WESLEY EIKENAAR LAUREAAT IC TESSENDERLO 2022

IC Tessend. winnaar 2022Ronny Rutten

In 2020 werd zes dagen na de 29e editie van de interclub in Tessenderlo het land ondergedompeld in een complete lockdown. ’t Werd twee jaar geduldig deinen en pieken. Nog niet zo lang geleden kwam beterschap in zicht. Wat we hoopten werd bewaarheid: Littera mocht een maatregelen-vrije 30e organisatie neerzetten. Met volle goesting stapten 105 spelers uit 23 clubs de grote zaal van het Cultuurhuis binnen. Het geschud van handen en het gegeef van kusjes, bleef grotendeels achterwege.

Omstreeks 14u verschenen op het reuzenscherm de eerste letters. Vijf spelers stopten de jury SCUDI toe, zijnde vroegere Italiaanse zilveren munten. Zij kregen hiervoor de meeste punten. Meteen nadien trok BoardKeeper de scrabble OUDEREN. Zeven spelers puurden met SOUNDERE elf extra punten uit de letters. Leider Bert Leyssens moest in beurt 3 ondervinden dat zijn scrabble SNELBODE nog niet voldoende ingeburgerd is in de taal, terwijl de anagrammen BLOEDENS, BLOESDEN en SLOBEEND dat wél zijn. Aansluitend kon Bert met de solo OZONGAT de opgelopen schade een beetje herstellen. NA ELOXERE zette zich waarschijnlijk wat roest af op het raderwerk van de jury: iets te snel werd in beurt 6 voor BEVAT gekozen in plaats van voor het even puntenrijke BEFTE dat meer mogelijkheden inhield. Gelukkig zonder veel erg! Zes spelers brachten in beurt 10 met WEGSUF de puntenteller op 517 eenheden. Even pauzeren en een lekkere koek eten, dat vond ook leider Jan Cornet.

Tessenderlo 2022

Het tweede wedstrijdgedeelte werd op gang getrokken met de scrabble DONAATJE. Exact 20% van de spelers kende en zag dat Spaans dametje. Dat zorgde voor wat “opschudding” in de tussenstand. Toen in beurt 14 Herman Vanackere en Wesley Eikenaar vijf letters verticaal stapelden tot een kegelvormige pre-Keltische CAIRN, nam Wesley de leidersplaats over van Jan Cornet. Toen deze laatste aansluitend ook de al even verticale HOPEN niet opmerkte, verloor hij nog meer belangrijke punten. De scores van de woorden die in de laatste zes beurten op het bord kwamen, bedroegen gemiddeld niet eens 30 punten. Grote verschuivingen bleven daardoor uit. Na 21 beurten bleek de 22-jarige Nederlander Wesley Eikenaar 16 maxen en 850 punten verzameld te hebben. Na een tweede plaats op de interclub in Mechelen, behaalde hij zijn eerste toernooizege. Op bijzonder korte tijd prijkt deze Arendsoog’er bovenaan het scrabblefirmament. Knap! Dave De Schacht (828 p.) van Blanco Tielt en Dirk Van Den Herrewegen (825 p.) van ’t Peirt Dendermonde eindigden als tweede en derde. Bruno De Bouvere (819 p.) van Ypsilon Heist, vierde in de uitslag, kon samen met Herman Vanackere en Bertrand Debouvere gastheer Littera van de clubzege houden. De meest verrassende uitslag in de diverse reeksen kwam op naam van Litterane Godelieve Saenen. Deel uitmakend van reeks IV zag ze alle scrabbles, ze kreeg geen nulscore, en eindigde met 92% op de achtste plaats. Wow! Kris De Beule (III), Herman Vanackere (II) en Lutgard Torfs (V) waren de besten in hun reeks.

Individuele uitslag (top 5)                                                         

  1. Wesley Eikenaar – Arendsoog Amsterdam – 95.1%
  2. Dave De Schacht – Blanco Tielt – 92.6%
  3. Dirk Van Den Herrewegen – ’t Peirt Dendermonde – 92.3%
  4. Bruno De Bouvere – Ypsilon Heist – 91.6%
  5. Bert van der Loo – Arendsoog Amsterdam – 90.2%

Volgende reekswinnaars stonden in de spotlights:

Wesley Eikenaar (I)         1e    Arendsoog Amsterdam      850 p.

Kris De Beule (III)           8e    Fair Play Destelbergen      781 p.

Godelieve Saenen (IV)     8e    Littera Tessenderlo          781 p.

Herman Vanackere (II)   11e    Ypsilon Heist                   767 p.

Lutgard Torfs (V)          48e    Alfabet Putte                  664 p.

Clubuitslag (top 5)

  1. Ypsilon Heist – 31 p.
  2. Littera Tessenderlo – 37 p.
  3. ‘t Peirt Dendermonde – 46 p.
  4. Chipka Aalst – 50 p.
  5. Alfabet Putte – 50 p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015