IC Tessenderlo, 03.03.18: Jan Cornet zegeviert, maar geeft toe: “Herman Theys was de man van de match!”

TESSENDERLO 2018 (1)

Johan Vanluchene beste B en Lutgard Torfs beste C
Littera Tessenderlo wint de clubtrofee

verslaggever: Ronny Rutten

Een week lang had Koning Winter laten aanvoelen dat de lente nog even geduld moest hebben. Daags voor de interclub in Tessenderlo legde hij een wit kleedje over heel België, met de belofte dat hij ’s anderendaags, zelfs zonder zon, de sneeuw zou doen smelten als sneeuw voor de zon… Zo’n 120 van de 132 ingeschrevenen hadden er vertrouwen in, en durfden het aan om de rit naar Tessenderlo aan te vatten. Dat hebben ze zich niet beklaagd.

De openingsbeurten ZELKJE, LAQUE en CES zorgden voor een bordsituatie met potentieel. In beurt vier vormden vijf mannen DRIEMAN, en dat bracht hen 103 punten op. Ook o.a. INRAMDE en EIERMAND werden goedgekeurd. De niet-scrabble GOUDVIS bracht rust in de bokaal. Toch vreemd dat maar 15 spelers dat alom gekend beestje opmerkten. Voor de pauze zouden nog twee scrabbles gelegd worden: in beurt zeven het massaal gemaakte AANSTURE, en twee beurten later NOVICEN. Vooral deze nonnetjes ‘op proef’ hadden een belangrijke impact op de tussenstand. Na tien beurten leidde Jan Cornet. Bert Leyssens en Jan De Ridder voeren in zijn zog.

De tweede wedstrijdhelft werd door KWEET op gang getrokken. Aansluitend verraste Litteraan Herman Theys de andere deelnemers met een p(r)acht van een soloscrabble: zijn ERFHUREN was goed voor 107 punten.

TESSENDERLO 2018 (4)

Zij die met erfheren op pad gegaan waren, kwamen van een koude kermis thuis. Herman verwierf zo een voorsprong van 40 punten, en daar kon de vijfde scrabble, nl. PATENTEN, niets aan veranderen. De buit was echter nog niet binnen. De leider zou ondervinden dat de zesde scrabble, nl. HALOGEEN, meer punten opbracht dan zijn LOSHANGE. Tijdens de afsluitende beurten kreeg Jan Cornet Hermans hielen in het vizier. Beide heren misten zowel MISLEG als SJOMP, maar Jans eigen vondsten waren behoorlijk sterk, waardoor hij in de 17e en allerlaatste beurt Herman met één luttel puntje voorbijstak. Herman Theys had hierbij een dubbel gevoel: zijn voorzichtige woordkeuze in de laatste beurt had hem de zege gekost, maar anderzijds was hij blij en fier tegelijk, omdat hij in de einduitslag kleppers als Jan De Ridder, Bert Leyssens, Bert Van der Loo en Riccardo Ounane (880 p.) voorafging.

TESSENDERLO 2018 (2) TESSENDERLO 2018 (3)

Johan Vanluchene eindigde op een knappe zevende plaats, en won de B-trofee. Lutgard Torfs (747 p.) was de beste C-speelster. Littera Tessenderlo, dat 20 leden kon laten deelnemen aan de eigen interclub, hield de clubtrofee in Tessenderlo. Daarvoor zorgden Herman Theys (2), Erna Darcis (10) en Gerda Van Mierlo (13). Om 17u zat ieder al een tijdje in de auto, en reed richting huis. Carpoolende gasten hadden allicht aan gespreksstof geen gebrek.

TESSENDERLO 2018 (5)

© 2015