ROLAND VAN DER JEUGT WINT SENIORENKAMPIOENSCHAP 2020

SENIOREN 2020 (2)

 Verslaggever: Rudi Ailliet

Voor de 24ste keer werd in Tielt een Seniorenkampioenschap georganiseerd, het 15de onder NTSV-vlag. Er schreven zich 73 senioren in en 68 meldden zich present in de kleine zaal van de Tieltse Europahal. Zij vertegenwoordigden 23 NTSV-clubs en de vijf nieuwe NTSV-reeksen bleken bijzonder evenwichtig vertegenwoordigd. Uiteindelijk toonde Roland Van der Jeught (’t Peirt Dendermonde) zich de beste van het lot met één puntje meer op de teller dan Wytze Groen (Lettergreep Amersfoort) en 7 punten meer dan Paul De Bosscher (Quercus Ronse). Titelverdediger Frans Symons (Littera Tessenderlo) moest vrede nemen met de 5de plaats, net achter Monique Antheunis (Chipka Aalst).

De denksporters wachtten geduldig op de komst van de afvaardiging uit Veldhoven die door een file opgehouden werd. Na het welkomwoord stuurde spelleider Joseph Vandaele de scrabbelaars op pad met JLIEU*S, wat meteen een scrabble opleverde. Uit de 7 gelegde woorden werd gekozen voor UILTJES. Met CREP (en RUILTJES), TAGT en ZEEL (dat toch mooie 48 punten opleverde en een negenmaal opende) ging het gezelschap op weg naar de tweede alles-af. DRESSEND paste perfect op de S van UILTJES. Met NEB, DIEPJE en AFDOK werd telkens meer dan 40 punten gescoord, NO leverde slechts 25 op. In een van die beurten werd PADIETJES afgekeurd en dat leverde een pak nullen op. De woordpuzzelaar hielden de RUILTJES in de gaten, eentje waagde zich ten onrechte aan OERUILTJES en niemand durfde het puntenrijke INRUILTJES neerleggen. Net voor de pauze kwam de derde scrabble eraan: INKADERE bracht 74 punten op en zwengelde de maximumscore tot 499 aan.

Halfweg voerde Bertrand De Bouvere (Ypsilon Heist, leider I) het veld aan met 476 punten of 95,39 %. Wytze Groen (473 en leider II), Monique Antheunis (470 en leider III), Paul De Bosscher (468) en Ingrid Beirens (Ypsilon Heist, 464) zaten hem echter dicht op de hielen. Mooi om zien was dat vijf categorieën in de top-10 vertegenwoordigd waren want ook Cécile Verstraete (Ypsilon Jette, 453 en leider V) en Camille Vetsuipers (Negenhof Sint-Pieters-Leeuw, 446 en leider IV) meldden zich vooraan als 8ste en 10de.

Na het lekkere gebak werd de tweede partijhelft op gang geschoten met een zet van 64 punten, niet met een scrabble maar met het vijfletterwoord MUFST. Het zou tot diep in het spel de boodschap zijn om goed het bord af te speuren naar hoge scores met weinig afgelegde letters: KUNNE (37), MIEGT (44), LEX (43) en COSYS (50) waren typische voorbeelden. En kijk, nadat eerder STRUILTJES onbenut bleef, was het met OORUILTJES wel raak: 63 punten. De laatste zes zetten werden volgens het al aangehaalde stramien van aanbouwen voor veel punten afgewerkt: VREE (39), WAZEND en RAID (42), BEHOU (30), ZEEG (31) en ten slotte ZWANK (33). Niet iedereen ging mee in deze gezapige flow. Zo waagden zich in beurt 12 een tiental spelers aan NABEUKEN maar dat brak hen zuur op.

SENIOREN 2020 (3) SENIOREN 2020 (4) SENIOREN 2020 (5) SENIOREN 2020 (6)

Roland Van der Jeught stond halfweg op de 12de plaats en werkte zijn inhaalrace met succes af. Hij behaalde in de tweede helft 96,33 % (499 op 519) en totaliseerde aan de finish 941 punten op 1017 of 92,53 %. De algemeen winnaar werd meteen ook winnaar in categorie II. Wytze Groen bleef tweede op één puntje van de laureaat. Paul De Bosscher klom met zijn 934 punten naar de 3de plaats algemeen en zegevierde in categorie III met drie punten voorsprong op Monique Antheunis. Frans Symons werd met 921 5de maar toonde zich toch de beste in categorie I. Willy Van Laethem (’t Peirt Dendermonde) sprong met 913 punten van de 28ste plaats halfweg naar de 6de plaats in de eindafrekening en hield zijn clubgenoot Guido Laurent vier puntjes achter zich. Bertrand De Bouvere zakte naar de 8ste plaats en kon nog net Nadine De Smet (Fair Play Destelbergen) – die van 22 naar 9 klauterde – achter zich houden. De top-10 werd rond gemaakt door Camille Vetsuipers die fiere leider in categorie IV bleef. Ouderdomsdeken Cécile Verstraete wist niet wat haar na de pauze overkwam en moest zich met een 46ste plaats tevreden stellen. In Tessenderlo of op de Tieltse Paasscrabble neemt zij beslist revanche! De overwinning in categorie V was voor Agnes Lauwens (’t Peirt Dendermonde) die in de eindspurt ook Jeannine Leuckx, Mirèse De Grauwe, Jeanne Budin en Greta Markey voorbijstak.

© 2015