JAN DE RIDDER WINT SCRABBLERIJKE PARTIJ

NTSV IC Bilzen (3)

Joseph Vandaele beste B, Lars van der vekens beste C
Littera kaapt de clubtrofee weg

verslaggever: Frany Gregoor

Voor het tweede jaar op rij was Munster, Bilzen gastclub voor de NTSV-interclub. 111 scrabbelaars, zakten af naar de fris ogende zaal Sint-Amandus in het idyllische Kleine-Spouwen. Daarvoor trokken ze al fietsend of autoënd langs het bronsgroen eikenhout en de in zijn volle pracht bloesemende fruitstreek.

Chantal Naessens nam voor het eerst de wedstrijdleiding in handen. En zoals het later bleek, deed ze dat met verve. Ze zorgde ervoor dat zowel voor de pauze als erna vier scrabbles uit haar letterzakje verschenen.

OPRUWE (42) en BENCH (45) waren slechts opwarmertjes. Met WEGVIJLE (96) verscheen de eerste alles-af op het bord, maar ook de plakker WERD, die daarop volgde, kreeg met een waardering van 90 punten een scrabblescore. Vijf spelers hadden op dat ogenblik nog het maximum van de punten. Beurt vijf: ‘Is er een Jan De Ridder in de zaal?’ Ja hoor. Hij herinnerde zich de guitige streken die hij uithaalde in zijn jeugdjaren en met die SNAKERIJ vormde hij een solo X9 voor 176 punten. Daarmee zette hij de 110 ietwat verbijsterde scrabblegenoten op een minimale achterstand van 84 punten.

NTSV IC BIlzen (13)Sommigen bleven hopen dat die vorige zet FAKE (34) was, toch bleven ze beter bij de realiteit want er volgden weer twee beurten waar alle letters bleven liggen: ONTBRANDE (69) en LOOIENDE (86). Af en toe wat prutsen of lummelen kan geen kwaad, want (K)looiende zorgde voor LOCKER (44). In de laatste zet voor de pauze waren er ‘slechts’ 30 punten voor HOYA. Een theoretisch maximum van 712 na 10 beurten gaf voldoende aanleiding om wat krachten op te doen met een overheerlijk stuk ‘Limburgse vlaai’.

708 Jan De Ridder, 623 Stefaan Roels, 613 Omer Van Hoecke, 610 Henk Jongepier, 605 Riccardo Ounane en Annie Clissen.

Na de herneming dienden SETS (46) en QUENA (35) slechts om te aandacht te scherpen voor het trio scrabbles dat in aantocht was. Eerst kwam MEEMAKE (77), ‘leelamme’ werd gemist, daarna ZALVENDE (86) terwijl ‘veldzand’ of ‘veldzang’ 12 punten meer hadden kunnen opbrengen. Als derde in het rijtje verscheen GESNIFT (96). Het spel was pas 15 beurten onderweg, 7 scrabbles passeerden de revue en theo max had al 1052 punten. ‘Nu zullen we het wel gehad hebben’ dachten de meesten. Niet dus: PUNEN (46) en ZEGT (49) zorgden dat er nog 9 letters overbleven. Net genoeg voor Bert Leyssens om swingend een eind aan deze partij te maken met de soloscrabble DANSTERM (63).

NTSV IC BIlzen (14)

Op een totaal van 1210, behaalde Jan De Ridder 1171, Stefaan Roels 1086 en Henk Jongepier 1073. Een fantastisch podium.

Joseph Vandaele kroonde zich dankzij een 17de plaats tot beste B.

NTSV IC Bilzen (4)

De C-reeks werd gewonnen door de benjamin onder de scrabbelaars: Lars Van Der Vekens. Hij eindigde op de 29ste plaats en vond 6 van de 8 scrabbles. Supertalent!

NTSV IC BIlzen (5)

De beste clubs: 30 Littera Tessenderlo, 38 ’t Peirt Dendermonde en 44 Blanco Tielt.

NTSV IC BIlzen (6)

Nog een speciale vermelding gaat naar Swentibold Born: de Nederlands-Limburgers kwamen voor de eerste keer in aanmerking voor het clubklassement. We hopen hen nog dikwijls terug te zien.

En de winnende Litteranen? Die sprongen op hun fiets en duwden de pedalen heuvel op, heuvel af, tot bij hun maat Ambiorix. Ook eentje die veel veldslagen heeft gewonnen. 

© 2015