INTERLAND BELGIË - NEDERLAND 2022

BELGIË WINT 23ste EDITIE

BELGIE   NEDERLAND 2022  (2)

Dave De Schacht en Yoni Cornelis

Proloog: Gezien het bijzonder binationaal karakter van deze interland en ook mijn maritale relatie, werd er aan mijn concurrerende wederhelft en mijzelf door de NTSV-voorzitster gevraagd om het verslag samen op te stellen. Dit hebben we proberen te verwezenlijken door middel van het min of meer objectief verslaggeven van elk één partij, waarvan de eerste met een Belgisch tintje ingekleurd werd.

42 Deelnemers, waarvan elk de helft voor zowel kamp Noord (NL) als kamp Zuid (BE), stonden zaterdag 25/06/2022 paraat aan het Lokaal dienstencentrum Den Abeel te Mechelen. Daar zou, onder een vlekkeloze organisatie van het NTSV-bestuur i.s.m. de scrabbleclub Heureka Mechelen, voor de 23e keer worden uitgevochten welk land na een lange onderbreking wegens covid-19 terug met de duplicate scrabble wisseltrofee naar huis mocht keren.

Een mini-ontbijt werd voor de vroege vogels gefacilieerd aan zeer economische prijzen, zodat we niet vanaf ’s ochtends zouden moeten scrabbelen op een nuchtere maag.

Zou een nieuwe format, waarbij er een opsplitsing in teams A en B op basis van de ranking in eerste partij, het decennialange onevenwicht toch ietwat kunnen ontwrichten? Enkel tijdens de tweede partij zouden beide A-teams spelen voor de knikkers, waarbij een bonus van 5 punten voor de winnaar van de B-teams toch nog voor enige spanning en nodige drama zou kunnen zorgen.

Onze NTSV-voorzitster informeerde ons echter dat zij het absoluut niet zag zitten om beide hymni zelf te brengen. Was dit te wijten aan haar nog onbekende doch onbeminde zangkwaliteiten of aan sparen van haar stem ten behoeve van het intensief gebruik ervan tijdens de spelleiding? We zullen het nooit te weten komen, maar geven haar een nieuwe kans in 2024!

Na een halve ontheiliging van de Nederlandse verticale tricolore zoals ten tijde van de Stomme van Portici, gingen we stipt om 10u30 van start met de eerste partij.

Het was niet echt HARD zoeken om het woord HOKJES te vinden in de tweede beurt, in tegenstelling tot de 4 GEUSjes (2x Jan, Guy en Wesley) de fantastische en klinkerrijke negenklapper MAUSOLEA correct op hun beurtbriefje hadden genoteerd voor maar liefst 194 punten!

Van alle GEZEEPTEN was er maar ééntje (Floris) die de x4 BEVLETTE benutte en dus de enige solo en prijsje van de partij binnenreef. Het enige tweeletterwoord van de partij MU werd er dan ook netjes naast gelegd. Wie al ooit had gehoord van het gekozene RIJKLEED of de mooie alternatieven IJSKREEM en KEERRIJM, mocht 101 punten bijschrijven. Aan de GOKRAGE ontsnapten 3 spelers, maar over het algemeen werden er eigenlijk tot nu toe zeer weinig nullen uitgedeeld door de performante jury.

BELGIE   NEDERLAND 2022  (3)

HEX zorgde voor 39 punten op twee plaatsen, maar de aanbouw ten behoeve van de volgende scrabble DOWNERS of de alternatieven WINDERS en WONDERS werd netjes opengelaten.

Het was voor de meesten BEENHARD om het woord AANNEMER te vinden voor 80 punten, want dit werd slechts door 3 spelers ingediend. Wie de DAISYs wou buitenzetten, WOND zich beter niet te veel op want met weinig ZIN werd er slechts 22 punten gesprokkeld. Voor wie goed had geteld kondigde zich in de 17e beurt reeds de 8e (!) scrabble van de partij aan: FIEPTEN. Ook hier waren meerdere mogelijkheden net zoals in de volgende beurt waar zowel voor TIFF als teff 36 punten werden toegekend.

De onopvallende plakker DONT was allesbehalve evident en werd slechts door 2 spelers gevonden. Mede door de twintigste en tevens laatste beurt, was het tijd voor de Belgische en Nederlands CLANS om een middagmaal te benutten en zich klaar te stomen voor de allesbeslissende tweede partij.

Maar eerst het verdict: winnaar van deze partij met 92,83% was de Belg Jan De Ridder met in zijn kielzog de enige Nederlander Wesley Eikenaar en vervolgens de Belgen Jan Cornet, Bert Leyssens en vader Jos als afsluiter van de top 5. Al viel de schade voor de Nederlandse delegatie nog steeds mee, aangezien de score van deze eerste partij na het deugddoend middagmaal enkel leidde tot de indeling van de beide teams A en B die naar de verwachting ook een sterke opstelling waren beschoren.

Zodoende waren we allen om 14u00 klaar voor het allesbeslissende tweede luik, waarvan de verslaggeving door een oranje gekleurde bril zal worden bekeken.

Dus na de pauze begonnen beide landen met frisse moed aan de tweede wedstrijd.

