Slechts 64 van 79 ingeschrevenen op Seniorenkampioenschap

FRANS SYMONS KLOPT IN EXTREMIS MICHEL VERFAILLIE

Senioren1801

Nana Van Den Bossche beste B
Godelieve Saenen beste C

verslaggever: Rudi Ailliet

Vreemde gang van zaken bij de inschrijving voor het Seniorenkampioenschap 2018 in Tielt. De organiserende club ontving 79 aanmeldingen, maar zag slechts 64 spelers opdagen. Ziekte, familiale omstandigheden en andere redenen lagen aan de basis van de vele afzeggingen. Wie er wel was, beleefde een vlotte denksportnamiddag, gekruid met 4 scrabbles en 979 punten. Frans Symons (Littera Tessenderlo), Michel Verfaillie (Fair Play Destelbergen) en Romain Frickx (Verba Rotselaar) rondden de kaap van 90 procent en bezetten dan ook terecht het erepodium. Uittredend kampioen Henk Jongepier (De Wase Sint-Niklaas) werd eervol vierde.

Spelleider Joseph Vandaele verwelkomde 64 spelers uit 21 NTSV-clubs en liet hen met het simpele INGEVE wat opwarmen. PENSION was de meest rendabele alles-af in de tweede beurt waar ook INSPOGEN, PENSIOEN, SPIONNE en SPIONNEN voor hoog puntengewin zorgden. De DONUT kwam danig goed op het bord dat de lekkernij liefst 78 punten opleverde. Met de scrabble RONDTUIN waren ‘maar’ 66 punten te verdienen. Na het tussendoortje BUG was het tijd voor de tweede scrabble. Een pak woordpuzzelaars vond NARIJDEN als hoogste score maar niemand die zich voor 8 punten meer aan NADRIJVE waagde. In de 6de beurt bleek ZEKE de meeste punten op te leveren maar velen dachten met ZEEDUIK een scrabble te kunnen verzilveren, goed voor 22 nullen op de tabellen. Wie daarna voor LEVANT koos, zag zijn woord op het bord verschijnen want niemand ontdekte de scrabble ALEVIETEN. Erger was het voor de talrijke denksporters die ten onrechte dachten dat VEELTEN veel punten zou opleveren. De alles-af BROUWDEN (of BEWONDER) was een makkie en ook LATEXT vormde nauwelijks een hindernis. Met een enorme plakker (RASPE onder BROUW) werd een punt gezet achter de eerste helft van de kampioenschapspartij.

Senioren1804

Met een lekkere koffiekoek achter de kiezen openden de senioren het tweede luik met DONUTJES. In beurt 12 toverden de spelers 9 verschillende scrabbles op het bord. GEMOESTS, een solo van Romain Frickx, leverde de meeste punten op. De letterselectie bracht velen in de war en weer diende de spelleider 22 nullen af te lezen. De partij lag in een definitieve plooi en verrassingen vielen niet meer te noteren, tenzij dat in beurt 15 voor het eerst geen nulscores moesten afgeroepen worden en dat in beurt 18 de vindingrijke combinatie van AFZIEND met ZINGEVEND voor verbazing zorgde in de zaal. Om 16.40 uur was het spel gespeeld en kon de nacontrole aangevat worden.

Frans Symons sprokkelde 906 punten bijeen. Dat waren er 9 meer dan Michel Verfaillie, die het vanzelfsprekend jammer vond dat hij net te laat de ALEVIETEN had gezien. Met 882 punten eindigde Romain Frickx, de enige solist van de namiddag, mooi derde. Henk Jongepier hield met zijn 874 punten drie Litteranen achter zich: Willy Lintermans (865), Rina Van Mierlo (860) en Gerda Van Mierlo (846). Nana Van Den Bossche (Quercus Ronse) verzamelde 834 punten en werd daarmee beste B-speelster. Daniël Missiaen (Zeekant Oostende) finishte als 9de (829), net voor Godelieve Saenen (Littera Tessenderlo) die de beste C-speelster bleek te zijn.

Senioren1802   Senioren1803

© 2015