Scrabbleweekend 2022 in hotel Floreal te Blankenberge

top 3verslag: Godelieve Monden

We gaan, we gaan niet, jaja we gaan…. nee we gaan toch niet…… joepie! we gaan!!….. Ja, dat was de situatie voor de 44 scrabbelaars en hun partners die er naar uitkeken om aan het scrabbleweekend in Blankenberge deel te nemen. Het zag er eerst somber uit, zo somber dat Bertrand de Bouvere, de organisator van dit super-weekend, al een latere datum had voorzien in geval van…. Maar ziedaar, de barometer kleurde ineens altijd maar helderder en na vier opschortingen kon het weekend dan uiteindelijk van start gaan.

We werden hartelijk ontvangen in het hotel Floreal met een heerlijk drankje en Bertrand stelde ons alle medespelers voor, maar vooral ook zijn medewerkers, namelijk zijn vrouw Nadine Debue en het echtpaar Nana Van Den Bossche en Paul De Bosscher. Zij hielpen niet alleen bij de voorbereiding van dit weekend maar deden ook de verbetering tijdens het spel. Een perfect team!

Na een lekker en gezellig avondmaal gingen we van start met de eerste partij. Een spel met zomaar 9 scrabbles waar de eerste solo van het weekend, INFAMERS, werd neergelegd door Floris van Ouwerkerk, dadelijk gevolgd door Ronny Rutten die VERVERTJE op het bord liet verschijnen en in de laatste beurt weer een solo van Floris met het woord ZUMBAEND. Partij uiteindelijk gewonnen door Floris, die op een maximum van 1216 punten er 1175 wegsleepte, tweede was Herman Vanackere met 1057 en derde Herman Theys met 1046. Bravo, een mooie start!

Als kers op de taart werd er tijdens elk spel ook gezocht naar een 15-letterwoord waarvan we, na elke zet, een nieuwe letter konden ontdekken. Bravo aan Rita van de Ven die het eerste woord BEAUTYCONSULENT wist te ontdekken.

Zaterdagmorgen gingen we van start met een ALLES AF-partij. Na het eerste woord TOEMUUR, de enige mogelijke scrabble met deze lettercombinatie, vielen er in de tweede beurt massaal veel nullen, 32 stuks (!) hoofdzakelijk met het woord meevolgt... jaja, dat was voor velen een zware klap. Het werd een mooi spel met 12 scrabbles en een maximum van 1293 punten. Deze partij werd met grote voorsprong gewonnen door Floris die op de 15 beurten slechts 80 punten liet liggen, gevolgd door Jan Cornet met 1081 punten en als derde Guy Mangelschots met 1028. Wie denkt dat een van die drie toppers met de oplossing van het 15-letterwoord naar voor kwam, vergist zich! Het was Hilde Machiels die als eerste het woord AQUARELTEKENAAR kon ontdekken. Geen simpele opgave.

Betrand en zijn team hadden ook voor een zaterdagmiddagactiviteit gezorgd. Het was schitterend weer in Blankenberge en na een weer perfect middagmaal werden we in drie groepen verdeeld. De ene groep (26) ging wandelen onder begeleiding van Bertrand en Nadine, de tweede (15) minigolf spelen o.l.v. Paul en Nana. 13 personen ten slotte kozen ervoor de namiddag zelf in te vullen.

Om de scrabbelaars een beetje op adem te laten komen had het team Bertrand een leuke wandeling uitgekozen. En ook hier had hij een verrassing in petto. Na een wat minder leuk begin via de foute woorden zeelust en zeebos, waarbij Jan en Floris eens aan het staartje van het peloton te vinden waren, werden we betoverd door de creaties van TRUE COLORS LENTEVLIEGEREN in Zeebrugge. Haaien, octopussen en andere vissen in de lucht, het was niet het effect van een Karmeliet of een Brugse Zot, hetgeen we konden degusteren aan een strandbar. De terugtocht verliep langs single tracks, duinmeertjes en duindoorns: een mooi stukje natuurgebied (Fonteintjes). Onze batterijen waren opgeladen voor die zware zaterdagavondpartij.

De 15 golfers, die voor deze activiteit hadden gekozen, trokken naar de 18 holes.

