STEFAAN ROELS KROONT ZICH TOT LIMBURGS KAMPIOEN 2017

Stefaan regionaal kampioen Limburg (2)

Verslag: Frany Gregoor

Het 46-koppige deelnemersveld was netjes verdeeld met 23 deelnemers van Littera en net evenveel scrabbelaars van de Munsterse club. In de hoogste reeks had Guy Mangelschots de moeilijkste taak, want de andere 10 reeksgenoten waren allemaal kleppers uit het Littera-kamp. In de 3 overige reeksen kon men zich aan een open wedstrijd verwachten.

Wedstrijdleider Frany Gregoor kreeg assistentie van Jef Wuyts, Dicky Weersing fungeerde als haas en deed de bordbediening en onze vaste barkeeper Roch, bleek weer eens onmisbaar.

In het zeer mooie cafétaria van het lokaal Dienstencentrum De Wijzer mocht Dicky om stipt 14.00 uur de eerste letters uit het 'speciale' zakje van Jef tevoorschijn toveren. Zelfs een Chinees zou het moeilijk hebben met EAENHAJ, zo konden enkel Albertina Schreurs en Herman Theys HANJA vormen. (Het Chinese karakterschrift waarin het Koreaans geschreven wordt.) Beurt 2 bracht een trio voort: de plakker BOEDJE (kleine schuur of loods) kwam op naam van Annette Ignoul, Filip Overath en Rina Van Mierlo. De spelers die SCHERFDE niet aandurfden zagen 6 spelers 75 punten meegraaien. Weer één beurt later hadden Stefaan Roels en Herman Theys wel trek in een sappige MIRABEL (56). En er bleven vreemde lettercombinaties uit het mysterieuse zakje komen. Mieke Moonen en Stefaan Roels, die nu al 70 punten voorsprong bij elkaar scharrelde, betaalden met KORUNAS (96). MEUTE (44) - de scrabble 'UITDEMPE' werd over het hoofd gezien - en COSY (48) brachten wat rust. Na GURE (39) in beurt 9 voelden 7 deelnemers een ijskoude wind omdat ze een puntenloze gok riskeerden. De heerlijke geuren van het lekker gebak drongen al de speelzaal in, maar eerst moest nog een scrabble worden gelegd. Gelukkig had men de keuze tussen: INVULDEN, INLEVEND of INDELVEN (88) wat het bord haalde. Tussenstand 547.

De Litteranen Stefaan Roels, Herman Theys en Willy Lintermans bezetten de eerste drie plaatsen. Patricia Janssen vertegenwoordigde Munster het best met een zevende plaats.

Na de herneming vormden STEK (28) en YENS (36) geen probleem. De dertiende beurt was weggelegd voor het duo Godelieve Saenen en Irene Gijsen. Zij scoorden 38 punten met WASSING. Het puntentotaal van Frans Symons had in de eerste speelhelft wat averij opgelopen. Hij zette er nu de beuk in met liefst twee solo's op rij: RONKER (39) en PONDIGER (95). In die 15de beurt kregen enkele spelers, zoals pas in de naverbetering bleek, een onterechte nul, een score die toch wat impact op de eindstand zou hebben. Lettertrekker Jef bleef zijn best doen, maar scrabbles bleven uit. Toch kon men best alert blijven en niet teveel op zijn potlood sabbelen, want ZAB was goed voor 30 punten en een beurt later kon men wat plaatsen in de rangschikking goed maken met ZWAVELT (40). In de 4 beurten die volgden lagen nog 130 punten voor het rapen met FEE (32), DUPE (30), ENTE (38) en AXON (30). Maximum 983.

Met 96 punten voorsprong liet Stefaan Roels er geen twijfel over bestaan wie momenteel de sterkste scrabblespeler in 'het bronsgroen eikenhout' is. Mieke Moonen, Guy Mangelschots en Patricia Janssen verzamelden voor Munster 24 plaatspunten. Het waren echter Stefaan Roels, Herman Theys en Willy Lintermans die Littera, met slechts 6 plaatspunten, aan de titel hielpen van 'beste club van Limburg'.

Reeks 2 kreeg Miet Quintens (Littera) als winnares.

In reeks 3 greep Jos Claesen (Munster) de titel.

De 4de reeks werd in extremis gewonnen door Hilde Olaerts (Munster).

De top drie

© 2015