BERT LEYSSENS WINT 36ste IC GENT 2024

Hilde Goedefroot & Linda De Groote

Homerus Gent kreeg dit jaar de eer om het nieuwe interclubseizoen af te trappen. Met 121 deelnemers vanuit 24 scrabbleclubs kwamen ze afgezakt naar de Vierde Zaal in Gentbrugge.

Hilde liet de boardkeeper het werk doen en de eerste beurt bracht een kleine 24 punten op met de woorden ‘bye’ (en we waren nog maar juist begonnen) of ‘BOY’, waar de jury dan ook voor koos!

Beurt 4 bracht de tot nu toe hoogste score van 46 punten, als je koos voor te gaan aanvoeren met ‘hetman’ maar je kon dan ook partij kiezen met ‘ANTHEM’.

Beurt 6 gaf dan een mooie plakker van 46 punten over de ganse lengte van het woord met ‘WOUWEN’. In de zaal werd gezucht en geblazen. Het leek geen gemakkelijke partij te zijn.

Het spel brak echter goed los in de achtste beurt met de eerste scrabble van de dag, een vrome jood genaamd ‘CHASSIED’. In beurt 10 hadden velen zin in een frisse “PINT” maar kregen in de pauze een lekker stukje taart te verorberen. Daarmee waren de batterijen weer opgeladen! Een groot applaus klonk door de zaal toen bleek dat Jan De Ridder bij de pauze aan de leiding stond met het maximum van de punten, 404 dus. Hij werd op de voet gevolgd door Bruno De Bouvere met een luttele 8 puntjes minder. Bert Leyssens volgde dan op 16 punten.

In beurt 12 werd er ferm gegokt met “meukere”. Maar dat bleek een verkeerde keuze te zijn want er volgden 12 nullen waaronder eentje voor Jan De Ridder. Met de letters “spideon” werd de tweede scrabble een feit. We gingen de dichtkunsttoer op met “SPONDEI”. Slechts 4 spelers van de eerste 10 vonden dit woord. In beurt 15 kwam de derde scrabble tot stand. De meesten wilden de zee ‘BEVAREN’, anderen zagen een mooie “verbena” maar degenen die meer dan één verbena zagen, kregen ‘ijzerhard’ een nul aangesmeerd. In beurt 18 vielen de meeste nullen, namelijk 26, vooral voor de deelnemers die ‘ begrondt’ vonden. Ze hadden echter beter een tuinpad ‘BEGRINDT’ voor 86 punten! ‘Tergends’ en ‘getrensd’ brachten ook 76 punten op in die beurt.

In beurt 19 kregen we dan de enige solo van de wedstrijd. Bert Van Der Loo, die zich verkneep om niet in vreugde uit te barsten, kreeg een zakje gêntsche neuzekes voor het woord “VERKNIJP” met een mooie 44 punten.

Met heel veel ‘ZEER’ en 44 punten sloten we de partij na 20 beurten af met vier scrabbles, één solo en een maximumscore van 947 punten.  Bert Leyssens bleek de fiere winnaar met 96,62%. Bruno De Bouvere met 10 punten minder eindigde als tweede. Wesley Eikenaar werd derde met nog eens 10 punten minder. Heureka Mechelen won de versnaperingsmand tot hun eigen verbazing. Er was maar één luttel puntje verschil met de tweede Ypsilon Heist. van der Vekens Lars, Van Herpe Jan, Vanderleyden Lieve en De Grauwe Mirèse wonnen respectievelijk in de 2de, 3de,4de en de 5de reeks.

Proficiat aan allen !!!