Clubtrofee voor Littera Tessenderlo

IC TIELT 2019 (7)

Jan De Ridder domineert van start tot finish

Kris De Beule beste B - Katia Deprez beste C

Rudi Ailliet

Hedwig Verdoodt, de kersverse schepen van Sport van de stad Tielt, bewees met enkele wetenswaardigheden uit het IC-verleden dat ze zich grondig op haar maidenspeech in scrabble-middens had voorbereid. Spelleider Joseph Vandaele liet haar de eerste zeven letters uit het zakje toveren en met NDCEDUR stuurde zij de 138 denksporters op zoek naar CRUDE, dat 38 punten opleverde. De schepen zag nog hoe de zaal uit AXYLOTG alweer 38 punten puurde met COTYL, voorwaar geen simpele start. In de jurykamer zag zij hoe een ijverig sorteer- en intikkersteam de komst van een eerste alles-af bejubelde. UITROEIE leverde 69 punten op en de zet opende perspectieven voor een sterke partij waarin Jan De Ridder (Heureka Mechelen) geen tegenstand zou dulden.

IC TIELT 2019 (3)

Eigenlijk waren er 141 spelers verwacht maar in extremis zegden spelers 39 en 139 af, zodat er nog 139 restten. Dat was leuk voor de wedstrijdgeschiedenis, ware het niet dat er op de valreep nog eentje sneuvelde. Cécile Verstraete liet het echter allemaal niet aan haar hart komen. Zij werd in het begin van de week door haar eigen wagen aangereden en moest haar kuit laten hechten. Toch kwam zij in Tielt haar 95ste verjaardag vieren en Blanco had een leuk presentje voor de jarige ouderdomsdeken klaar. Zij zou uiteindelijk met 75 % derde in de C-groep worden. Nogmaals proficiat Cécile!

Na HUILDE (54) als massale opsteker zag bijna iedereen de score met 104 punten verhoogd door BOEMELDE op het bord te leggen. Ook BLOEMDE en OMBEELDE kregen groen licht. Even kwam er windstilte met VOEIEN, FOYER en OKRA (een plant, jawel …) maar met WARNETJE kwam de 3de scrabble eraan. ROWANTJE leverde iets minder punten op. Meteen daarop leverde de lettertrekking zeven verschillende 7- en 8-letterwoorden op. Voor de verdere spelevolutie leek AFSMERE meer aan- en uitbouwmogelijkheden op te leveren dan FASEERT en FRASERE. Veel voer dus om over bij te praten tijdens de pauze. Alleen al de hoge max van 625 punten zorgde voor uiteenlopende gevoelens. Jan De Ridder leidde bij de koffiekoeken voor Herman Theys, Willy Lintermans en Jan Cornet.

IC TIELT 2019 (10)

Was de Y al vlug gebruikt, dan gingen in de eerste beurten na de break zowel de Q als de X voor de bijl met QUIZDEN en EXEN. Tussen STAND en BREMS in waren er 107 punten te verdienen met MECENAS.

De aanbouw van WEN aan AFSMERE was voor iedereen een makkie maar met GIJK de combinatie maken met GE, IN, JA en KS was alleen Jan De Ridder gegeven. Met vreemde vondsten als PAIT en SHON baande het gezelschap zich een weg naar de slotzet: VEEG bracht de eindscore op een mooie 1083.

 

Achter een onklopbare Jan De Ridder (1055 of 97,41 %) sprintte Stefaan Roels (Littera Tessenderlo) naar een mooie tweede plaats met 1028 punten of 94,92 %. Dirk Van den Herrewegen (’t Peirt Dendermonde) en Jan Cornet (Vandalen Schoten) deelden broederlijk de derde plaats met 1018 punten of 94 %. Ook Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist) slaagde er nog net in de kaap van 1000 punten te ronden. Beste B-speler bleek Kris De Beule (Fair Play Destelbergen) als 8ste met 976 punten of 90,12 %. De paasmand voor de beste C-speler ging naar Katia Deprez (Chipka Aalst) die 901 punten verzamelde of 83,19 %. De clubtrofee was voor Littera Tessenderlo met Stefaan Roels (2), Herman Theys (6) en Ronny Rutten (11). De Limburgers lieten Ypsilon Heist en ’t Peirt Dendermonde ver achter zich.

IC TIELT 2019 (8)

© 2015