Clubtrofee voor Littera Tessenderlo

Tielt winnaar Jan De Ridder

Jan De Ridder wint 36ste Paasscrabble

Dirk Van Belleghem beste B - Godelieve Saenen beste C

verslag: Rudi Ailliet

Blanco Tielt zal er moeten leren mee leven. Voor het Seniorenkampioenschap gaven 10 spelers forfait, voor de Paasscrabble vielen er 14 afzeggingen in de mailbox. Met nog 125 op de teller staken ze op paaszaterdag 31 maart 2018 van wal. Simon Bekaert, schepen van Sport, liet de denksporters de eerste drie minuten van de partij spenderen aan de zoektocht naar de hoogst mogelijke zet uit XNNEBOA. Spelleider Joseph Vandaele deelde mee dat AXONEN (42) op het bord kwam en de toon was gezet voor een moeilijke partij. Na 20 beurten kwam Jan De Ridder (Heureka Mechelen) als laureaat uit de bus en mocht Littera Tessenderlo de clubtrofeeën in ontvangst nemen.

IC Tielt 2018 (6)

Dirk Van Belleghem (Die Score Brugge) bleek de sterkste B-speler en in de C-reeks toonde Godelieve Saenen (Littera Tessenderlo) zich de beste.

 IC Tielt 2018 (3)  IC Tielt 2018 (4)

Wie zich niet aan AXONEN waagde, liep misschien nog lichte averij op – er waren verschillende mogelijkheden voor twee puntjes minder -, maar met RESOLUTE (114) werden wel rakere klappen uitgedeeld. ETALEURS, REUTELS, RUTSELEN en SALUEERT kregen net als de max groen licht, alle andere taalcreaties (28) liepen onvermijdelijk tegen de ‘nul’-lamp. Na die furieuze start trad een periode van rust in met GUNST, MUCO, MEUK en BEZONK als hoogste zetten. Tijd voor de volgende scrabble. Niemand koos voor NOODSEIN maar enkele scrabbelaars vonden wel RONDSEIN voor evenveel punten (83) en dat was iets of ruim meer dan tien andere vondsten. Met PELS en DRETST – hier ging tien procent van de zaal met DIRECTST onderuit - sloegen we de brug naar beurt 10 en daar kwam AANKLOOI uit de bus. Vijftig extra punten waren er ook voor KARIOLEN, LAKOOIEN, SKIATLON en TRANKILO.

De koffiekoeken smaakten en er viel hoorbaar veel te vertellen over de eerste tien zetten die allemaal in de kolommen A tot en met H terechtkwamen. De tweede helft van de partij zou zich bijna noodgedwongen op de rechterhelft van het bord afspelen. Jan De Ridder leidde de debatten met 539 op 562 met Bruno De Bouvere (511), Riccardo Ounane (509), Dirk Van Belleghem (508), Stefaan Roels (504) en Herman Van Ackere (502) als achtervolgend groepje.

Maar het tweede luik zou jammer genoeg verzanden in een spelletje ‘net niet alles af’. Het ging van ZEGEN en GECAMD over RIJER en GEBOPT naar WES en CHEQUE, om met VIVO en EFFER bijna de eindmeet te bereiken. De spelleider toverde in de 19de zet de letters EHID*NW uit het zakje en alle denksporters stortten zich, snakkend naar een vierde scrabble, op dit unieke aanbod want er lag nog een ‘E’ vrij. Maar de SWL zorgde voor de ontnuchtering: alleen HIEUWEND of HIEUWDEN konden op die plaats goedgekeurd worden. Een paar spelers kregen ook punten voor WHIFFEND in combinatie met een vrije ‘F’. Alle andere gokkers waren eraan voor de moeite en vooral HERWINDE zorgde voor de ultieme schifting met 36 keer NUL! Met READY werd een punt gezet achter de 36ste Paasscrabble.

Jan De Ridder (Heureka Mechelen) verhoogde zijn voorsprong op de naaste achtervolgers met twee puntjes en werd met 942 op 989 (95,25 %) dus probleemloos laureaat van de Paasscrabble. Bert Leyssens en Riccardo Ounane (beiden Chipka Aalst) finishten ex aequo op rang 2 met 912 punten. De top-10 zag er verder als volgt uit: 4. Stefaan Roels (Littera Tessenderlo, 896), 5. Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist, 887), 6. Herman Van Ackere (Ypsilon Heist, 881), 7. Frans Symons (Littera Tessenderlo, 875), 8. Michel Verfaillie (Fair Play Destelbergen, 853), 9. Dirk Van Belleghem (Die Score Brugge, 846), 10. ex aequo Henk Jongepier (De Wase Sint-Niklaas) en Dirk Van Den Herreweghen (’t Peirt Dendermonde) met 840 punten.

De beker van de Stad Tielt ging definitief en de wisseltrofee van Blanco Tielt tijdelijk naar Littera Tessenderlo. Stefaan Roels, Frans Symons en Willy Lintermans verzamelden 25 plaatspunten en dat was 8 punten beter dan Chipka Aalst en 11 punten beter dan Heureka Mechelen.   

IC Tielt 2018 (7)

© 2015