is niet de briefjes op een interclub ophalen, ook niet met een hazenlip “woef” proberen zeggen, maar in de atletiek gangmaker spelen. Om in de sfeer van de fauna te blijven kwam in de voorlaatste beurt BEKNAGEN op het bord, de vijfde scrabble.

Jan De Ridder won nogmaals het tornooi, net voor Jan Cornet en Omer Van Hoecke. Joseph Vandaele werd gelauwerd als beste B-speler en Conny De Rouck als beste C-speler. Ondanks de massale vertegenwoordiging van Littera Tessenderlo ging Fair Play Destelbergen met de beker lopen, dank zij Omer, Michel Verfaillie en Kris De Beule.

Als Littera Tessenderlo met steeds meer deelnemers naar interclubs blijft komen, zullen ze nog verplicht zijn om een busje aan te kopen. Ik weet eigenlijk nog een goede occasie staan. Een Zweeds busje. Een Volvo.

PD201703 PD201704 PD201705

   

© 2015