TWEEDE NTSV-BEKERWEDSTRIJD IN TIELT

Rita Van de Ven zegeviert met zwier...rok

NTSV BEKERWEDSTRIJD TIELT 2019 (3) NTSV BEKERWEDSTRIJD TIELT 2019 (2) NTSV BEKERWEDSTRIJD TIELT 2019 (4)
NTSV BEKERWEDSTRIJD TIELT 2019 (8) NTSV BEKERWEDSTRIJD TIELT 2019 (9)

 verslaggever: Rudi Ailliet

Traditioneel vond in Tielt de laatste organisatie van het seizoen 2019 plaats, nl. de NTSV-bekerwedstrijd, in samenwerking met Blanco Tielt. Met 128 zakten de denksporters naar de Tieltse Europahal af voor wat mag gelden als de hoogmis van het Nederlandstalig duplicate scrabble. Exact 38 leden zouden dingen naar de A-trofee, 48 naar de B- en 29 naar de C-trofee. Voor de clubtrofee schreven 31 teams zich in. Alle 128 aanwezige spelers namen deel aan het IRK (interregionaal kampioenschap).

Voor de partij begon, huldigde het NTSV-bestuur onder aanvoering van Marc Stepman de seizoenslaureaten en de woordpuzzelaars die in de afgelopen twaalf maanden de grootste vooruitgang lieten noteren. Bijna vier uur later mocht de voorzitter Rita Van de Ven (Littera Tessenderlo) – B-speelster nota bene - uitroepen tot algemeen NTSV-kampioene. In de A-reeks toonde Riccardo Ounane (Chipka Aalst) zich de beste, bij de C’s was dat Ann Defour (Syllabe Izegem). De clubbeker was voor de eerste ploeg van ’t Peirt Dendermonde en Oost-Vlaanderen liet zich tot beste regio kronen.

Marc Stepman stuurde de zaal met GCBANRW op pad en de scrabbelaars antwoordden massaal met WRANG op de beurtbriefjes. Slechts 4 deelnemers hadden zich laten verrassen. Uit VNEXDNS was met EX amper 30 punten te puren. En zo leek het pad geëffend voor een moeizaam spel dat met OEN, JUMPS, HEUI, ONT en HORK trapsgewijs naar de rechterbovenhoek van het scrabblebord klom. Na zeven beurten stond de teller op schamele 233 punten. Bert van der Loo en Bert Leyssens speelden tot dan toe foutloos. En toen achtten zes denksporters, vier vrouwen en twee mannen, hun ‘moment de gloire’ gekomen. Ze toverden uit de lettercombinatie OREZIWK en een vrije R een prachtige ZWIERROK tevoorschijn. “De kleren maken de man”, zo wordt wel eens gezegd, maar in dit geval was het stuk textiel vooral bepalend voor de tussenstand. De scrabble op viermaal woordwaarde leverde 126 p. op. In de volgende zet sierden woorden als FLESRAND, FELSRAND en RADFLENS de beurtbriefjes. Het eerste kreeg nul op het rekest en de jurykamer liet RADFLENS op het bord leggen. Slechts 6 spelers kregen punten voor een scrabble. Ze putten er weinig voordeel uit, want SLAAF bracht slechts 20 p. minder op. Op de vraag wat een radflens nu wel kan wezen, antwoordde van Dale bijzonder duidelijk: flens aan een rad. Voilà, dat wisten we nu ook weer. De spelleider kreeg de smaak te pakken en hielp met de volgende lettertrekking bijna de hele zaal aan een alles-af met KWIJLEND (dat met 107 p. en aanbouwmogelijkheid de voorkeur genoot), KWIJLDEN, LIJKENDE, ONTLIJVEND, PIJLDEN, PIJLEND, BLIJKEND of KLEDIJEN. Het eerste blanco blokje zou in beurt 10 een nieuwe belangrijke schifting doorvoeren. KWIJLEND of KWIJLEND leverden minstens 27 p. meer op dan de andere 6 scrabbles. Met 303 punten uit de laatste drie zetten steeg de max naar 536 punten. Stof genoeg om over na te kaarten bij een lekker stuk gebak.

TUSSENSTAND

De zes ‘zwierrokken’ leidden bij de pauze: Rita Van de Ven (490, beste B) en Riccardo Ounane (485, beste A) namen het voortouw met meer dan 90 procent. In hun spoor volgden Annemie De Waele (479), Miet Quintens (460), Dirk Van Den Herrewegen (453) en Jill Suykens (437). Beste C was op dat ogenblik al Ann Defour (385). De eerste ploeg van Blanco Tielt voerde het clubklassement aan voor Dendermonde 1 en Tessenderlo 1. Oost-Vlaanderen bleek de beste regio maar Antwerpen gaf slechts 8 plaatspunten toe.

