Langverwachte reünie van scrabbelaars op IC Mechelen

IC Mechelen 2021 (1)

Jill Suykens

Na 20 maanden en 13 dagen konden scrabbelaars uit Vlaanderen en Nederland hun hart ophalen voor een interclub. Ondanks de vele afzeggingen door corona en de opnieuw verstrengde maatregelen, mocht Heureka Mechelen 98 spelers met mondmasker verwelkomen op haar covid safe evenement.voorzitters NTSV en FBSC (2)

Blikvanger van de dag was de feestelijke taart mét logo die de club had voorzien om haar 40ste verjaardag te vieren. De heer Jean-Michel Hubert, voorzitter van de Waalse scrabblefederatie Fédération Belge de Scrabble, kwam kennis maken met het NTSV en speelde voor de eerste keer een scrabblewedstrijd in het Nederlands. Het contact tussen beide bonden verliep hartelijk en op haar beurt werd NTSV-voorzitter Chantal Naessens uitgenodigd om in 2022 bij hen een toernooi mee te spelen.

Na haar welkomstwoord bedankte Heureka-voorzitter Jan Wouters alle aanwezigen. Deze werd in naam van de club op zijn beurt gelauwerd door spelleider Jill Suykens voor zijn voorzitterschap én onafgebroken engagement gedurende 20 jaar. Achter elke man staat een sterke vrouw, en zelfs een ganse familie Wouters, en daarom verrasten de clubleden Jan en Mieke met een biermand en bloemen.

IC Mechelen 2021 (3)

Hoewel de zaalinfrastructuur in de Mechelse tuinbouwschool voor beperkingen zorgt, losten de organisatoren dit mooi op door met 2 simultane projecties te werken, eentje vooraan en eentje in het midden. Lettertrekker van dienst was Boardkeeper, en onze Waalse gast mocht op het vraagteken klikken voor de eerste beurt.

Met NAVY vaarden we vol TAO richting beurt 3. Geen WHIGS op, maar wel mondmaskers. Met CIRE konden veel spelers wel COPEn, maar “UH”, dacht Jean-Michel, wist hij veel dat deze vreemde woorden ook in het Nederlands mogen gelegd worden. In beurt 7 werd een eerste schifting gemaakt door PATS(ST)ERs Bruno De Bouvere en Luc Moelants. Met het oog op de EXPO van (tombola)prijzen die niet MOcHT ontbreken, haastten de spelers zich met de nodige ANImo naar een stukje feesttaart tijdens de pauze.

Bruno De Bouvere leidde het peloton met een kleine voorsprong, geflankeerd door vader Bertrand en Riccardo Ounane. Met Rudi Franckaert op een voorlopige 4de plaats lonkte Ypsilon Heist al naar de clubbeker. Maar de scores lagen dicht bij elkaar, er kon dus nog veel gebeuren.

De tweede helft werd aangevat met de 2de scrabble JUDODEN, de zaal miste de maximum zet DUNDOEK voor 1 extra puntje. NEK aan nek BEKLOMmen de scrabbelaars verder de partij, maar 29 onder hen werden in beurt 14 NEER(ge)VELT met verteelt. Jan Cornet en Luc Moelants zorgden voor een NADRUKJE op de maal 4, waarna de EXPO uit beurt 8 verlengd werd tot EXPOSEDE voor een mooie 63 punten. Kon de kaap van 1000 punten nog gehaald worden? Met NEZO miste de zaal een tweede keer een puntje tegen de computer (SOZEN in aanbouw met nadrukjes), maar ze SWINGden toch voor de meer dan ELFDE keer in Mechelen op hun LAQUE schoenen naar het einde. Met ZoMEND werd de partij beëindigd met een theomax van 946 punten.

IC Mechelen 2021 (28)

Bruno De Brouvere liet zich niet uit het lood slaan; op 2 beurten na, had hij de ganse partij aangevoerd en werd ook reekswinnaar I. Met een score van 926 punten mocht hij de unieke Heureka-trofee van kunstenares Brigitte Rijckaert naar (Ypsilon) Heist meenemen. Nederlandse student Wesley Eikenaar (Arendsoog Amsterdam) werd knap 2de en Dirk Van den Herrewegen (’t Peirt Dendermonde) klom na de pauze op tot de 3de plaats.

De andere reekswinnaars waren Mieke Moonen (II, 10e), Marc Voet (III, 12e), Hedwig Clymans (IV, 18e) en Louise Van ’t Hooft (V, 47e). Gerda Van Mierlo, Filip Overath en Marc Voet zorgden er met 23 plaatspunten voor dat Littera Tessenderlo de goedgevulde prijzenmand voor beste club in ontvangst mocht nemen.

Bedankt aan alle deelnemers en medewerkers, het deed ons allemaal deugd!

© 2015