STRIJD OM OPVOLGING TINA VERDONCKT WORDT FAMILIESTRIJD TUSSEN VADER EN ZOON DE BOUVERE

RKWVL1702 verslaggever: Paul De Bosscher

Spelleider Omer Van Hoecke schudde uit zijn zakje niet meteen de meest geliefkoosde trekking. Met FVQMTIE zoek je niet rap naar een scrabble, maar tracht je toch een letter op D8 of L8 te krijgen. Dit lukte dan alleen met VIEMT voor 30 punten. Viemen zal wel in vervlogen tijden gebeurd zijn, het is namelijk turf op stapels zetten zodat de wind er gemakkelijk tussen kan om het droog te blazen. Turf was de brandstof van de arme mensen.

Trekking 2 opende meteen alle registers. Overgiet leverde voor heel wat spelers 80 p op. En met de T op D14 leefde bijna het hele deelnemersveld zich uiteraard uit op de 15-lijn. DUPES voor 56 punten werd als max van de zaal gezien. De computer vond met 3 puntjes meer UPSEL of SEDULA.

Drie rustige beurten, YERBA en GEDENK (beiden 30 p), en JUT 43 p om in de zevende beurt de eerste en enige solo van de partij te verwelkomen. Ronald Torreele maakte voor 36 p SEGNO. De computer vond hier echter nog 4 punten meer met GEISON. Segno is een teken in de muziek, terwijl geison uit de Griekse bouwkunst komt.

RK WVL 2017 (3)

Hiermee was het kwart links onderaan op het bord al stevig opgevuld. Tijd dus om eens uit te breken en daar zorgde Omers trekking voor. HONDSER in aanbouw met GEDENKE vormde de tweede scrabble van de avond, goed voor 87 p. Als je dan NIJPER op een x3-lijn kan leggen met de J dubbel (45 p), dan wacht je daar niet op, zodat met NAM ( 39 p) de pauze kon bereikt worden op een maximale stand van 482 punten.

Oei, geen bonnetje tussen de briefjes voor een koek. Geen nood, Ypsilon zou Ypsilon niet zijn als zij daar geen betere oplossing voor hadden. Cakes en vla à volonté voor iedereen.

Tijd dan om de stand van zaken eens te bekijken. Op de derde plaats met 451 p kwam Bruno De Bouvere (Ypsilon), tweede met 455 p Bram Wydooghe (Syllabe) en op de eerste plaats Magda Lezy (eveneens van Syllabe Izegem) met 459 p.

Bulgaarse munten LEVS (40 p) en WEVEN (48 p) zorgden voor de overgang naar een fantastische trekking met twee blanco's. Werk dus voor de jury. 28 verschillende antwoorden (op 38 deelnemers) en liefst 21 verschillende scrabbles. Toch waren ze maar met twee die wisten dat het spel risk spelen, in een werkwoord bestond, en dus voor 95 p RISKENDE vormden.

BAKENS 42 p, FAXE 33 p, ZWAD 40 p (computer vond 4 p meer met zwoelde) en LOTTE voor 38 p loodsten ons boven de 800 punten. Voor dit laatste vond de computer PLOOTTE voor 12 punten meer. Ploten is schapenvellen van de wol ontdoen. RECO (36 p), een verkorting van reconstructie, vormde de voorbode van de laatste scrabble van de partij FLINTEN 79 p. ROAM voor 30 p en een eindzet met QUENCHE voor 55 p deden het totaal dan toch boven de 1000 p uitkomen, 1018. Voor de laatste zet vond de computer 11 p meer met FUNCHI, een Antilliaans gerecht met maïsmeel.

Mireille De Schacht van Coxhyde Koksijde werd als 13de de beste C-speler met 827 punten of 81,24 %, Paul De Corte van Die Score Brugge werd als 5de beste B-speler met 917 punten of 90,08 %. Magda Lezy van Syllabe Izegem werd de beste vrouw op de derde plaats met 920 punten of 90,37 %. Zodat de familie De Bouvere van Ypsilon Heist de top twee uitmaakte. Bertrand (eveneens beste senior) moest met 937 punten of 92,04 % toch de duimen leggen voor zijn zoon Bruno, die dus met 977 punten of 95,97 % de nieuwe Westvlaamse kampioen wordt. Hij kreeg dan ook uit handen van provincieraadslid en tevens schepen van cultuur van Knokke-Heist, Annie Vandenbussche, de mooie provinciale trofee.

Samen met Marc Stepman op de 7de plaats was Ypsilon ook de beste club.

© 2015