SCRABBLE AAN HET RYSTERBOSK

Rijs 2019bis

Jef Wuyts

Reeds voor de elfde maal werd het scrabbleweekend in Rijs georganiseerd. Pioniers van de Vlamingen om naar dit evenement toe te reizen waren Nana en Paul, die al tot een deel van het meubilair behoren.

Vorig jaar in Blankenberge sprong de vonk ook over naar ons en andere Belgen, de beste publiciteit is het feit dat we ook dit jaar weer aan het deurtje van Hotel Gaasterland stonden. Stilaan wordt Rijs een begrip.

Groepsfoto Elfde scrabbleweekend Rijs

Tegenover 8 Belgen stond dit keer wel een heus Oranje Legioen. Immers, buiten favo Floris tekenden ook Jan T, good old Jan D K, Jeroen, Jos, Prateeksha, Carla en star in wording Wesley present.

Organisator Twan zorgde voor de statistieken, Aad liet zijn af en toe gouden vingers in het zakje woelen.

De eerste partij vond traditioneel op de vrijdagavond plaats, deze keer in een iets aangepast decor. De tafels stonden nu verticaal t.o.v. het scherm dat die avond nog in zijn ‘babyfase’ zat.

In beurt 2 al direct een bepalende zet, na het openingswoord ZABDEN lag de A panklaar om PREGNANT te worden. Het PRANGNET kon ook, doch met NAWEETJE werden de geesten nog eens extra naar het moederhuis verdwaald. Alleen Floris had nog wat stoutere gedachten want met SCAMS soleerde hij voor de eerste maal. Een paar beurten later was PREGNANT al wat uitgedeind en kon met –ST aan de TELLING (3e scrabble) begonnen worden. Huh, QUE ? Pauze he, wat zou er verteld geweest zijn onderling? Vreemd dat twee Vlaamse mannen dachten aan een NEUKDOOS (4e scrabble) en anderen aan PREGNANTSTEN (7 nullen terwijl PREGNANTEN wel ok is). Sommigen werden daar misselijk van en plakten dan maar IEBELE.

De E kwam op de 4e plaats voor de x9 die er ook daadwerkelijk kwam. EDNEP*O was de trekking, aan jullie om de twee enige mogelijkheden er uit te halen. Het klassement veranderde grondig. 7 op de 30 scoorden.

Floris, Carla ‘Adelaar’ en Wesley maakten er een ARENDSOOG podium van. De eerste Belg eindigde pas … 6e.

Zaterdagmorgen, een totaal ander gegeven. Goed uitgeslapen, de morgenstond die op de tafels verscheen, de beamer die niet meer zo close was met het scherm, waardoor we een betere inkijk hadden op de lettertjes.

De openingszet was niet om te ZEVERE, de LAADZONE (AANLODE of NAADLOZE kon ook nog) kreeg een verlengstuk met SEXT. Terwijl sommigen de O gebruikten voor SEXTO werd een 2e scrabble rond onze oren geslagen met KOPVODJE, niet toevallig gevonden door 4 Noorderburen. Waar politieke oneliners al niet goed voor zijn, voor zij die vertrouwd zijn met de uitspraken van iets Wilders. Daarna was het tijd voor de KOLLENDE heksen die ons zowel het zoute ASIN als het Japanse radijsje DAIKON serveerden. Een beurt die Jan T niet meer zou vergeten. Toen ZUS naar een AMICE aan het zoeken was, kon Jan DK een te maken solootje van zijn bucketlist SCHREPEN. De FITSTEN van geest bleven bij de les want QUENA scoorde hoog met 96 punten.

Er werd afgeklokt met 1135 punten, 10 spelers haalden de magische kaap van 1000 punten.

Floris won weer, Jan de Kruijff werd tweede en zelf beleefde ik een klein sprookje door 3e te eindigen. Het soort spel dat op mijn maat gemaakt was. Het verschil was slechts de meerwaarde van een …. kopvodje.

De namiddag was vrij in te vullen. Al naargelang de interessesfeer werd er vertier gezocht in een koffiemuseum, een stadje, een (kringloop)winkel met hebbedingen, een planetarium of het hotel zelf. Gerie had als doel de mega puzzel weer portretklaar te maken, Wesley en Bert schaafden aan hun woordkennis met een potje wedstrijdscrabble, anderen relaxten in het bos aan de overkant dat reikte tot aan het IJsselmeer.

Het RYSTERBOSK, een zeer geheimzinnig bos met gekke paddestoelen (foto), zicht op vliegende skysurfers, een uil die je welkom heet (foto), vele kleine holle weggetjes en een verwijzing naar de Eik (Eikenaar ??).

