CHIPKA’S 2de  TIENKAMP

Jos Leyssens

 

Acht jaar heeft men er moeten op wachten, maar op zaterdagochtend 15 juli was het eindelijk weer zover. 25 tienkampers (7 meer dan bij de eerste editie) en 2 vijfkampers trappelden van ongeduld om er aan te beginnen.

Als opwarming kregen de spelers in de eerste ronde een traditioneel spelletje voorgeschoteld. De partij begon lekker met een Italiaans getint scrabblewoord CALZONE terwijl in de keuken onze keukenprinsesjes al begonnen waren aan het bereiden van de spaghettisaus voor zondag. Er werden nog 5 scrabbles gevonden. De scrabble in beurt 7 was een typisch voorbeeld voor de scrabblediscipline ‘dubbele kans’. Pech voor Jan Cornet die dacht te scoren met een FOTOFILM terwijl slechts 4 spelers de juiste FILMFOTO zagen.  En in beurt 9 vonden maar liefst 21 spelers de eerste negenklapper van de tienkamp: INSCHEEN. Uiteindelijk won Jan de Ridder deze discipline met een score van 1131 op 1208 voor de onfortuinlijke Jan Cornet en Luc Steels. William, Dirk en Roland wisten ook nog meer dan 1000 punten te scoren.

Ondanks een lichte vertraging op het strakke tijdschema konden de meerkampers al om 13 uur weer aan de slag, na een lekker Belgisch friet-stoofvlees-maaltijd. Tijd voor een leuk blancospel waarbij men in elke zet 2 woorden mocht indienen. Taaljury Jan Van Herpe en Karine Jansegers hadden dubbel zoveel werk om alles te verbeteren, maar na 17 beurten en 10 scrabbles , waaronder de tweede negenklapper TOELANGT, mocht Jan voor de tweede keer juichen met een knappe 1184 op 1284. Bert en Dirk mochten mee op het podium en Jos niet ondanks zijn score van meer dan 1100 punten. Jan Cornet, Annemie, Luc Steels en Riccardo waren ook nog goed voor een duizender. De eerste solo van de tienkamp was voor Bert met GELEEF in beurt 14. 

Na een korte plaspauze moest er een sprintnummer afgewerkt worden, namelijk het turbospel (slechts 1’00” denktijd). Na 19 beurten, 7 gelegde scrabbles en de gemiste scrabble RUWKOPER  won Jan afgetekend met 170 punten voorsprong en als enige met een score boven de 1000 punten: 1020 op 1077. Dirk en Bert mochten mee op het schavotje.

Even werd er gepauzeerd voor een versnapering om daarna de 4de discipline af te werken terwijl in de keuken de bestelde broodjes werden klaargemaakt. In elke beurt van deze discipline werd telkens de meest voorradige klinker en medeklinker genomen en werden vijf willekeurige blokjes getrokken. Het werd alweer een zeer mooi spel, gekruid met 9 scrabbles. Dank zij de 3 solisten Bert (ENCEINTE), Jan De Ridder (ATOLLEN) en Dirk (BOMBE)  werd er zelfs geen enkele zet gemist! Dirk won  met een hoge score van 1146 op 1193 en wist Jos, de lettertrekker van dienst, twee puntjes achter hem te houden. Jan Cornet eindigde op derde plaats met 1060 en ook Rita Van de Ven scoorde een duizender met 1032 punten!

Na het verorberen van de belegde broodjes werd de laatste opdracht van dag 1 afgewerkt in 17 beurten, een blancospel.

De vermoeidheid begon parten te spelen. 5 topzetten werden niet gevonden, waaronder een scrabble van 9 letters (MODERNERS)! Dankzij de 7 gelegde scrabbles en de solo’s van Riccardo (STOEIER) en Lars (FAXERTJE) bedroeg het maximum van de zaal 1039 punten. Winnaar werd Dirk met 995 punten, voor Luc Steels 976 punten en Riccardo met 938 punten. Dag 1 zat er op.

Zondagmorgen waren de tienkampers weer present alsook 1 vijfkampster. Terwijl Chipka-koks aan de slag gingen met de bereiding van de spaghetti  werd discipline nummer 6 aangevat, de scheidingsscrabble. In elke beurt werden afwisselend 3 en 2 klinkers getrokken. 6 scrabbles kwamen terecht op het bord, eentje niet (in beurt 3: ASBANDEN). Jan De Ridder soleerde in die gemiste scrabblebeurt met FANBASE. Marianne was de enige FOTSJE en Jan Cornet soleerde in de laatste beurt met DIERNAAM. Duplomaat verlengde in beurt 11 GESEL met RIEM en in beurt 18 leerde hij ons het woord NANGKA. Jan De Ridder won voor de vierde keer de partij, deze keer met 970 op 1018. De nummers 2 en 3 in de uitslag waren Bert en Dirk.

