HENK JONGEPIER EN BERT LEYSSENS EX AEQUO OP 24ste IC TE HEIST

Heist 2019 (1)

beste B: Magda Lezy, beste C: Patrick De Smet
Littera Tessenderlo wint clubtrofee

verslaggever:Bertrand De Bouvere

Voor de 24ste maal beet Ypsilon Heist de spits af van het NTSV-seizoen. Wellicht ook voor de laatste keer in het vertrouwde ontmoetingscentrum “Ravelingen”. In het najaar wordt het gebouw gesloopt, samen met het oude stadhuis van Heist, er vlak naast. Het ganse marktplein wordt heraangelegd. Er komt een ondergrondse parking en in het midden van de markt verrijst een kleurrijk community-house van 1.600 m3 met een hoogte van 45 meter. Dit nieuwe gebouw zal ook een multifunctionele zaal bevatten waar de Heistse interclub zal kunnen doorgaan. Maar het ganse project zal pas af zijn in 2022. Dit betekent dat Ypsilon Heist voor de komende drie jaar naar een andere locatie zal moeten uitkijken.

Klokslag 14 uur trok de Schepen van cultuur van Knokke-Heist, Annie Vandenbussche, de 7 eerste letters. Het werd de zet met de kleinste score van de wedstrijd. De jury koos voor GESNOR (26 p.).

Het was zeker niet de voorbode van een puntenarme wedstrijd want spelleider Bertrand toverde maar liefst 7 scrabbles uit het zakje. Het begon al meteen in de 2de beurt. ONKANSEN was de enige mogelijkheid om alle letters kwijt te raken. Dat was ook het geval met HERVATTE in de 3de beurt. Na KROMS (45 p.) volgde scrabble nr. 3: JANBOEL. Toen viel het scrabblegeweld 4 beurten stil, wat niet betekende dat er niet gescoord werd. Na het bescheiden INREKEN (30 p.) kon dit woord de beurt erop verlengd worden op A15 met een ‘’T” om 66 punten te scoren met TIEK. LUTZ (schaatsfiguur) en WEME waren 2 zetten van in de 30 punten. Bij deze laatste zet vond de computer 1 puntje meer met ‘webstem’. Het was de enige beurt waarin de zaal punten liet liggen. Net voor de pauze kwam scrabble nr. 4. op het bord: BEDEESD. De teller stond toen op 622 punten. Henk Jongepier leidde het peloton voor het favorietenduo Bruno De Bouvere en Bert Leyssens, ex aequo op de 2de plaats. Het puntenverschil tussen de nummers 1 en 10 bedroeg slechts 31 punten. Het beloofde spannend te worden.

Heist 2019 (23)

Na de koeken scoorde, op één speler na, iedereen 56 punten met de plakker HEX. Onmiddellijk daarna Kwam de 5de scrabble op het bord: JAGENDEN. Net als in de 2de en 3de beurt was dit de enige scrabble-mogelijkheid. CUPEL en COUPJE brachten samen 104 punten op. Bij de volgende 2 beurten trok de spelleider telkens 2 blanco’s. Het werden dan ook 2 scrabblerijke beurten en bij elk van deze 2 beurten vonden meer dan 100 spelers een scrabble. In beurt 15 kwamen er 8 verschillende scrabbles binnen maar enkel Yoni Cornelis legde ZANDDAM, de enige scrabble waarmee de 2 blanco’s konden worden gerecupereerd en ook de enige solo van de wedstrijd. Het bracht Yoni een zakje Heistse babelutten op. In beurt 16 kreeg de jury zelfs 12 verschillende scrabbles voorgeschoteld; WEGSTOOF kwam op het bord. Het spel doofde uit met REF en het Turkse EYVAN (nis met een koe­pel­ge­welf rond het cen­tra­le plein van een mos­kee), toch gevonden door 5 spelers. Na 18 beurten stond het maximum op 1.110 punten. De leider aan de pauze, Henk Jongepier, behield de eerste plaats maar kreeg het gezelschap van Bert Leyssens. Beiden behaalden 1.090 punten. Jan Cornet volgde als 3de met 1.081 punten. De beste B-speler was Magda Lezy met een knappe 6de plaats. De beste C-speler was Patrick De Smet op een 53ste plaats. Littera Tessenderlo veroverde de clubbeker, voor Chipka Aalst en Ypsilon Heist.

Enkele wetenswaardigheden.

- Van de 128 deelnemers behaalden 13 spelers (1 speler op 10) alle 7 scrabbles.
- Henk was de enige met 14 tops. Toch slaagde Bert met ‘slechts’ 13 tops hem bij te benen.
- De top 10 bevatte dezelfde namen als de top 10 aan de rust, weliswaar in een andere volgorde.
- De top 10 bestond uit deelnemers van 9 verschillende clubs (enkel Ypsilon Heist had 2 spelers in de top 10)
- In 7 scrabblebeurten vonden 587 spelers een scrabble, dit is per scrabblebeurt gemiddeld 84 % van de
deelnemers. In de voorlaatste scrabblebeurt was dit zelfs 98 %.

Heist 2019 (2)  Heist 2019 (3)  Heist 2019 (4)

© 2015