Na de pauze verviel de partij in het patroon dat het eerste kwart van de partij had gekenmerkt. Met vier woorden van anderstalige oorsprong werd de tweede helft van de partij ingezet: BITE, NUKEND, MEDOCS en de scrabble DOYENNES. Ook met ECDYSONE en ENVOYES werd 50 punten extra gescoord. In beurt 14 moest nog een belangrijke boei gerond worden: DOYENNES en ECDYSONE brachten 98 p. op. Slechts drie spelers uit de voorlopige top-50 misten die woorden. Het voornaamste slachtoffer was Miet Quintens die haar vierde plaats moest ruilen voor een tiende. In de 15de beurt werden met TEEVEE liefst 4 E’S ineens weggespeeld. Het spel zou sneller zijn slotakkoord bereikt hebben, mochten de denksporters thuis geweest zijn in het wereldje van oever- of steenvliegen want die heten (steeds in het meervoud) PERLARIËN. Nu bleef men op PALEER steken, dat toch nog 42 punten opleverde. Met NAEG, ZO (TAO leverde in die beurt één puntje meer op), AGAVES, HEFTE en QUATTE kwam het eindresultaat na 21 beurten op 981 punten.

UITSLAG

Rita Van de Ven had na de pauze slechts 30 van de 445 punten verloren. Door een nulzet van Annemie De Waele mocht ze zeker zijn van het feit dat enkel Riccardo Ounane haar van de overwinning zou kunnen houden. En wat bleek… ook Riccardo had nog 30 punten laten liggen. B-speelster Rita Van de Ven had gerealiseerd waar elke sub- of subsubtopper van droomt: het kruim van scrabbelend Vlaanderen en Nederland kloppen door zelf met kwalitatief spel het eigen niveau te overtreffen.

B-kampioene en algemeen winnares Rita Van de Ven totaliseerde 905 punten. Dat waren 5 puntjes meer dan A-kampioen Riccardo Ounane en 19 meer dan Dirk Van Den Herrewegen die zich naar de derde plaats had opgewerkt. De top-3 haalde meer dan 90 procent. Annemie De Waele (6de met 832) en Miet Quintens (10de met 817) behielden een stek in de top-10. De remonte van Bertrand De Bouvere (4de met 838), Floris van Ouwerkerk (5de met 834), Frans Symons (7de met 826), Henk Jongepier (7de met 826) en Jan Cornet (9de met 825) kwam te laat. Ann Defour liet geen steken vallen en werd C-kampioene met 764 punten of 77,88 procent.

’t Peirt Dendermonde 1 (46 plaatspunten) toonde zich de beste van 31 ploegen voor Ypsilon Heist 1 (51 plaatspunten) en Chipka Aalst 1 (64 plaatspunten).

De interregionale titel was voor Oost-Vlaanderen dat zijn voorsprong op Antwerpen uitdiepte tot 56 punten, West-Vlaanderen werd derde.

Noot: Littera Tessenderlo, de sterkste club in seizoen 2019, totaliseerde 18 plaatspunten maar … had de drie betrokken spelers in drie verschillende ploegen opgesteld.

IN DE MARGE

Voor Blanco Tielt dat voor de organisatie van de Bekerwedstrijd instond, was er een en ander nieuw: de Tieltenaars lieten door een externe firma nette en handig plaatsbare tafels aanvoeren, voor het eerst moesten ze in zee met de nieuwe drankconcessiehouder van de Europahal en na de recentelijke sluiting van de vaste koffiekoekenzaak moest de club aankloppen bij een andere leverancier van versnaperingen. Het werd een meevaller over de hele lijn. Dank ook aan het 20-koppige team dat voor, tijdens en/of na de wedstrijd borg stond voor een vlot verloop.

DE TITELSTRIJD IN ZEVEN HAIKU’S

Welkom scrabbelaars
in het denksportwalhalla,
Europahal genoemd.

Marc trekt de letters.
Drie minuten puzzeltijd,
intensieve denksport.

ZWIERROK en RADFLENS,
vondsten van de happy few,
de zaal vindt KWIJLEND.

BITE, NUKEND, MEDOCS,
met DOYENNES alles af.
Scrabble gaat vaak vreemd …

Hoe luidt het verdict?
B-speelster klopt de toppers:
Rita Van de Ven.

Andere prijzen voor
Riccardo Ounane (A),
en Ann Defour (C).

’t Peirt 1 wint als ploeg
en Oost-Vlaanderen is top
bij de regio’s.

© 2015