34ste IC HOMERUS GENT

BRUNO DE BOUVERE PAKT TWEE OP TWEE

ICGENT 2020 (1)

JAN CORNET 2de - DIRK VAN DEN HERREWEGEN 3de

reekswinnaars: Bruno De Bouvere (I), Marc Clauwaert (II), Dirk Van Belleghem (III), Nicole Roex (IV), Henri Lenaerts (V)
Chipka Aalst wint clubtrofee

Paul De Bosscher

Rob Rondou145 deelnemers, Hilde Goedefroot die de plaats innam van de betreurde Rob Rondou als spelleider, een leuk spel met veel vraagtekens voor de spelers met als gevolg 170 nullen.

Na een mislukte eerste trekking, boden de letters van de "hertrekking" een scrabble aan. Het kon met GEZONDS, BEZONDS en SOEZEND. Al 19 nullen voor wie ZONDERS geprobeerd had. In beurt 2 geen keuze, maar 94 pt voor BEPUNTEN. Twijfels bij veel spelers, Van Dale geeft als betekenis iemand punten geven voor een werk, of iemand polsen, uithoren. Een plakkertje van 36 pt met WAGON tussenin om naar een zet van 113 pt te gaan met MIDDELE in aanbouw met bepuntend. Velen hebben dit niet aangedurfd, te meer omdat er nog 5 andere scrabbles konden, weliswaar voor minder punten. Middelen is een beetje hetzelfde als bemiddelen, of gelijkelijk verdelen onder betrokkenen. Beurt 5 was alweer prijs met TOEVEZEN. Wel 33 nullen in die beurt. Die weten nu ook dat een zeemijl bestaat, maar geen zeevoet.

Dan stokte de "scrabblemotor " efkens, hoewel UIEN voor 75 pt wel een scrabblescore opleverde. Met HORK, ONYX en MUTAE verhoogde de score met 109 pt. Hork (mv. horken) is een benaming voor wespen, hommels en horzels ofwel een lomp, onbeleefd mens. In de beurten erna vielen toch wat nullen, omdat sommigen dachten dat ze met een werkwoord te maken hadden.

De laatste beurt voor de pauze vormde met een 4x voor 106 pt EIERSLAK een mooie afsluiter. VALSERIK en KLEIRAS konden eveneens. Ik heb voor eierslak veel soorten uitleg gekregen, maar de enige juiste is dat het gewoon een soort slak is. Beurt 10 leverde wel nog 39 nullen op.

Tijd om een eerste evaluatie te maken na het benutten van een heerlijke koek, en onderling bespreken van de al dan niet gemiste kansen in het spel. 690 pt als maximum is uiteraard een hoge score aan de pauze. Bruno De Bouvere (1), Marc Clauwaert (2) en Frans Symons (3) vormden de voorlopige top 3.

GROG en een plakkertje HARENDEN voerden ons naar de zesde scrabble van de partij. SECRETA kwam op het bord, maar er waren nog 6 andere mogelijkheden. Secreta werd gekozen boven GECASTE omdat de blanco moest gespaard worden. Secreta op zich bestaat alleen in het meervoud en geeft Van Dale als betekenis, een stil gebed in de mis voor de prefatie.

SCENE (27pt), JAMT (58 pt) brachten ons naar een zet die veel twijfels opleverde. Op de O-lijn kwam SJOFFEL, 48 pt. Maar in de volgende beurt kon SJOFFELDE voor 63 pt. Dit hebben velen niet gedurfd, zeker als je de betekenis van sjoffel kent, een "waterschoen". Maar toen Hilde in beurt 17 begon met, "Ik zal veel spelers maar gerust stellen", dan wist iedereen dat "sjoffelen" een werkwoord was. Van Dale zegt : "zich met de waterschoen over het water voortbewegen".

De Q kwam ook nog aan de beurt met QUEEN (46 pt) en het spel werd in de 19de beurt beëindigd met VIPS voor 29 puntjes, wat ons naar een totaalscore van 1131 punten bracht. De computer kon daar geen enkel punt aan toevoegen.

In groep V was Henri Lenaerts de beste op de 28ste plaats met 917 pt of 81,08 %. Zijn vrouw Nicole Roux pakte de prijs in groep IV op de 31ste plaats met 889 pt of 78,60 %. Beide spelers zijn lid van Munster Bilzen. Op de 9de plaats stond de winnaar van groep III, Dirk Van Belleghem, van Die Score Brugge, 974 pt of 86,12 %. Net ervoor, op de 8ste plaats kwam de winnaar van groep 2, Marc Clauwaert van 't Peirt Dendermonde. Hij had 991 pt of 87,62 %.

De top 3 zag er toch iets anders uit dan aan de pauze. Dirk Van Den Herreweghen van 't Peirt Dendermonde landde met 1035 pt en 91,51 % op de derde plaats. Jan Cornet van Vandalen Schoten, haalde 1052 pt of 93,02 % en werd tweede. Maar Bruno De Bouvere hield stand en won zijn tweede IC van het jaar met 1060 pt of 93,72 %.

Littera Tessenderlo met 30 plaatspunten werd derde in de clubrangschikking, 't Peirt Dendermonde, 29 plaatspunten werd tweede, en CHIPKA AALST was met Riccardo Ounane (4), Bert Leyssens (6) en Monique Antheunis (12) de beste club. Zij hadden samen 22 plaatspunten.

Een prachtige zaal met tevreden mensen daar in Gentbrugge, want iedereen heeft genoten van dit toch wel bijzonder spel.

© 2015