wist je dat


CARBONERAS 2022

Dinsdag 27 september

Na een korte nachtrust, want de avond ervoor nog een clubavond van Arendsoog, naar Rotterdam, alwaar Renée ons een lift gaf naar de luchthaven Rotterdam/Den Haag. Eerst in de lange rij ...

lees verder


Simmekesdag 28.05.22

Drie jaar na de laatste editie konden Frans Symons en Rita Schouteden eindelijk de 15e editie organiseren. Op het programma stonden twee scrabblepartijen, een wandeling mét drankjes, een middagsoepje met brood en ’s avonds een driegangenmenu.

lees verder


Scrabbleweekend 2022 hotel Floreal Blankenberge

top 3

We gaan, we gaan niet, jaja we gaan…. nee we gaan toch niet…… joepie! we gaan!!….. Ja, dat was de situatie voor de 44 scrabbelaars en hun partners die er naaruitkeken om aan het scrabbleweekend in Blankenberge deel te nemen. Het zag er eerst somber uit, zo somber dat Bertrand de Bouvere, de organisator van dit super-weekend, al een latere datum had voorzien in geval van…. Maar ziedaar, de barometer kleurde ineens altijd maar helderder en na vier opschortingen kon het weekend dan uiteindelijk van start gaan.

lees verder


ZOEKTOCHTEN CHIPKA AALST 2021

fotozoektocht Aalst (1) zoektocht Aalst 2021 (2)

Het was weeral een tijdje geleden, een zoektocht met een zware link naar ons geliefde gezelschapsspel.

Jos Leyssens broedde al een heel tijdje op het plan om de stad Aalst en/of de scrabbleclub Chipka in de spotlights te zetten. Meer zelfs, begin 2020 was de zoektocht al panklaar. Maar…. een oosters virusje kneep de toegang naar alles wat kon georganiseerd worden met een langzame maar zekere doeltreffendheid dicht.

lees verder


VACCINSCRABBLE MECHELEN 28.08.21

DSC 0032

Sinds de coronacrisis half maart 2020 uitbrak, stonden (en staan) de evenementen naast het clubgebeuren in het scrabblemilieu op een laag pitje. Buiten de mondmasker-scrabble die Heureka Mechelen in juli 2020 organiseerde en de wandelzoektochten van Chipka Aalst deze lente/zomer, viel er weinig te beleven. Velen keken dan ook uit naar de vaccin-scrabble van Heureka op zaterdag 28 augustus.

verslag met mogelijkheid wedstrijden na te spelen en uitslagen


De Griekse y

Tijdens het 13de online BeNeDictee werd het boek 'de Griekse ij' van Bob van Dijk ten doop gehouden. Je kan dit misdaadkortverhaal (dat een plek naast de Dikke Van Dale verdient op de boekenplank van elke dicteeliefhebber, hoewel het met zijn ruim 108 pagina's wel wat dunner is) bestellen via onderstaande gegevens.

Voor een sneakpreview surf naar https://indd.adobe.com/view/dd6e3efd-0677-41e0-8bd1-67a11eead141

Bestellen in België

Stuur een e-mail met naam en postadres naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maak €12 over op rekeningnummer BE 27 3770 0604 6773 t.n.v. Frank Denys te Lembeek o.v.v. ‘Griekse Y’. Na ontvangst betaling volgt toezending van het boekje.

Bestellen in Nederland

Stuur een e-mail met naam en postadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maak €12 over op rekeningnummer NL27 ABNA 0555 4366 24 t.n.v. B.A. van Dijk te Almere o.v.v. ‘Griekse Y’. Na ontvangst betaling volgt toezending van het boekje.


WOBLET: EEN CREATIEF LETTERSPEL

woblet2

Woblet is een klein afgelegen dorp.

De inwoners, de wobles, zijn een bijzonder creatief poezenras.

In Woblet vorm je woorden met de grote letters op de blokjes.

De kleine letter toont telkens welke grote letter je achteraan vindt.           letter Woblet    Je mag van elk blokje vrij kiezen welke kant je gebruikt.

Nieuwsgierig? Surf dan naar www.woblet.eu.