BELGIE   NEDERLAND 2022  (10)

De eerste beurt is een feit en het woord 'BEASTE' wordt op het bord gelegd. Verwarrend woord, maar dit betreft echter geen beest zoals we vrij zouden willen vertalen uit het Engels, maar wel degelijk “BE-ASTE”.

In de tweede beurt volgt de eerste scrabble van de tweede partij. 15 Spelers vonden het woord 'ROCKBAND' voor 82 punten. Tevens waren er nog 'ROCKFANS' en een 'ROCKFAN' die met deze lettercombinatie ook een scrabble vonden.

Opnieuw volgt er een scrabble. Bert Leyssens en Gerda Van Mierlo vonden het woord 'WEGSTOME' voor 73 punten. Ook met het woord 'WEES' was al een mooie score van 68 punten te halen in deze beurt. Tijdens de vierde beurt werd de eerste scrabble verder verlengd met zijn verkleinwoord. Het woord 'ROCKBANDJE' kwam op het bord. 32 Spelers vonden dit.

Bij de volgende zet werd er weer een scrabble gevonden. Deze keer kwam het woord 'KLOPTEN' op het bord. Dat deze scrabble makkelijk te vinden was, blijkt uit het feit dat 41 van de 42 spelers dit woord op hun beurtbriefje genoteerd hadden.

In beurt 6 werd het woord 'CISJE' gelegd met de letter S als verlenging voor het woord 'ROCKBANDJES'. Ongeveer 2/3 van de zaal vond deze aanbouw. De volgende beurt bestond weer uit een verlenging van een eerder gelegd woord. Met 'WEGSTOMENDEN' konden 13 spelers 66 punten bijtellen.

Beurt 8 bestond uit het woord 'YLIDE' en werd door 17 mensen gevonden. In beurt 9 werd het woord 'MEIOSE' gelegd. Het betreft hier de reductiedeling waarbij het aantal chromosomen in de cellen gehalveerd worden. Enkel Bert Leyssens en Carla Adelaar vonden dit woord en mochten 36 punten bijtellen. In de laatste beurt voor de pauze werd het woord 'LOL' gelegd voor 37 punten. Een mooie plakker waardoor de woorden 'REL', 'OIO' en 'COL' ontstonden.

Tijdens de pauze werden we allemaal getrakteerd op een lekker ijsje, waarvoor dank aan de organiserende club HEUREKA MECHELEN. Het was weer tijd voor de tweede helft en BERT LEYSSENS had nog geen enkel punt ingeleverd. In de elfde beurt werd het woord 'GUNT' aangebouwd aan 'YLIDEN'. Dit leverde 36 punten op.  

Opnieuw volgde er een scrabble. Het woord 'INZWERFT' komt op het bord voor 88 punten. Dit werd door 3 spelers gevonden en tevens vonden 9 spelers 'OMZWERFT' voor 3 punten minder.

De dertiende beurt bestond uit het woord 'VANGT' en werd door 19 spelers gevonden. Deze CHIPKA-beurt was nefast voor BERT LEYSSENS, gezien hij hierdoor jammerlijk zijn ranking van 100% moest laten varen. Niettemin was het behalen van 12 opeenvolgende tops een ware prestatie!

Het woord 'HOFSTEE' werd door 12 spelers gevonden en was goed voor 46 punten. In beurt 15 waren er twee mogelijkheden tot het maken van een scrabble. Het woord 'DANSUREN' leverde het meeste punten (78) op en kwam dan ook op het bord. Slechts 4 spelers vonden dit mooie woord. Maar ook met 'RANDUREN' kon er een mooie score van 63 punten verdiend worden.

De 'BUMA' (burgermannetje, saai burgerlijk type) leverde 66 punten op. 8 spelers wisten de 66 punten te verzilveren. Met 'ARGH' was de zeventiende beurt een feit. Met de aanbouw ontstonden tevens de woorden 'GREL' en 'HOIO'.

Een kleine 22 punten waren vervolgens te verdienen met 'DEER', een plakkertje onder 'INZWERFT'. Om vervolgens door te gaan met plakken en het woord 'ESPEN' te leggen onder 'DEER'. De laatste beurt was een feit en het woord 'ZEVERE' leverde een mooie 33 punten op. 15 spelers wisten dit woord te vinden.

Dan werd het tijd voor de uitslag. De individuele winnaar van de tweede wedstijd werd DAVE DE SCHACHT met 95,23 %. De resultaten van de B-ploeg waren ook van belang, gezien hierbij dus nog 5 plaatspunten (niet in de SWL!) te verdienen vielen. De Belgische B-groep had 107 plaatspunten en de Nederlandse B-ploeg had er 113. Hier ging de winst dus naar België.

Sowieso hadden de 5 plaatspunten geen verschil gemaakt, gezien de A-ploeg van België 24 plaastpunten wist te behalen, dewelke nog verminderd werd naar 19 door de bonuspunten. Opnieuw werd het Bertrand De Bouvere die voor België de trofee mee naar huis mocht nemen. Ik ben op beide landen trots voor hun inzet! Het was een zéér leuke dag en een prima en vlekkeloze organisatie.

Nogmaals dank aan HEUREKA MECHELEN en natuurlijk het NTSV-bestuur en hup hup Nederland voor 2023!

© 2015