KERSTSCRABBLE 29 – 12 – 2022 te POLLARE met 22 scrabbleliefhebbers. Organisator: de kerstman WILLIAM CALLEWAERT Geholpen door de CHIPKA_elfjes voorzitter en spelleider Jan Van Herpe, controleurs vader Jos en zoon Bert Leyssens, en de hulplijn-elfjes Karine Jansegers, Rik Van Hespen, Anne Bogaerts, Mady Reypens en Yolande De Backer.

Beste scrabbleliefhebber,

Dank je wel voor je deelname aan de eerste Winter Scrabble Avond in Pollare. Mede dank zij jou werd het een onvergetelijke spetterende avond.

22 deelnemers hebben blijkbaar de zolder ondersteboven gezet om de zo nodige scrabbledoos te vinden en af te stoffen of hebben nog snel een scrabblespel aangeschaft. Gelukkig kwamen jullie vroeg genoeg en het was een drukte van jewelste om alles klaar te zetten zodat jullie met gelijke wapens de uitdaging konden aangaan. Om 18u15 was het uiteindelijk zo ver en kon William de nodige technische en praktische uitleg geven over het scrabbelen volgens de duplicate-methode. Dit was geen sinecure want verschillende deelnemers speelden het spel voor de eerste keer, dus… van durf gesproken!

En om 19u15 werd het officiële startschot gegeven van de eerste Chipka-Kerstscrabble.

Spelleider Jan liet de eer aan de computer om de letters te trekken en die vond het niet beter om al meteen de zaal op een blancoblokje te trakteren. In de zaal werden daarmee al 9 verschillende correcte woorden gepuzzeld. De spelleiding koos uit de 3 gevonden topzetten (SNEEEN, SLEEEN en SANEER) voor SANEER, want dat gaf de beste aanbouwmogelijkheden.

En omdat Tessy, Marc, Josse en Luc in beurt 2 de zaal al 64 punten AANDEDEN met een scrabble, sloegen Johan en Danny Sack direct terug door de aanbouw AD te verBINDen met de driemaal woordwaarde. Het werd voor ons al duidelijk. Er zit scrabbletalent in de zaal! Luc zorgde voor de eerste solo van de avond voor 6 extra punten met AFMAT en verdiende als eerste een scrabblesnoepdoosje. Samen met Josse deden beide heren met de tweede scrabble van de avond een flinke OPLADING van hun puntentotaal met 74 punten, en een negenklapper lag kant en klaar. Zouden we dat nog meemaken? In de daarop volgende beurt was Luc met YONI alweer een solist. Helaas een tweede snoepdoosje kreeg hij niet meer.

Alhoewel Anja en Tessy in beurt 7 de derde scrabble van de avond in de smiezen hadden, zagen ze hun OPGAVEN niet op het bord verschijnen, maar ze scoorden samen met Josse en Luc 85 punten. De jury koos om OPVANGE te leggen want daar kon nog meer dan één letter achter wat een beter spelverloop garandeert.

Etienne, Christine, Geert en Johan zagen in de volgende (alweer een scrabble)beurt hun puntentotaal met 113 punten omhoog gaan met topscrabble LIERTJE of LEERTJE. Ook Ymke en Luc mochten 50 extra punten tellen voor hun scrabbles RELLETJE en REGELTJE.

In de voorlaatste beurt voor de pauze zochten de wakkere Benny, Sandra, Danny Sack, Etienne, Ymke, Christine, Marc, Geert, Johan, Josse en Luc naar woorden die eindigen op een S om alzo een drieklapper in twee richtingen mee te pakken. Liertje werd verlengd tot SLIERTJE. Geert, Sandra en Josse wisten blijkbaar dank zij de powerpointpresentatie van William dat HEETS een correct woord was en scoorden zo 81 punten. Benny, Danny Sack, Etienne, Ymke, Christine, Marc, Johan en Luc profiteerden ook nog van het lichtblauwe vakje om met HEES of HENS 3 puntjes meer te scoren.

Ook in de laatste zet voor de pauze STOELDEN Danny Jaumol, Marc, Geert, Johan, Josse en Luc zich nog op een scrabble om ook hun scores op te krikken met 84 punten.

Met reeds 5 scrabbles achter de kiezen werd de welverdiende pauze ingegaan van deze denderende partij. Het klassement wordt op dit moment aangevoerd door respectievelijk Luc, Josse, Geert, Johan, Marc, Tessy, Christine, Etienne, Anja en Danny Sack. En wie dacht dat we het nu wel allemaal gezien hadden, vergist zich goed. De negenklapper lag nog altijd open en de computer had er blijkbaar zin in. Beurt 11 en het was bingo voor Ymke, Danny Sack,

Christine, Josse en Luc met OMROEREN, een negenklapper van maar liefst 158 punten in één enkele beurt. Dat was zo’n uitzonderlijke prestatie dat de jury prompt besliste om ook Ymke, Danny, Christine en Josse te bedanken met een scrabblesnoepdoosje! Pechvogel Etienne moest hierdoor zijn top-10-plaats afstaan aan Ymke.

Ook Anja, Tessy en Johan vonden nog mooie scrabbles met MORRENDE en NORMERE.

De top-10 lag hiermee definitief vast want - lag het aan het late uur of aan de trekkingen – de computer vond het al welletjes. Er volgden geen scrabbles meer. Wel maakten Johan, Josse en Geert in beurten 13 tot 15 nog een solo met JUG, SMEKTE en QUE. En ook Etienne komt het podium van solisten nog vervoegen in beurt 19 met WEK, maar het leverde te weinig op om terug de top 10 binnen te komen.

En zo eindigde deze eerste Winter Scrabble Avond na 22 speelbeurten met:

- Op het podium: Luc, Josse, Johan, Geert, Marc, Christine, Tessy, Danny Sack, Ymke en Anja

- Solo’s van: Luc, Johan, Josse, Geert en Etienne

- Negenklapper van: Ymke, Danny Sack, Christine, Josse en Luc

- Een eindscore voor de zaal van maar liefst 1139 punten, wat op onze Chipka-scrabbleavonden niet dikwijls gebeurt.

De resterende scrabblesnoepdoosjes werden op de prijsuitreiking nog verloot onder de aanwezigen en er werd nog heel wat gezellig nagekaart op de après-scrabble, een goede gewoonte zoals wij die kennen op onze clubavonden.

Bijna alle deelnemers vonden het voor herhaling vatbaar. We houden je op de hoogte.  

Chipka Anne, Bert, Jan, Jos, Karine, Mady, Rik, William & Yolande

De notulen van het kerstspel

De uitslag met beurtdetail van het kerstspel