CORONA-ENQUÊTE

De enquête werd opgesteld door de RVB en Jill Suykens.

Er werd gepolst naar de scrabble-activiteiten en interesses van de leden, opgedeeld in 3 perioden: pre corona (vóór 13/3), tijdens corona (13/3 tot nader bericht) en post corona (wanneer zo goed als alle veiligheidsmaatregelen worden geschrapt). Via de link hieronder kan u het resultaat bekijken.

analyse (Jill Suykens)


SKYPE-SCRABBLE

Bert Leyssens en Jill Suykens werkten een handleiding uit om te scrabbelen in groep via Skype zodat iedereen toch kan genieten van het sociale contact dat zo belangrijk is.

handleiding          scoreblad (optioneel)


WEDSTRIJD HOOGSTE SCORE

Een NTSV-lid organiseerde tijdens de corona-lockdown 2020 een wedstrijd hoogste score te behalen in een scrabblewedstrijd. Deelnemen kon tot en met 15 mei 2020.

6 NTSV-leden gingen de uitdaging aan.

Floris

Winnaar werd Floris van Ouwerkerk. Hij totaliseerde 4511 punten na 22 beurten!!!

Stefaan Roels eindigde 2de met 4125 punten, Theo Vierendeels werd 3de met 3032 punten en Antoin Meershaert 4de met 2594 punten.

De overige 2 deelnemers gaven geen toestemming om hun naam te publiceren.

wedstrijdblad winnaar


14de FRUNSTERDAG 2020

Winnaar Frunsterdag 2020 (2)winnaar Frunsterdag 2020

33 scrabbelaars boden zich aan om op deze hoogdag van de Munsterse club hun beste beentje voor te zetten.

Na koffie en gebak leerde Freddy Van Looy ons dat er liefst 57 exotische muziekinstrumenten in Van Dale terug te vinden zijn. Een GUIRO, een DOBRO of een TABLA hebben voor ons geen geheimen meer.     lees verder >


MARCEL OOSTENBRINK PROLONGEERT NA 10 JAAR TITEL OPEN N.K WEDSTRIJDSCRABBLE!

Open NK Wedstrijdscrabble 2019 (4)

Op zaterdag 30 november jongstleden stond na 10 jaar weer eens het open N.K wedstrijdscrabble op het programma in buurtcentrum het Klokhuis in Amersfoort.

Destijds werd dit evenement jarenlang door Herman van Westerloo georganiseerd en dit keer waren het Jan Tiek en Koen van Lankveld die gezamenlijk het toernooi nieuw leven inbliezen.    

lees verder >                       


SOLO'S, SOLOSCRABBLES, SCRABBLES, WINNAARS, WINNAARS CLUBTROFEE INTERCLUBS

interclubs tussen augustus 1995 (samensmelting NTSV en VSF) en eind 2019

Er zijn NTSV-leden die zich niet alleen bezighouden met de letterblokjes op een interclub of wedstrijd, maar ook graag statistiekjes bijhouden van allerlei bijzonderheden rondom het scrabblespel. Marc Seghers uit Dendermonde behoort tot dat selecte clubje. Op de IC Koksijde-Oostende 2010 in Oostduinkerke soleerde hij voor de eerste maal in zijn scrabblecarrière op een interclub met een solo. Prompt mailde hij 's avonds naar de webmaster een overzichtje met alle solo's die er gelegd werden op een interclub sinds de samensmelting van het NTSV met het VSF in 1995. Enkele dagen later mailde hij nog 2 lijstjes: eentje met de soloscrabbles en eentje met de scrabbles. In 2012 kwam daar nog een lijstje bij met winnaars van interclubs, in 2013 eentje met winnende clubs op interclubs en in 2015 een overzicht van alle interclubs, een overzicht van interclubs per seizoen en een overzicht van interclubs per organisiserende club. Jaarlijks worden deze lijstjes geüpdatet na afloop van de laatste interclub van het NTSV-seizoen.   

