IC PUTTE

DERTIGERS VOELEN ZICH THUIS IN ANTWERPEN

 winnaar Putte

Jef Wuyts

Er was een droom. Zou het niet mogelijk zijn om een perfecte nieuwe locatie te vinden in het Antwerpse voor een nieuwe interclub? Uren, dagen en maanden werden besteed aan het vinden van de perfecte locatie.

Die werd gevonden op Linkeroever.

De volgende opdracht was het vinden van medewerkers. Ik moet een van de eersten geweest zijn met een opdracht. Ik nam de uitdaging aan van verslaggever, ongeacht de functie die ik die dag zelf zou hebben.

Er werd verder gewerkt achter de schermen om alles in goede banen te leiden. De juiste cadans werd gevonden bij Alfabet Putte. Het was al een tijdje geleden dat zij nog een IC organiseerde. In de periode 1998-2004 was Gaston Serneels de drijvende kracht. Sommigen herinneren zich misschien nog de parochiezaal van Schriek.

Ter gelegenheid van 30 jaar lidmaatschap bij het NTSV nam men de draad terug op.

De weergoden hielpen ook goed mee, 105 NTSV-leden vonden de WEGEL van de parking naar de zaal, een mogelijkheid voor de 1e beurt.

Er werd echter gekozen voor WALGE, een van de eerste TOEGAVEN van de jury, meteen de eerste scrabble. Een duo verzonk meteen in gedachten naar een slaapplaats. Vanuit hun BUNKS zagen ze de UFOS overvliegen met minder puntjes. Door het open raam was er plots een ZENG. Tot WALGENS toe, vond een ander duo, en ze legden daar hun SEC. De poetsploeg kwam toe. Met 5 klinkers vond men de K als bondgenoot om met TEAKOLIE de meubeltjes op te kuisen. Met drie vonden ze een FRERE die een slaapplaats hadden gevonden in een HILD. Tussen het hooi was HILT even goed. Men PROGDE een blanco voor de 10e beurt. En ja hoor, na het tijdsein van de laatste beurt voor de pauze kon de menigte het JAWOORD niet onderdrukken.

spelers

Nostalgie? Verlangen? Er verscheen echter een WADJE in de linkerbenedenhoek.

Tussenstand: Jan De Ridder 470/470 (!), Wesley Eikenaar 457 en Bert Leyssens 456.

Buiten was het aangenaam vertoeven met een drankje en een hapje, en een mogelijk zicht op de OLV-toren.

De scrabblegoden waren, in tegenstelling tot hun collega’s van het weer, nergens te bespeuren. Enkel een I in de buurt voor de 11e beurt. CHIJL leek een aannemelijke woordkeuze.

In de verte hoorde ik iemand zeggen: “te laat gezien”. Door de herkenbare stem wist ik daardoor dat iemand zijn maximum kwijt was. HIJACK kwam op het bord. Sommige kapers schoven dichterbij in de stand.

Zij wisten ook wat ermee aan te vangen. Een S? Een T? Misschien wel allebei? Of…. ?

Beurt 12 gaf raad. Specialisten zochten met de trekking RMKESSU naar een vrije I of E voor KREUSMES of KRUISMES maar hadden daarmee misschien het ideale middel om te HIJACKE. In combinatie met KUSSE gaf dat bijna de waarde van de hoogste scrabble. Anderen die voor de S hadden gekozen voelden zich beroofd van hun virtuele punten en zagen ze wegvliegen met een IFO, een onbemand vliegend vaartuig dat noodzakelijk was in de aanbouw van het volgende woord. Velen gaven zich daardoor geen YARD meer voor hun kansen en wensten zich liever op het strand van Sint-Anneke. In beurt 15 kwam er met EONNATE weer een potentiële kans op een scrabble, maar o.a. TOENAMEN, KATOENEN, KANOETEN, TAPOENEN, NEONATEN en ONANEERT konden niet gevangen worden wegens plaatsgebrek. NATEKEN ontsnapte aan de aandacht, en het 3e duootje was een feit.

De PONY werd in het linkerbovenhoekje geplaatst, ROUX zorgde voor de overname van de macht. Er werd flink rondgezworven op het bord en met BENTEL probeerde men het spel nog te verleggen.

De twee blanco’s, eindelijk wakker geschoten, konden klinker I echter niet meer verleiden om naar het heiligdom van 50 punten en meer over te schakelen. Met ZOMERS, QAT en RIMMEND werd bevestigd wat al een tijdje een traditie aan het worden was. De laatste 9 beurten waren voorbestemd voor getallen tussen 33 en 42. De dertigers kwamen na de pauze 8 keer aan de beurt voor het maximum.

Dertiger Bert Leyssens herhaalde het huzarenstukje van Jan De Ridder na de pauze. Hij verloor geen enkel punt meer en won zijn 10e IC met een percentage van 98.46 %. Ook Wesley Eikenaar (96.36 %), Jan De Ridder (95.70 %) en Stefaan Roels (95.15 %) overschreden de indrukwekkende kaap van 95 %.

Van harte proficiat.

Door deze overwinning en het knap presteren van zijn clubgenoten Jos Leyssens (6e) en William Callewaert (15e) behaalde Chipka Aalst zijn 31e overwinning in clubverband.

Littera Tessenderlo speelde ook beresterk maar strandde in het kielzog op slechts 2 plaatspunten.

winnende club

Bart Verbeke won reeks III met een 12e plaats,

Ann Defour won reeks IV met een 14e plaats en

Ann Buelens won reeks V met een 57e plaats.

In reeks II was het bijzonder spannend. Tussen de 1e en de 8e was slechts 31 punten verschil. Ronny Rutten had net iets meer puntjes verzameld dan de anderen. Voor het eerst was de laureaat van reeks II, sinds de invoering van dit nieuwe systeem, buiten de top 20 geëindigd. Er was ook nog een primeur. Voor het eerst werd er gewonnen in een reeks zonder de extra meerwaarde van een scrabble verworven te hebben. Een bewijs dat men ook door het optimaal gebruik van de bonusblokjes hoog kan scoren. Knap werk.

Tenslotte wens ik Marjan Vinck en Godelieve Monden te feliciteren met dit geweldige initiatief en hun vastberadenheid om er iets moois en iets unieks van te maken. Dank je Alfabet Putte en alle vrijwilligers.

© 2015