Tijd voor de middagpauze. Onze restaurantmedewerkers slaagden er alweer in om in 10 minuutjes 36 spaghetti’s op te dienen zodat de spelers na de 45 minuten-break met een volle maag weer aan de slag konden gaan voor het 7de spel, een klassieke duplicate scrabble waarbij men in de 19 gespeelde beurten telkens twee woorden mocht indienen. Van de 7 scrabbles kon er eentje beter volgens duplomaat die vond dat DANSTRIO of ORDINAAT beter scoorde dan INTRADEN. En COPEN was ook minder waard dan NORDIC volgens Duplomaat. Jan Cornet soleerde met een WEISTIER in de tweede beurt en Annemie, die het woord dat ze legde niet aan had, de zaal deed blozen met haar ENKELROK. Jan De Ridder won zijn vijfde discipline met 988 op 1049, na een fotofinish met drie. Bert sneuvelde op 1 puntje en Jan Cornet op drie puntjes.

Was Jan op weg naar acht overwinningen op 10? Na een korte plaspauze was het weer tijd voor de tweede sprintnummer van de tienkamp, de turbo blancoscrabblespelletje afgewerkt in 17 beurten. 8 scrabbles werden gevonden, maar de negende scrabble (negenletterwoord in de voorlaatste beurt) niet: DECORSTUK! En in beurt 2 bracht het niet gevonden vierletterwoord OBEX meer op dan het gevonden zesletterwoord FIXEND. In beurt 7 soleerde Jan De Ridder met HOEKBAL en in beurt 10 verraste LARS de zaal met TYPERS. Een score van 1141 was de top voor de zaal maar niemand scoorde duizend punten of meer. Winnaar werd nog Jan De Ridder met 978 punten voor Bert met 957 punten en Jos met 900 punten.

Na de versnaperingpauze werd de voorlaatste discipline gespeeld, waarbij in elke beurt de niet gelegde blokjes niet terug in de letterzak terecht kwamen zolang er nog voldoende blokjes in de letterzak zaten. De zaal sprokkelde 1036 punten bijeen, miste in beurt 3 voor de derde keer de negenletterscrabble VETEBRIEF . De derde negenklapper kwam op het bord met OPENGAAT. Jan De Ridder wist in beurt 17 te soleren met EZELSKAR. Met slechts 17 verliespunten in de 19 speelbeurten en als enige boven de kaap van 1000 punten was hij voor de zevende keer winnaar, en mochten Jan Cornet en Riccardo Ounane mee op het podium.

Zou hij er ook in slagen om alle partijen van de tweede dag te winnen was wel een onderwerp tijdens de avondlunch, een kaasschotel bestaande uit 13 verschillende kaassoorten. Het slotspel, de ‘zonder commentaarscrabble’ werd zeer vlotjes afgewerkt. Wat wil je: er werden geen nulbeurten afgeroepen, dus had men ook geen tijd om commentaar te geven. Dat was allemaal voorzien voor na de partij die eindigde na 21 beurten met voor de tiende keer een zaalmaximum van meer dan 1000 punten, zijnde 1068. 5 scrabbles waaronder de vierde negenklapper (VERPANDE) van de tienkamp.  Achteraf deelde Chipka-Jan mee dat Duplomaat in drie beurten slimmer was. De scrabble KUSTZOOM bracht 14 punten meer op dan de ZEESTORM in beurt 14, een GASLAMP bracht zes punten meer op dan het mooi gevonden COSPLAY in beurt 18 en met een NEKWOND in beurt 19 kon je 5 puntjes meer verdienen dan met ONTKEND. Bert die de eerste solo van de tienkamp vond, was ook goed in beurt 16 met GECUT voor de laatste solo van de tienkamp. De proclamatie van de 45 nulbeurten begon typisch op zijn Chipka’s met het melden van de DERTIEN nullen in beurt 1.

En de winnaar van het laatste spel was Dirk Van Den Herrewegen met 1043, voor Jan De Ridder met 1009 en Bert  met 971 punten.

Dat er straf werd getrokken (?) en gespeeld bewijzen toch wel deze cijfers. Het gemiddeld theoretisch maximum over de 10 scrabbledisciplines bedroeg jawel 1111 punten. In alle disciplines bedroeg het zaalmaximum meer dan 1000 punten en werden er in totaal 73 scrabbles getrokken, waarvan 4 negenklappers. Er werden vele juweeltjes gescrabbeld ondanks de 22 gemiste topzetten.

De top-vijf van de tienkamp waren Jan De Ridder, Dirk Van Den Herrewegen, Jan Cornet, Bert Leyssens en Jos Leyssens. Proficiat heren! Eerste dame werd Annemie De Waele op plaats 6.

Tenslotte nog een woordje van dank aan Patrick omdat we dit evenement in zijn school mochten laten doorgaan en een hele dikke dikke proficiat voor de helpers Yolande, Karineken, Mady, Piet, Arthur, Herald, voor het huzarenstukje dat zij presteerden om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven. 

Moeten jullie weer acht jaar wachten voor de derde editie?

Als het van ons afhangt: NEE.

Wij hopen om de derde editie te laten doorgaan in 2025, ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan!

pdf-versie

foto's

WEDSTRIJDEN

wedstrijd 1 wedstrijd 2 wedstrijd 3 wedstrijd 4 wedstrijd 5
wedstrijd 6 wedstrijd 7 wedstrijd 8 wedstrijd 9 wedstrijd 10
verslag tabellen