bekijk hier de verschillende lijstjes

ENQUÊTE DE WOORDENAAR

enqûete wist je datanalyse enquëte


2e NTSV-SCRABBLEWEEKEND WOLFHEZE 2019

20190915 132916

Een half jaar geleden trokken twee NTSV-bestuursleden naar Wolfheze, gelegen aan de rand van het Veluwe-gebied. Naast valiezen droegen ze ook een prospectie-opdracht met zich mee, kaderend  in voorlopig vage plannen om een weekend te organiseren voor de NTSV-leden. Wat internet deed vermoeden, werd ter plekke waar bevonden: hotel Buunderkamp was de geschikte locatie voor een kwaliteitsvol weekend waarin plaats was voor scrabble, lekker eten, zwemmen, sauna, wandelen, fietsen, en een bezoekje aan Arnhem.   >>>  (verslag met links naar foto's, uitslagen, uitleg woorden)

Hotel Buunderkamp schonk naast een notieblokje en balpen voor de deelnemers een wijnpakket voor de tombola. Het wijnpakket werd ons overhandigd door Mevrouw van den Berg. Zij was de contactpersoon voor het NTSV voor het scrabbleweekend.

20190913 132418


HULDIGING JAN DE RIDDER - NTSV-IC BILZEN 2019

20190420 134936

PROFICIAT JAN!

Op 1 september 1994 verwelkomde het NTSV een nieuwe club voor de periode 1994-1995: Heureka Mechelen. Een van de Mechelse leden die zich toen aansloot was ene Jan De Ridder. Wist men toen veel dat deze speler zou uitgroeien toe een topspeler. We maken nu een sprongetje naar 23 februari 2019 te Tessenderlo: Jan de Rdder schreef deze interclub op zijn naam en rondde zo een tot de verbeelding sprekende boei. Het was immers zijn 150ste OVERWINNING op 235 deelnames aan een interclub sinds zijn 1ste overwinning op 5 augustus 1995. Maar liefst 63,8 % van de interclubs waarop hij aanwezig was won hij, net geen 2 op 3!!! Daarnaast behaalde hij 26 tweede plaatsen en 19 derde plaatsen. Een resultaat om U tegen te zeggen. 

 DSC0006  DSC0007

Deze van nature steengoede speler kreeg uit handen van de NTSV-voorzitter een trofee vervaardigd uit Zimbabwaanse natuursteen. De kunstenaar liet zich duidelijk inspireren door De Denker van Robin. Op naar de 200 Jan! Want de IC Tielt schreef hij ondertussen ook op zijn naam.


Reportage: Scrabble als topsport

Een spelletje? Scrabble is topsport, zo blijkt uit een middag steentjes leggen in Mechelen

bron: de Volkskrant, 24.11.18, reporter: Thomas van den Bergh

Volkskrant

In de pauze wordt nog druk gedelibereerd. foto: Sas Schilten

De regels van het spel zijn simpel: het woord moet in de Van Dale staan en België wint.

Een beetje wordfeuder kent z’n QAT, NEY en SAZ. Een gemiddelde scrabbelaar deinst niet terug voor een QUANT, YEN of incidentele PAX. Maar wie probleemloos QUENAST, MAAMPJE of KSITJES legt, behoort tot een select groepje topspelers.

lees verder >

pdf


SCRABBLECLUB HEUREKA ORGANISEERT NATIONAAL TORNOOI (bron: Gazet Van Antwerpen)

125 mannen en vrouwen namen zaterdag deel aan de nationale wedstrijd van de Mechelse scrabbleclub Heureka.  lees verder >


UITSLAG WEDSTRIJD 09 TE SINT-NIKLAAS OP 16/12/16

Dertig jaar scrabble, en nog nergens meegemaakt of van gehoord. Wel al vier partijen begonnen met een ALGEMENE NUL. Maar nu deed de ALGEMENE NUL zich voor middenin het spel. Nadat Jan Cornet in de 13de beurt soleerde met de soloscrabble GEEMBOST, zagen ALLE DEELNEMERS zich genoodzaakt om in de 14de beurt aan te bouwen met GEEMBOSTE. Dat kleurt rood in Duplomaat. En laat Henk Jongepier nu zeggen dat het mogelijkst toe te voegen is aan de SWL-update 2018!

