TESSENDERLO 07.03.20: DE VALREEP EN ZIJN CHARMES...

JAN DE RIDDER & DANNY CRABBÉ

IC TESSENDERLO 2020 (2)

Ronny Rutten

Het coronavirus had niet kunnen verhinderen dat 139 van de 144 ingeschrevenen zich gemeld hadden aan de ontvangstbalie. Zij waren getuigen van een primeur: sinds de laatste Algemene Vergadering mag BoardKeeper op interclubs de letters trekken. Littera Tessenderlo, de bakermat van de elektronische spelleider-assistent, zou de spits afbijten.

Bert van der Loo nam de beste start. Hij alleen legde het vrouwelijke jurylid, nl. JUREE, en de werkwoorden HISSEN en FRULDE op zijn bord. In die derde beurt liepen 14 spelers met PRULDE tegen een onverwachte nulscore aan. Kleppers als Bert Leyssens, Jan Cornet, Filip Overath en Cris Clonen hadden goede redenen om te pruilen, want 43 verliespunten maakt men niet zomaar goed. In beurt 4 nam Danny Crabbé de leiding over toen hij samen met zeven anderen het prijzenswaardige ELOGES vormde. Tijd voor een eerste scrabble: KANISJE leverde 110 punten op. Ook SJANKIES (98), SNAKERIJ (71) en IJSKAREN (69) bleken oké. Een belangrijke schifting was doorgevoerd. Na de plakker NAEG, kregen 70 spelers 55 punten voor DETOX. In beurt 8 lagen met BEWEREN 83 makkelijke punten voor het oprapen. Thuisspeler Herman Theys koos echter voor BEENWEER, goed voor een solo. Toch wel knap in zo’n gezelschap! VEGERE en nadien WEM brachten de tussenstand op 514 punten na 10 beurten. Danny Crabbé (492 pt) leidde, voor Dirk Van Den Herrewegen (485 pt) en Jan De Ridder (483 pt).

Vroeg in de tweede speelhelft misten slechts 11 spelers de scrabble NAKOMEN. Dat was het begin van vijf beurten met korte woorden en scores van 29 à 39 punten. Plots was daar toch een vierde scrabble: 22 spelers legden CYCLOOP, en 14 anderen PICCOLO. Omer Van Hoecke en zijn clubgenoot Luc Steels misten beide scrabbles, en verloren daardoor hun top 10-plaats. Erger nog was het verdict voor Marc Voet: hij had CYCLOOP in het oog gekregen, maar vergiste zich van coördinaat. Een zesde plaats ontglipte hem zo! Danny Crabbé had na de pauze constant een voorsprong van 7 à 9 punten. ZODUS wijzigde niets aan die situatie. In beurt 20 sloeg Jan De Ridder nog in extremis als een inktvis tien armen om Danny’s middel. Met ZEEKAT reef hij 7 meerpunten binnen, en sleepte zo op de valreep een ex aequo uit de brand. Dirk Van Den Herrewegen legde 22 punten verderop beslag op de derde plaats. Samen met Rita Hofman (6e) en Guido Laurent (11e) bewerkstelligde Dirk dat de prijzen die bestemd waren voor de beste club, mee naar Dendermonde mochten.

IC TESSENDERLO 2020 (3)

 

Reekswinnaars van de dag

II     5. Herman Theys, Littera Tessenderlo

III    6. Rita Hofman, ’t Peirt Dendermonde

IV   14. Rita Meurrens, Coxhyde Koksijde

V    47. Antoin Meerschaert, Zeekant Oostende

IC TESSENDERLO 2020 (5)

© 2015