Zaterdagavond, een partij die leuk begon met GLANS. En toen werd SANEREN getrokken, een hulplijn diende gezocht te worden bij de letters die op het bord lagen. RANSELEN was voor een paar mensen een brug te ver, SANGEREN was het enige alternatief. Tijd voor wat gekkere woordjes: RAMEE (een Oosterse plant) was een duootje van mezelf samen met Floris, de BAKRU, een boosaardige bosgeest werd door niemand gezien. Het leek wel of we hadden in zijn wiek geschoten. De daaropvolgende lettertrekkingen waren bekold. De letters Q W V H en Z kwamen om de haverklap een goede combinatie verstoren, de letter E mocht zelfs 3 opeenvolgende keren het strafbankje op. Een keer had de BAKRU een onachtzaam moment, vlak na de pauze kon bijna iedereen een scrabble inboeken. De deelnemers kregen ViSioenen over mogelijke scrabbles en plots waren daar de VISGLAZEN, een buit van 100 punten. Gekscherend werden de verkeerde betekenissen verzonnen, men dacht zelfs dat het echt van die ouderwetse brilglazen waren. Niemand gaf het een kans. ’t Is niet waar hé, sommigen hadden danig spijt dat ze het gezien hadden, maar niet durfden riskeren. Elk puntje was immrs van goudwaarde in dit spel voor de etappezege. Zelfs PFIEW werd door 8 spelers gevonden.

Jan de Kruijff won deze gekke partij voor Bert wiens repetitie voluit rendeerde. Luc was deze keer de beste Belg en eindigde knap derde. Merkwaardig: de 17e in de uitslag had slechts 99 punten achter of wat visglazen.

Zondagmorgen. Feestmorgen. Een perfecte timing van Bert ’s ouders, hun zoon verjaarde immers op de dag van de finale. De feeststemming zat er goed in. Liedjes, geschenken, knuffels en kusjes, het was Bert zeer genegen. Met KUSJES werd dan, hoe kan het ook anders, de partij begonnen. De bosgeest, die geen licht kan verdragen, was ondertussen ver weg. Er werden nu meer blanco’s getrokken met kleine letters maar met vijf extra klinkers was het niet evident om maar iets te vinden. Dat was buiten de Amsterdam Alliantie (Bert en Pra) gerekend die keurig een DIASERIE lieten bekijken. Samen STOOMDEN ze door om de tegenstanders te TACKELEN. Door de foutjes van de top drie in de tussenstand was het plots heel wat spannender geworden.

En toen achtte ik mijn moment gekomen om ook eens een solootje te wagen: WEAVEN, grappig dat net nu mijn haar gekortwiekt was. De voeten werden GEFRANST door Floris, Luc en Karin en verleidden daarmee 10 personen voor het maken van een verkeerde aanbouw. BOLLEKE, een door de Vlamingen gekend woord, werd enkel door Floris gevonden en VEKEN deed bij o.a. Jos een speciaal belletje rinkelen. De ONDERPAN werd door niemand gevonden, OPRANDEN was een slecht alternatief.

Toen kwam de sleutelbeurt: TO**TEX (N was de richtletter). BOTOXTEN en DETOXTEN werden niet gevonden door spelers uit de top of hadden een verkeerde onderpan. Spannend! De kaarten waren zo goed als geschud.

Twee heren achtten hun moment nu gekomen. Jan Tiek, die best de prijs voor de strijdlust verdiende, maakte eindelijk zijn solo met het mooie geplakte GAMBE. En Ronny Rutten, tot dan toe zeer onopvallend, bevestigde zijn prachtige etappe door als enige tussen de blokjes te laveren en de FJORDEN bloot te leggen.

Hij eindigde mooi tweede achter de ontketende Bert en voor een solied spelende Wesley.

Een weekend met twintig scrabbles, zes solo’s en twee personen die geen nulbeurt lieten noteren: Wesley en ikzelf. Voor alle statistieken verwijs ik graag naar de website van scrabbleclub Lettergreep.

Wat ik wel mag verklappen: het podium bestond uit leden van dezelfde club.

Floris won het eindklassement voor Bert en Wesley (foto). Al kroop de derde in het klassement door het klassieke ARENDSOOG van de naald, want tot en met de negende in het klassement was de afstand tot het podium bereikbaar met een geslaagde steenworp.

We kijken al uit naar volgende avonturen naast en in het RYSTERBOSK, uit goede bron vernam ik dat er zelfs eentje extra in het voorjaar zit aan te komen. Dank je Twan voor dit geslaagde weekend.

wedstrijd 1 rangschikking met beurtdetail wedstrijdoverzicht
 wedstrijd 2  rangschikking met beurtdetail wedstrijdoverzicht
 wedstrijd 3 rangschikking met beurtdetail wedstrijdoverzicht
 wedstrijd 4 rangschikking met beurtdetail wedstrijdoverzicht
einduitslag
Mirnser Klif Rijsterbosch2

© 2015