Die algemene nul zorgt voor een bijkomend RECORD. Nadat het aantal nullen per speler pas op 21/10/2016 met 2,92 een nieuw record werd, is het in deze wedstrijd verpulverd. Het komt nu op 3,31 te staan.

Jan boekt nipt zijn 94ste overwinning met slechts 3p voorsprong op de driemaal solerende Dirk.

Duplomaat kon de zaal 5 maal verschalken verspreid over 4 beurten, waaronder een extra scrabble. Voor de 14de beurt werd enkel de hoogste zet weerhouden.

Marc Seghers en Marianne Van Den Nest

uitslag     vervolg


HOOGSTE OPENINGSZET

Onze voorzitter Marc Stepman reageerde op een artikel i.v.m. de hoogste scrabblescore in het tijdschrift Onze Taal. Benieuwd? Surf dan naar

https://onzetaal.nl/dossiers/dossiers/taalrecords/de-hoogste-scrabblescore


MINSTËRSE DIKSJËNAER

diksjënaer Bilzen

Op vrijdag 6 november 2015 werd het 'Minstërse Diksjënaer' voorgesteld in Munsterbilzen. De auteur is de Munsterse voorzitter Frany Gregoor. In het boek staan 3700 woorden van het Munsters naar het AN en 2200 woorden van het AN naar het Munsters. Voor meer info contacteer Frany, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Taalnieuws

Dialectloket.be is een nieuwe Vlaamse website waar je o.a. heel veel dialecten kan beluisteren.


scrabble in de kijker


verbodsteken

Bizarre dingen verboden in de wereld: scrabble in Roemenië eind jaren 1980!

http://www.linternaute.com/voyage/magazine/ces-choses-etranges-interdites-dans-le-monde/le-scrabble-en-roumanie.shtml


150 jaar Van Dale

Voor deze gelegenheid werd op 28 augustus 2014 de 18e-eeuwse Koninklijke Haagse Schouwburg omgedoopt tot "Hotel Van Dale, het hotel waar woorden wonen".

lees meer>>


OVERZICHT HOOGSTE EINDSCORES 148 IC'S (08/2002 - 11/2013)

3 NTSV-leden, Filip Overath, Marc Stepman en Ronny Rutten, doken eind 2009 in hun archieven om na te gaan of de eindscore van de NTSV-IC 2009 de hoogste was. Hun bevindingen werden toen in een tabel gegoten. Deze werden nu geüpdatet naar eind 2013.

Hoogste eindscore 148 interclubs
1 IC MECHELEN 2004 1316 ptn.
2 IC ROTSELAAR 2013 1234 ptn.
3 IC GENT 2007
1223 ptn.
4 IC GENT 2009
1215 ptn.
5 IC SINT-NIKLAAS 2004
1209 ptn.
6 IC TESSENDERLO 2004
1206 ptn.
7 IC OOSTDUINKERKE 2005 1197 ptn.
8 IC BRUGGE 2006
1195 ptn.
9 NTSV-IC MORTSEL 2009
1192 ptn.

De IC Mechelen 2004 is de absolute nummer 1 in de top 148 met een monstereindscore van maar liefst 1316 eenheden. De NTSV-IC staat op de 9de plaats in de top 148. Maar onze ijverige speurders lieten het daar niet bij en bezorgden ook het aantal beurten, beurtgemiddelde en aantal scrabbles (met tussen haakjes het aantal negenklapper(s)). En dan blijkt dat de NTSV-IC toch een bijzondere was, ondanks zijn 9de stek. Kijk maar even mee:

INTERCLUB EINDSCORE BRT
BEURTGEM
SCRABBLES
MECHELEN 2004
1316
19
69,26
8 (3x)
ROTSELAAR 2013
1234
19
64,95
7 (1x)
GENT 2007
1223
18
67,94
8 (1x)
GENT 2009
1215
19
63,95
6 (1x)
SINT-NIKLAAS 2004
1209
21
57,57
7 (1x)
TESSENDERLO 2004
1206
19
63,47
8 (1x)
OOSTDUINKERKE 2005 1197 18 66,50 7 (1x)
BRUGGE 2006
1195
18
66,39
6 (2x)
NTSV-IC MORTSEL 2009
1192
17
70,12
8 (0x)

De IC van Mortsel 2009 is de partij met het hoogste beurtgemiddelde ooit, afgewerkt in het minst aantal beurten!!! Daarbij komt nog dat er geen enkele negenklapper gelegd werd, wat in de andere partijen wel gebeurde! Terecht 'een fenomenale partij' dus!


