SIMMEKESDAG 2024

Een organisatie van Frans Symons en Rita Schouteden

Ronny Rutten

Op zaterdag 18 mei verzamelden in het Booischotse kleine Stationneke, ’s morgens in de vroegte, 34 scrabbelaars die wilden deelnemen aan de Simmekesdag. Om 9u30 werden de eerste letters blind uit het zakje getrokken. Met CAECA (= blindedarmen) werden de twee C’s al meteen opgesoupeerd. Twee beurten later zouden 24 spelers een eerste scrabble vinden. SCHENNEN kreeg de voorkeur. Ieder was erop gebrand om de eerste solo van de dag te vormen. Godelieve Saenen ging met die eer lopen, nadat ze in beurt 5 RANDS verlengde tot GEBRANDS. Pas tien trekkingen later noteerden we een volgend meldingswaardig feit: 10 spelers vormden de scrabble LOOMHEID. Wedstrijdleider Frans Symons koos echter voor de LOMPHEID van Rita Van de Ven. De laatste vier beurten leverden nog aardig wat punten op. Eerst was FYSIOS goed voor 61 punten. Aansluitend lieten Gerda Van Mierlo en Luc Steels JOOP defileren, waardoor LOMPHEID tot verrassing van velen plots PLOMPHEID werd. Nadat 24 spelers met QUADJE hun score hadden aangedikt met 69 punten, kon met een derde scrabble de partij beëindigd worden. Negen spelers legden KNURFTJE (= stommelingetje) en dat getuigde absoluut niet van domheid. Jan Cornet maakte de beste start. Hij hield Stefaan Roels en Gerda Van Mierlo 50 punten achter zich.

Na een heerlijk soepje werd koers gezet naar de Pallieterhoeve, gelegen op een steenworp van de Grote Nete. De zon was zowaar van de partij. Sommige paadjes droegen nog de sporen van overvloedige regenval in de voorbije dagen, en dat verplichtte de wandelaars om bij momenten niet alleen oog te hebben voor de prachtige  omgeving, maar ook voor het pad zelf. Het traject van 5500 meter werd tegen een gezapig tempo afgewerkt. De genuttigde glaasjes op het openluchtterras van de Pallieterhoeve smaakten naar meer, ware het niet dat inmiddels in het Stationneke een menu van niet minder dan drie gangen op ons wachtte.

De tweede scrabblepartij moest het nagerecht der nagerechten worden. Kon nog iemand Jan Cornet van de eindzege houden? In beurt twee behoorde Jan tot het vijftal dat met de scrabble KOEHOND uitpakte. In beurt 8 kon een tweede scrabblemogelijkheid niet voor grote wijzigingen in de tussenstand zorgen. Een nog zeer wakkere Paul Serneels deed toen als enige even goed als de computer en kreeg een solo voor NORSEND. Net voor de pauze werd MAC met QUAT verlengd tot MACA en dat leverde 67 belangrijke punten op. In beurt 11  kregen drie spelers 69 punten door ‘gewoon’ QUAT te verbouwen tot QUATERNS. Luc Steels deed toen echter nog iets beter met de soloscrabble RONDSNEL. In beurt 13 dachten slechts negen spelers eraan om de getrokken X en Y te betrekken bij de vorming van ONYXJE ( 92 p.) of ONYXEN. De vierde scrabble PIENEFTE was enkel weggelegd voor Jan Cornet, Stefaan Roels en Godelieve Saenen. De clubloze Bart Baert deed nog van zich spreken in beurt 19, toe hij met VARENBOS een solo kreeg toegewezen. De drie sterkste spelers van de dag zouden hun prestatie in de afsluitende 21e beurt met de trio TINVERF nog meer kleur geven. Jan Cornet won ook de tweede partij. Stefaan Roels was alweer tweede. Luc Steels derde. Diezelfde drie spelers bleken na samenvoeging van de beide uitslagen met de hoofdprijzen naar huis te mogen gaan. Een dikke proficiat voor dit drietal en eveneens voor Frans en Rita die met hun initiatief alweer 34 deelnemers een fijne dag bezorgden.

wedstrijden