JAN DE RIDDER WINT IC KOKSIJDE 2023


D'Hondt Kristof

Na een onderbreking van drie jaar komt club Coxhyde opnieuw op de kalender met haar 38ste NTSV interclub.

De opkomst is duidelijk lager dan bij vorige edities maar we zijn wel blij met een mooi gevulde zaal van 89 spelers.

Na het welkomstwoord van voorzitter Kristof D’Hondt houdt Schepen van sport, Dirk Dawyndt, broer van onze Hugo, een korte toespraak waarin hij de scrabblesport enthousiast huldigt en geeft dan meteen het startsein voor wat een moeilijke wedstrijd zal worden…

Een povere start met een lettertrekking die enkel een JEN of een JAN als mogelijkheid oplevert. De jury kiest voor JEN en meteen weten we dat volgende aanbouw tamelijk beperkt kan zijn. Inderdaad,  WOVEN kan de beginscore van 12 punten slechts met 22 punten aanvullen en de eerste nullen komen er aan. De UFOS die volgen zorgen voor een degelijke score en beloven een uitzicht op meer speelruimte maar kijk, daar komt dan de ONYX alweer roet in het eten gooien. RAAKTE volgt dan als halve plakker en bij de volgende zet kan hierdoor GARDES worden gelegd. Deze zet is een solo van Bert Leyssens en blijft uiteindelijk de enige solo die werd gemaakt.

Stilaan gaan de scorepunten omhoog en gelijk ook het aantal nulscores. STIJF op A8 H trekt het spel open tot aan de andere kant van de A lijn maar nog steeds blijft het moeilijk om uit de onderste zone weg te geraken teneinde het spel open te kunnen trekken. Buiten is het triestig regenweer maar binnen is iedereen nog GEZOND bij de zaak en komt er eindelijk de eerste scrabble op het bord: OPSTEMME brengt uitzicht en geeft mogelijkheid om een verbinding te maken met de 15 lijn. Dat gebeurt in de tiende beurt onmiddellijk met ZEVE. Een makkie want eindelijk nog een zet zonder nullen.

De max bij de pauze is een moeilijk gewonnen 395 punten waarvan Bram Wydooghe er 379 heeft binnengerijfd waardoor hij op de eerste plaats staat bij de tussenstand.

Na de pauze komt er plots vaart in het spel. Scrabble 2, DIEKENDE zet met 64 punten de tweede helft in. Na een dipje, WERD, staat KAMIGERS als 3de scrabble op het bord goed voor 98 punten, gevolgd door scrabble 4 DIACONES voor 104 punten. Na nog een duik naar beneden met LESTE volgt dan meteen scrabble nummer 5 met LUCHTBED voor 119 punten.

Met een RIOOL, een NUN en een aanbouw aan OPSTEMME is de wedstrijd door de lettervoorraad HEEN  met een eindscore die met 1006 net de vier cijfertjes haalt. Er werden slechts twee gemiste kansen vastgesteld namelijk SKEER op F10 H, in de beurt van onze solist en FIJNTRAP in de 7de beurt op E4 H

De winnaars van de 5 categorieën bevinden zich allen in de eerste 16 plaatsen van de eindrangschikking met Marcel Verstraete van Homerus Gent, winnaar van klasse V op de 9de plaats, Brenn Quirynen van Vandalen Schoten winnaar van klasse IV op de 7de plaats, Annemie De Waele van Heureka Mechelen winnaar van klasse III op de 16de plaats, William Callewaert van Chipka Aalst winnaar van klasse II op de 4de plaats en met een voorsprong van 50 punten op runner up Dirk Van Den Herrewegen van ‘Peirt Dendermonde wint Jan De Ridder van Heureka Mechelen de klasse I en ook de wedstrijd met 942 punten en de enige uitslag boven 90%

Het is wel Littera Tessenderlo die de clubtroffee binnenhaalt met 3 spelers in de top 10: Frans Symons op plaats 3, Stefaan Roels op plaats 5 en Gerda Van Mierlo op plaats 6.

Aan allen wensen we proficiat voor de mooie prestaties, maar vooral wil club COXHYDE alle deelnemers danken voor hun deelname en hun enthousiaste bezoek.

We maken graag een afspraak voor een volgende editie ergens in oktober 2024.

top-10 en reekswinnaars