Clubbeker gaat naar Littera Tessenderlo

ABC CLUB 2017  (4)

Henk Jongepier, Stefaan Roels en Bert van der Loo delen A-titel,
Willy Smets beste B en Dominique Coene beste C

ABC CLUB 2017  (1)

         ABC CLUB 2017  (2)  ABC CLUB 2017  (3)

verslaggever: Rudi Ailliet

Voor het eerst werd de strijd voor de Clubbeker en die voor drie individuele titels (ABC) in één partij gevoerd. Als de algemene vergadering straks groen licht geeft, komt daar in 2018 ook het IRK bij. Nieuw in de Clubbeker dit jaar was dat clubs met meer dan één team mochten intekenen en daar werd gretig op ingespeeld. Er schreven 19 clubs in, samen goed voor 26 teams. De eerste ploeg van Littera Tessenderlo zou met de hoogste eer gaan lopen. Individueel werd het in de A-groep een millimeterspurt die uiteindelijk drie kampioenen opleverde: Stefaan Roels (Littera Tessenderlo), Henk Jongepier (De Wase Sint-Niklaas) en een dolgelukkige Bert van der Loo (Arendsoog Amsterdam). In de B-reeks trok Willy Smets (Verba Rotselaar) aan het langste eind en bij de C’s mocht Dominique Coene (Coxhyde Koksijde) jubelen.

Spelleider Joseph Vandaele liet zijn jarige zoon en bordbedienaar Pieter de eerste zeven letters uit het zakje halen en dat leverde meteen een scrabble op. De jury stuurde de denksporters met TOPPENDE op weg en die koppelden daar voor 87 punten het woord MENUS aan vast. Muziekkenners scoorden in de volgende beurt het hoogst met CESES. Tijd voor de eerste solo: TONZADEN bleek meer punten op te leveren dan OPZANDEN, NAZONDEN en ZONNEDAS en Stefaan Roels had een eerste geschenkje beet. ROUTER en de plakker GAGE kenden velen wel, maar in beurt 7 bleek enkel Riccardo Ounane te weten dat KWELA in de lijsten staat. Met BESPEELD en ROTENDEN werd het aantal scrabbles en ook de score verder aangezwengeld. In het eerste geval werden nog 15 andere alles-afs gevonden, in het tweede geval liefst 20. Met HATER werd de pauze bereikt en de teller stond toen op 645 punten.

Na de koffiekoeken zorgden de plakkertjes BEID en NAM voor de hoogste scores. Tijd voor de vijfde scrabble, vond de spelleider en hij zag hoe de getrokken letters het woord STRIJKEN en 104 punten opleverden. Er kwam ritme in de zaak: na alweer twee rustiger beurten kwam de volgende alles-af op het bord: FAVEURE. Intussen beleefde Louise Van ’t Hooft (Homerus Gent) een hoogdag want tot drie keer toe liet zij binnen de C-groep een solo noteren. Wie goed uit de doppen keek, ontdekte dat met NAVY 42 punten te oogsten viel. Met LAWN, JOHO en YIN, alweer drie plakkers, bereikten de woordpuzzelaars het einde van het kampioenschapsspel. De maximumscore op het bord bleek 1124 punten te zijn. Opmerkelijk gegeven: slechts 3 van de 20 gelegde woorden in deze partij kwamen horizontaal op het spelbord: TOPPENDE, ROTENDEN en NAVY.

ABC CLUB 2017  (7)

Dominique Coene totaliseerde 934 punten (83,10 %) en won met duidelijke voorsprong het C-kampioenschap. Zij liet youngster Lars van der vekens (Heureka Mechelen) 34 punten achter zich. Florida De Coninck (’t Peirt Dendermonde) finishte met 890 punten als 3de. In de A- en de B-reeks was de spanning te snijden want in beide categorieën gaven de toppers elkaar geen duimbreed toe. Bij de B’s ging de zege naar Willy Smets met 958 punten (85,23 %) of amper 3 puntjes meer dan Marc Stepman (Ypsilon Heist) en 7 meer dan Rita Meurrens (Coxhyde Koksijde). In de A-groep was er bij het inleveren van de scorebladen onder de top-3 geen ex aequo te bespeuren maar de nacontrole wees uit dat twee van de drie toppers ergens verkeerd gerekend hadden en zo eindigden ze met z’n drieën op 1077 punten (95,82 %). Achter Henk Jongepier, Bert van der Loo en Stefaan Roels werd Jan De Ridder (Heureka Mechelen) 4de en Willy Van Laethem (’t Peirt Dendermonde) 5de.

Stefaan Roels, Frans Symons en Ronny Rutten verzamelden 21 plaatspunten en voor de eerste ploeg van Littera Tessenderlo bleek dat voldoende voor de overwinning in de Clubbeker. Fair Play Destelbergen werd 2de met 31 punten en de eerste ploeg van ’t Peirt Dendermonde 3de met 56 punten.

© 2015