MOOI WEER, ... MAAR NULLENBUIEN DREVEN OVER!

IC Tessenderlo 2019 (1)

JAN DE RIDDER WINT ZIJN 150ste INTERCLUB
Rob Rondou beste B - Christiane Moyaert beste C- Ypsilon Heist wint de clubtrofee

verslaggever: Ronny Rutten

Littera liet blijken blij te zijn met de 145 inschrijvingen. Door verkeersproblemen raakten negen spelers niet (tijdig) ter plaatse. De organiserende club had ervoor gekozen om haar fraaie metalen grootformaatbord op stal te laten, en te kiezen voor een hanteervriendelijk projectiedoek en beamer. De multifunctionaliteit van zo’n scherm werd voor het eerst in het scrabblewereldje toegepast.

Het spelverloop… Niet eens 10% van de spelers startte met HEVEN. Vijftig deelnemers kozen in beurt 2 voor een score van 110 punten met OPKREGEN. Helaas, 110-werf helaas, de elektronische Van Dale nam dat woord pas op in de loop van 2017, waardoor het nog niet voorkomt in de huidige SWL. Pijnlijk, vooral omdat op dat moment 79 anderen voor GEKROPEN 80 punten kregen. Het was echter het GEPRONK van Marianne Mellema en Agnes Lauwens dat op het bord kwam.

Nadien zou blijken dat dat woord de onrechtstreekse oorzaak was voor tal van risicovolle spelsituaties. Drie beurten na mekaar werden achtereenvolgens met NAWEIDE (geen meervoud), GEBEEFD (niet overgankelijk), en TOASTEN in aanbouw met GEPRONKT (niet overgankelijk) drie valstrikken van formaat gespannen. Voor sommigen waren die duidelijk zichtbaar, maar anderen plaatsten er meerdere keren, met of zonder argwaan, hun voet in. Maar liefst 279 nullen waren daarvan het rechtstreekse gevolg.

STRANDJE en ENCODEREN bracht het aantal scrabbles na acht beurten op vier stuks. Onmiddellijk na de pauze verdwenen met SULKY en OBEX twee dikke letters. Ook de ‘Q’ wou een plaatsje op het bord. In zes van de zeven resterende beurten kwam die letter uit het zakje. Resultaat: geen scores van betekenis meer.

Vermeldenswaard was nog de verlenging van HEVEN tot WIPHEVEN, gemaakt door een Peirt-trio, nl. Dirk Van Den Herrewegen, Marc Clauwaert en Rita Hofman. In beurt 19 waren met MEUI plots alle klinkers op. Einde spel.

Jan De Ridder van Heureka Mechelen had op de rit met 19 haltes slechts 10 van de 936 punten gemist. Hij won de wedstrijd, en hij deed dat –zo bleek later– voor de 150e keer in de geschiedenis van het NTSV! Dirk Van Den Herrewegen verzamelde 904 punten, goed voor een tweede plaats. Gentenaar Rob Rondou was de beste van een handvol spelers dat mikte naar de derde plaats. Rob won ook de B-trofee. De Brugse Christiane Moyaert (29ste) was de laureate bij de C-spelers. Vader (14e) en zoon De Bouvere (6e), en Herman Vanackere (15e) maakten dat de clubtrofee aan Ypsilon Heist mocht overhandigd worden.

Met 421 nullen, gemiddeld meer dan drie per speler, zal de partij nog lang in de NTSV-archieven een plaats in de nullentop-10 bekleden.

IC Tessenderlo 2019 (2)  IC Tessenderlo 2019 (3) IC Tessenderlo 2019 (4)

© 2015