JAN DE RIDDER WINT SCRABBLEARME WEDSTRIJD

Dendermonde 2019  (1) Dendermonde 2019  (2) Dendermonde 2019  (3) Dendermonde 2019  (4)

Guido Laurent

Er zijn van die dagen dat niets misloopt, dat alles perfect lijkt te draaien zoals een pas gesmeerd koekoeksklokje. Koffiezet eens niet verstopt, verse broodjes, genoeg boter, de hond niet geplast in de garage, lekker weertje! Kortom: het beloofde een fijne dag te worden.

Net als vorige jaren (27 keer als ik goed kan tellen) werd de zaal klaar gezet voor het komende scrabbletornooi. Na zoveel jaren wordt het routine : tafels opstellen, stoelen plaatsen, bierkaartjes leggen, zitplaatsnummers klaarleggen volgens plan (Neeeeee Felix, niet de bierkaartjes vastplakken maar de nummertjes, …), mapjes op de juiste plaats leggen: het liep perfect. Ondanks twee afmeldingen wegens griep draaide ook de keuken op volle toeren: alles stond zo goed als klaar voor de komende titanenarbeid. Iemand werd speciaal opgeleid voor snelle en veelvuldige drankbezorging in de jurykamer, en tot slot werd het lettertrekken nog eens grondig doorgenomen met voorzitter Marc Seghers: rode zak met lettertjes rechtop houden, met rechterhand draaiende beweging maken, speciaal compartiment met de twee blanco ’s openen, schudden, Z niet afroepen als Zwitserland, enz.

Ten slotte werd de bar gecontroleerd: genoeg alcoholische dranken, slechts twee flessen cola (de logica hierachter is doodsimpel : de kampioenen drinken allemaal cola, als die niet meer voorradig is, drinken ze misschien bier, en dat zorgt voor meer animo en meer fouten…).

Al vrij snel werd duidelijk dat ook de interclub zelf vlekkeloos zou verlopen. Van alle klachten, opmerkingen en suggesties van vorige jaren werd een logboek samengesteld dat ondertussen niet meer in mijn boekenkast kan: de drank is niet koud, het tocht hier, ik zie de spelleider niet want het bord staat in de weg, ik heb geen bierkaartje, mijn buurman spiekt, ik heb per ongeluk met de beurtbriefjes van Jan De Ridder gespeeld, de thee is te heet, wat is het telefoonnummer van de fotograaf, kan de deur niet open voor wat meer tocht, ……. Nu echter zag het er niet naar uit dat er iemand één opmerking over zijn lippen ging krijgen: het leek perfect.

Dendermonde 2019  (49)

Echter, één detail zorgde voor de domper op de feestvreugde: het spel dat gespeeld werd. Slechts één scrabble, terwijl er toch mooie trekkingen gedaan werden. Het spel kwam niet op gang, het leek wel een kachel die niet trekt: uiteindelijk was de gemiddelde maximumscore per beurt 44,36 p. Historisch laag. Slechts één povere solo (die dan nog tot stand kwam omdat een speler met hetzelfde woord foutieve coördinaten opschreef). Nog historischer was het feit dat voor de eerste keer op een IC van ’t Peirt 22 beurten nodig waren om het spel te beëindigen. En het meest historisch was uiteraard dat voor het eerst in de geschiedenis van de IC ’s van ’t Peirt slechts één scrabble op het bord kwam.

Uiteraard waren 22 beurten nodig om het spel ten einde te brengen. Zelfs Marc Seghers stond versteld van het totale gebrek aan animo in het spel, en keek in het geniep of hij toch niet zijn Russische scrabbledoos meegebracht had, maar nee: hoor. Alles was perfect.

Winnaar werd Jan De Ridder (het was het 28ste tornooi, dus hij kan onmogelijk 29 keer gewonnen hebben), Moonen Mieke werd beste B, en Saenen Godelieve beste C. Littera Tessenderlo kaapte de clubtrofee weg.

Door samenloop van omstandigheden haalden slechts twee spelers een hoger rankingpercentage dan het effectieve percentage, al de andere spelers haalden een ranking die lager tot veel lager was. We kijken benieuwd uit naar de nieuwe rankings. En naar de 29ste interclub uiteraard.

(Neeeeeeeeeeeeeee Felix, de resterende drank moet niet uitgegoten worden !!!)

© 2015