19de dameskampioenschap Destelbergen 2019

Dameskampioene 2019Nana Van Den Bossche wint, voor Christine De Beule (beste B) en Marie-Louise Ongena

Jeannine Leuckx beste C

't Peirt Dendermonde beste club

Dames 2019 beste B

Dames 2019 beste C Dames 2019 clubkampioen

verslag: Paul De Bosscher

76 meisjes, vrouwen, dames waren opgekomen om te strijden voor de titel van beste scrabbledame van Vlaanderen en Nederland. Fair Play Destelbergen stond opnieuw in voor een vlekkeloze en vlotte organisatie. De prijzentafel was rijkelijk gevuld met aankoopbons, cava en bloemen. Elke deelneemster zag op haar tafel een begoniaatje staan, dat achteraf gretig werd meegenomen.

Nadine De Smet, kersvers voorzitter van Fair Play, loofde haar voorgangster, Annemie Vander Straeten en sprak haar woorden van dank uit voor de vele medewerkers.

Kersvers gepensioneerde Linda De Groote deed de eerste trekking en stelde alzo de WETTEN in voor 34 p. Vader van dit tornooi Omer Van Hoecke zorgde voor de volgende trekkingen. Aanbouwen met VAGE en POS was de voorbode van twee explosieve beurten. De eerste scrabble ABEELTJE (89 p) gevolgd door een x4 SULLENDE (118 p) kruidden vervolgens de partij. De computer vond i.p.v. abeeltje ETABLERE voor 6 punten meer. Sullen is glijden, m.n. op het ijs, kindervermaak.

DOZERS in beurt 6 leek ook al zo'n raar woord, een dozer is gewoon een verkorting van bulldozer, en dozeren is met de bulldozer werken. Met ZWANK in beurt 7, soleerde Christine De Beule. Zwanken is onzeker gaan, wankelen, waggelen. De computer vond voor 5 punten meer WASZAK of WOLZAK. Moet je durven leggen natuurlijk!!

47 punten voor HEUGEN, bracht ons naar de derde scrabble NAROERE (75p). Er kan zoveel met NA-, maar er kan ook zo weinig met NA-. Wie het hier gedurfd heeft, zat goed. We trokken dan naar de pauze met een solo van Susan Geens. Zij maakte voor 36 p MORFJE.

Tijd om een bilan op te maken. 3 scrabbles en 535 punten en een toch wel verrassende stand met op een derde plaats Hilde Machiels (475 p - 88,79 %), tweede Jeannine Leuckx (492 p - 91,96 %) en als eerste Marie-Louise Ongena (496 p - 92,71 %).

Dameskampioenschap 2019 (67)

Een scrabblescore van 64p voor MYOMEN (een myoom is een gezwel in de buik, een vleesboom) en REAL (38p) , munteenheid van Brazilië (6 punten meer voor ELFARM) leidden naar scrabble nummer vier EDUCTEN voor 111 punten. Een educt is een stof die men via een techniek uit een grondstof verkrijgt. Blanco-time, dacht Omer toen, en hij haalde de 2 blanco's uit het zakje. Met 2 x I, S, F en E erbij toch een stevig puzzeltje. FINISHE, FISISJE, INFUSIE, INVASIEF, maar de hoogste score kwam met DECISIEF (80p), een solo voor Godelieve Saenen. Dat er veel uitgeprobeerd is in die beurt, wordt bewezen door de 30 nullen. Misschien lukt dit binnenkort met elektrische fietsen, maar INFIETSEN kan vooralsnog niet.

Plakkers met IKAT (33 p), NERF (31 p) en het door bijna iedereen gevonden SAX (57 p), gingen de laatste scrabble ONDIEPST (88 p) vooraf. De staart ervan moest je zodanig inbouwen dat slechts twee pientere speelsters dit vonden. In deze beurt vielen liefst 41 nullen. Wat wij eigenlijk bedoelen met INDOPPEN, staat in Van Dale als INDOPEN. We maakten dan het geheel af met HACK voor 32 punten.

Met een totaal van 1069 punten en 6 scrabbles (let op, dit woord staat niet in de SWL, althans niet in de betekenis zoals wij ie kennen, vb. een scrabble leggen) is dit toch een leuk partijtje gebleken.

Met 821 punten waren Magda Lezy (Syllabe Izegem) en Susan Geens (Heureka Mechelen) gedeeld 9de, Jeannine Leuckx (Negenhof St-P-Leeuw) werd beste C op de 8ste plaats met 1 puntje meer, Hilde Machiels (Littera Tessenderlo) werd 7de met 829 punten, op de zesde plaats kwan Chistine Bossu ( Zeekant Oostende) met 835 punten, 5de werd Marianne Van Den Nest ('t Peirt Dendermonde) met 842 punten en 4de werd Erna Darcis ( Littera Tessenderlo) met 851 punten.

Het podium werd gevuld met Marie-Louise Ongena (Homerus Gent) op de derde plaats met 853 p of 79,79 %, Chistine De Beule ('t Peirt Dendermonde) op de tweede plaats met 876 punten of 81,95 % en beste B.

En winnares en dameskampioene 2019 is geworden, mijn lief vrouwtje, NANA VAN DEN BOSSCHE met 921 punten of 86,16 %. Hiermede pakt zij de titel voor de tweede keer.

De clubbeker werd gewonnen door 't Peirt Dendermonde (Met Christine De Beule, Marianne Van Den Nest en Rita Hofman), voor Littera Tessenderlo (evenveel plaatspunten, maar minder scorepunten), en Homerus Gent.

© 2015