Ypsilon Heist domineert 38ste Paasscrabble in Tielt

BRUNO DE BOUVERE ZWAAIT DE SCEPTER

winnaar BrunoRudi Ailliet

Op de 38ste interclub van Blanco Tielt ging Ypsilon Heist met het grootste deel van de prijzentafel naar huis. Met Bruno De Bouvere als algemeen winnaar, Herman Vanackere als tweede en Rudi Franckaert als vierde scoorden de kustjongens niet alleen individueel uitzonderlijk sterk maar kon ook de clubzege hen niet ontsnappen. Bruno en Herman waren de besten in de reeksen I en II. Voeg daaraan toe dat nog drie andere Heistenaars zich in de top-20 nestelden en dat Marc Stepman als 11de triomfeerde in reeks III, dan is het duidelijk dat er op het meesterschap van Ypsilon Heist hoegenaamd geen maat stond. Proficiat!

Voor Blanco Tielt was het een bijzondere dag: voor het eerst sedert meer dan twee jaar stond het enthousiaste team klaar om een cluboverstijgende wedstrijd in goede banen te leiden. Voor de laatste activiteit moest men naar het Seniorenkampioenschap van februari 2020 terug, voor het NTSV-kampioenschap zelfs naar december 2019. Alle hens aan dek dus, maar de routine zat er duidelijk nog in. Als iemand achteraf een mailtje stuurt met als boodschap ‘Feilloos en zeer aangenaam en het ganse gaf ook een feestelijke indruk, echt leuk!’, dan kan een organisator zich alleen maar goed en tevreden voelen.

Er hadden zich 106 spelers ingeschreven voor de Paasscrabble 2022 maar in de laatste week meldden er zich 15 af, zowat de helft van hen wegens corona. Dat het virus nog altijd en overal in de buurt is, bleek zelf tijdens het spel toen Jeroen Kramer halfweg de partij de zaal verliet en een halfuurtje later berichtte dat een zelftest een positief resultaat had opgeleverd. Het blad met het eindklassement bevatte dus uiteindelijk 90 namen.

Die 90 hadden er een tof potje scrabble van gemaakt. Na het welkomstwoord van Blanco-voorzitter en spelleider Joseph Vandaele, voor de gelegenheid aan de podium- en computertafel bijgestaan door zijn koorgenoot Marc Tassaert, konden de denksporters op weg met OESJAEE, een trekking die met ASJE schamele 16 punten opleverde. Wie op meer gokte, kreeg prompt een nul; anderen gingen met een vierletterwoord hun kans op H1 of D8, wat evenzeer op rood onthaald werd. De opwarmingsoefeningen werden voortgezet met TUKKE en SUS, maar dan was het met DIMENSIE wel prijs. INHALEN en REGEN zorgden niet voor problemen maar het ESPENBLAD had enkel solist Danny Crabbé ontdekt. Dat betekende voor Herman Vanackere het eerste puntenverlies! Meteen daarop volgde de derde alles-af met INWINDEN. De drieletterwoordjes GER en OXO voerden de zaal naar de pauze met een maximumscore van 520 punten op de teller.

De spelers lieten het gebak smaken en kaartten na over vondsten en missers, klaar om de tweede helft aan te vatten. Die startte met ZWERM. Daarna kwam FACEN op het bord voor 37 punten en daar puurde de computer met NAOGE een puntje meer uit de trekking, meteen ook het enige punt dat de zaal zou laten liggen. Het bleef spannend want noch VOETASJE, noch de negenmaal TRENTELE zorgden voor een schifting vooraan. Alleen Bruno De Bouvere schoot de hoofdvogel van de 15de trekking af met 158 punten, maar elf anderen puzzelden 149 punten bijeen. Er werden in die beurt liefst 17 verschillende scrabbles uit de hoed getoverd. Tussendoor kwam EAGER op het bord en voerde ONTIJSDE, de 5de alles-af, de totaalscore almaar hoger op. Met het venijnige plakkertje COATE werd de kaap van 1.000 punten gerond. ZEEM en UP waren spek voor de bek van de massa maar door het slotwoord YUKO lieten 5 spelers uit de top-10 zich zowaar nog verrassen. De maximumscore bleek 1.126, de beste vijf haalden meer dan duizend punten of meer dan 90 procent!

In de jurykamer werd een eerste nacontrole uitgevoerd om een quasi correct eindresultaat op te stellen, zodat waardebonnen, paasmanden, paashazen, trofeeën en prijzen geschonken door Mattel en van Dale Uitgevers bij de juiste bestemmelingen terecht kwamen. De VAR zou bij de definitieve eindcontrole van de 1.800 beurtbriefjes nog 5 minieme puntenverschillen bijsturen.

Vermelden we nog dat aan het Heistse geweld tegenstand werd geboden door Wesley Eikenaar (3de, Arendsoog Amsterdam), Dirk Van den Herreweghen (5de, ’t Peirt Dendermonde), Dave De Schacht (6de, Blanco Tielt), Jan Cornet (7de, Vandalen Schoten), Stefaan Roels (8ste, Littera Tessenderlo), Brenn Quirynen (9de, Vandalen Schoten) en Jos Leyssens (10de, Chipka Aalst). Harm Logghe (36ste, Die Score Brugge) toonde zich de beste IV-speler en Ann Buelens (Quercus Ronse) mocht de paasmand en de waardebon in reeks V in ontvangst nemen.

Tielt2022 (3)

De Beker van de Stad Tielt ging vanzelfsprekend naar Ypsilon Heist (7 plaatspunten). De club hield Littera Tessenderlo (35), Vandalen Schoten (38), ’t Peirt Dendermonde (45) en Blanco Tielt (48) heel ver achter zich en mag de wisseltrofee een jaartje in zijn prijzenkast etaleren. Op 1 april 2023 wordt verwacht dat het kunstwerkje van Jean-Pierre Belaen weer op de Tieltse prijzentafel belandt.

© 2015