Dat Luc Moelants een fervent scrabbelaar is,Luc Moelants
weet men ook bij zijn werkgever, de firma Eternit.
Meer zelfs: in het intern personeelsblad van februari 2013
werden 2 blz. gewijd aan Luc en zijn passie:
scrabble meer dan een spel.
Benieuwd wat daarin verteld wordt? Klik dan HIER .

Publicatie: Eterinfo, het personeelsblad van Eternit
Realisatie: Decom NV


CLUBBEKERFINALE 2012 SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Op 8 december 2012 vond in Tielt de 18de clubbekerfinale plaats sinds de samensmelting van het NTSV met de VSF. Wie erbij was, was getuige van een zeer merkwaardige partij. Marc Seghers dook meteen in zijn archieven om een en ander op te zoeken.

Daaruit blijkt dat NOOIT VOORHEEN EEN CLUBBEKERFINALE IS GESPEELD ZONDER SCRABBLES! Bovendien werd er HET LAAGSTE THEORETISCH MAXIMUM ooit behaald (789 ptn.)!
weetjes (met overzicht clubbekerfinales)
WORDFEUD: BEKENDE SPELERS BEKENNEN

bron: Humo 3572, augustus 2012

In het weekblad Humo verscheen een artikel: scrabble en babbel: wordfeud: bekende spelers bekennen. Daarin werd beweerd dat scrabble een stille dood is gestorven en dat konen we uiteraard niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Klik HIER als u het artikel wilt lezen.

Onze voorzitter kroop in haar pen en eiste een recht op antwoord. Haar reactie werd in Open Venster, Humo 3754, gepubliceerd.

download HIER het artikel
DIALECTEN

Het dialect van je dorp of stad. Bovendien kan je zelf dialecten of dialectwoorden toevoegen. Ook leuk is het item chattaal.

Dit alles vind je op http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect .

Klik in de linkerkolom onder de rubriek Varia op Dialectenwoordenboek.
Klik dan in de rechterkolom op het dorp of de stad of ander item dat je interesseert.

Veel plezier!


OVERZICHT SCRABBLEDOZEN

Sedert het ontstaan van het scrabblespel in 1948 onderging een scrabbledoos niet alleen al verschillende malen een metamorfose, ook het aantal varianten is niet meer op één hand te tellen. Marianne Van Den Nest vond een leuke site met een Historisch Overzicht van Nederlandse Gezelschapspelen (HONG). Wanneer je er in het zoekvenster 'scrabble' intikt, dan krijg je een overzicht van alle soorten scrabbledozen. Geïnteresseerd? Surf dan als de bliksem naar http://hong.vlinden.com .


NIEUWE RAGE: SCRABBLE OP SMARTPHONE

De nieuwste rage op spelletjesgebied is scrabble, maar dan niet op een bord en met losse steentjes, maar op de smartphone. En het heet dan ook niet scrabble, maar Wordfeud (letterlijk ‘woordenstrijd’). Verder gaat het net zo als bij het ouderwetse scrabble: je hebt een aantal letters waarmee je woorden moet maken, waarmee je tegenstander dan weer nieuwe woorden moet maken, enz. Wordfeud is ruim een half jaar na de introductie inmiddels een van de meest gedownloade apps. Twitterend Nederland raakt er niet over uitgepraat, en ook in de trein, op straat en op de werkvloer is Wordfeud alomtegenwoordig. En zoals het een echte rage betaamt, zijn er inmiddels ook al varianten opgedoken, bijvoorbeeld Word Chat.

TamTam, Onze Taal, 10/11

© 2015