MECHELEN 28.08.21: VACCINSCRABBLE

FRANS SYMONS - DIRK VAN DEN HERREWEGEN

                    winnaar klassiek spel  - winnaar blancospel                        

Jill Suykens

Sinds de coronacrisis half maart 2020 uitbrak, stonden (en staan) de evenementen naast het clubgebeuren in het scrabblemilieu op een laag pitje. Buiten de mondmasker-scrabble die Heureka Mechelen in juli 2020 organiseerde en de wandelzoektochten van Chipka Aalst deze lente/zomer, viel er weinig te beleven. Velen keken dan ook uit naar de vaccin-scrabble van Heureka op zaterdag 28 augustus. 39 scrabbelaars uit maar liefst 16 clubs zakten af naar het ldc Den Abeel, waardoor alle provincies én Nederland waren vertegenwoordigd. Al bij de ontvangst ’s ochtends met koffiekoeken, was het duidelijk dat iedereen zeer verheugd was om elkaar na zoveel tijd weer te zien.

Na de verwelkoming door zowel Chantal Naessens, NTSV-voorzitster, en spelleider Jill Suykens van Heureka Mechelen, startte het klassieke spel. Greet Faes mocht als jarige de eerste lettertrekking doen. Zes scrabbles vonden hun weg naar het speelbord, en Dirk Van Den Herrewegen pakte een scrabblesolo met BENISTES in de 4de beurt. In beurt 6 schudde iedereen trouwens een scrabble uit zijn mouw. Vijf beurten zonder nulscores, maar toch werden 45 nullen uitgedeeld tijdens de partij. De zaal miste slechts 6 puntjes in 3 beurten: JOUKER (B5 voor 46p), TEEMDE (B8 voor 36p) en ZINLOOST (B12 voor 35p). Op een theomax van 1164 kwam Frans Symons met een score van 1045 (oftewel 89.78%) als winnaar van het eerste spel uit de bus.

Met de vers belegde Engelse sandwiches in de maag, begonnen de spelers aan een blancospel. Na een scrabbleloze eerste beurt, kwam de partij op gang met 7 scrabbles tot de pauze. Luc Steels zorgde met HOEKSPAR voor een scrabblesolo in de scrabblerijke beurt 7, maar de topzet HOPAKkER (104p) werd gemist (HAmERKOP of OPKARdE zou trouwens ook al 6p extra opleveren). Na het ijs met verse aardbeien tijdens de pauze kabbelde het spel gestaag voort, de zaal had geen oog voor de scrabbles ZwEEPAAL in beurt 12 (105p) en hONDMENS (74p) of MaNNENDUO (66p) de beurt nadien. En zo werden maar liefst 112p gemist in deze tweede partij. Dirk Van Den Herrewegen zorgde wel voor een soloscrabble met CELlYSIS in beurt 14, en de plaats van de blanco zorgde even voor commotie en extra tijd om bij te praten omdat de jury de beurtbriefjes opnieuw moest ingeven. Ook Jan Cornet pakte een solo in de voorlaatste beurt met CIMIER, geen enkel beurtbriefje vermeldde het alternatief CERIuM. Na 17 beurten waarin 41 nulscores werden uitgedeeld, 8 scrabbles en een theomax van 1139 won Dirk de tweede partij met 1051 punten (oftewel 92.27%).

Zes scrabbelaars mochten een tombolaprijs mee naar huis nemen, en de winnaars van de twee wedstrijden werden beloond met een fles wijn. Hoewel Frans en Dirk evenveel punten scoorden op het totaal van de twee partijen, werd Frans winnaar van de dag door het aantal plaatspunten (4 t.o.v. 6).