Marion, Menso en Jos, Betty, Roos, Karin, Greta, Marc Seghers, Marc Voet met Rita, Herman en Karin, An Verbeke, An Westyn, Bart, en Renate. Zij mochten eerst een kwartiertje het terrein verkennen, gewapend met stick en golfballetje. Na dit proefkwartier werden ze via een willekeurige trekking verdeeld in 5 groepen van drie. De bedoeling was om de 15 golfers al van bij het begin te verspreiden over de 18 holes. Wie minigolf kent, weet dat je voor sommige holes ettelijke obstakels moet overbruggen. Op die manier waren de spelers toch anderhalf uur zoet. Uiteraard kwamen er de meest spectaculaire slagen die je maar kan indenken, maar toch ook een paar keer een hole-in-one. Zo sloeg iemand een hole-in-one terwijl het balletje naast de hindernis vloog, je moet het maar kunnen. Uiteindelijk ging de overwinning naar Menso, die 53 slagen nodig had om alle holes te nemen. Marion was tweede en Renate derde. De anderen troostten zich met de gedachte dat zij toch meer op het balletje konden slaan. Om na te praten werd iedereen getrakteerd in de cafetaria van het hotel.

En zo begonnen we vol energie aan de avondpartij, waar in de vijfde beurt Ronny Rutten met het woord ONDERPAND de eerste soloscrabble van het weekend neerlegde. Floris kwam kort daarop met de tweede soloscrabble op de proppen, namelijk met het woord ROLLEREN en in beurt 16 legde hij nog eens een solo met GEURT (ook MEURT was goed). Het was een zware partij met een maximum van 1140 die tenslotte –3x raden - weer eens werd gewonnen door Floris die daar 1074 punten in de wacht sleepte. Jef Wuyts werd tweede met 961 en An Verbeke derde met 910. Buiten de eerste plaats kon Floris dit keer met CALIMEROCOMPLEX ook nog het 15-letterwoord als eerste vinden…. jaja….

Na een verdiende maar te korte nachtrust wegens het aantreden van het zomeruur en misschien ook wel wegens het late barbezoek, vlogen we in de laatste partij: een blancospel.

Het begon met een solo van Floris die GEHELP maakte, maar de jury koos ervoor het woord GEHYPE te leggen. Verder werden er in dit spel geen solo’s meer gemaakt. Het was een vlot spel waar het 15-letterwoord SYMBOLENLEXICON dit keer door Herman Vanackere werd gevonden. Uiteindelijk bereikten we de 1185 punten en de eerste plaats met 1078 punten werd, hoe zouden we er nog aan durven twijfelen, weer door Floris ingepalmd. Jan Cornet kon met 30 punten verschil, dus 1048, de tweede plaats innemen en Frank Jolie de derde plaats met 1039.

Na een heerlijk aperitiefje en een zondagmiddagmenu gingen we naar de prijsuitreiking.

Want prijzen waren er in overvloed en wel voor elke speler en zelfs voor de partners! Tijdens de 4 partijen werden al flessen wijn en chocolade uitgereikt aan de respectievelijke winnaars, maar daar bleef het niet bij. Elke speler, naargelang zijn uitslag werd beloond. En daarbovenop werden er nog 4 weekendverblijven in het hotel Floreal verloot. Een prijzenfestijn!

winnaars weekendverblijf Floreal

En dan de uiteindelijke winnaars van het toernooi: als eerste Floris van Ouwerkerk met 4 plaatspunten. Hij was ook de eerste speler in Blankenberge die alle 4 partijen wist te winnen. Als tweede Jan Cornet met 13 plaatspunten en als derde Herman Theys met 21 plaatspunten.

En zo kwam het superscrabbleweekend in Blankenberge tot zijn einde, met een grote dank vanwege alle scrabbelaars aan Bertrand en zijn team…. en we kijken natuurlijk al uit naar de volgende editie!

duplicate wedstrijd wedstrijdblad uitslag uitgebreid
alles-af wedstrijd wedstrijdblad uitslag uitgebreid
duplicate wedstrijd wedstrijdblad uitslag uitgebreid
blanco-wedstrijd wedstrijdblad uitslag uitgebreid
eindklassement